ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΕΚ: «94 χρόνια τίμιων αγώνων για τον σύλλογο που έγινε πανελλήνιο σύμβολο»

ΑΕΚ: «94 χρόνια τίμιων αγώνων για τον σύλλογο που έγινε πανελλήνιο σύμβολο»

Νέα ανάρτηση με αφορμή την συμπλήρωση των 94ων γενεθλίων της ΑΕΚ πραγματοποίησαν μέσα από τα social media οι «κιτρινόμαυροι», αναφερόμενοι μεταξύ άλλων και στο χρονικό της γέννεσης του συλλόγου.

Αναλυτικά το μήνυμα:

«94 χρόνια τίμιων αγώνων συμπληρώνει σήμερα ο αθλητικός σύλλογος που ξεκίνησε για να στεγάσει τον προσφυγικό ελληνισμό, αλλά έφτασε να γίνει πανελλήνιο σύμβολο και να αναγνωριστεί παγκοσμίως.

Η ΑΕΚ τιμά το παρελθόν της, αγωνίζεται για το παρόν της και προετοιμάζει το ακόμα πιο λαμπρό το μέλλον της.

Το χρονικό:

Ηταν 13 Απριλίου του 1924 όταν άρχισε να γράφεται η πιο όμορφη αθλητική ιστορία αυτού του τόπου.

Σαν σήμερα έπεσε ο σπόρος για να γεννηθεί και να μεγαλουργήσει ο σύλλογος που σημάδεψε τις ζωές μας και χάραξε τις καρδιές μας: η Αθλητική Ενωση Κωνσταντινουπόλεως!

Μία παρέα Ελλήνων αθλητών από την Πόλη που επιθυμούσε να συνεχίσει τη δραστηριότητά της και στον ελλαδικό χώρο, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και τον μεγάλο διωγμό, αποφάσισε στις 13 Απριλίου του 1924 την ίδρυση της ΑΕΚ.

Ξεκίνησε για να «στεγάσει» τους Κωνσταντινουπολίτες και Μικρασιάτες αθλητές της Αθήνας και έφτασε να γίνει πανελλήνιο σύμβολο με διεθνή αναγνώριση.

Στο κατάστημα αθλητικών ειδών του Αιμίλιου Ιωνά στη στοά Λουξ της οδού Βερανζέρου 24 στην Αθήνα, οι Αιμίλιος και Μενέλαος Ιωνάς, Κώστας Δημόπουλος, Μενέλαος Καροτσιέρης, Τιμολέων Τάγαρης, Κώστας Σπανούδης (ο πρώτος πρόεδρος της ΑΕΚ, εκδότης της εφημερίδας «Πρόοδος» στην Πόλη και αργότερα υπουργός και βουλευτής της κυβέρνησης Ελ. Βενιζέλου στην Αθήνα), Μίλτος Ιερεμιάδης, Στέφανος Κεχαγιάς, Νικηφόρος Ελεόπουλος, Παντελής Καραγιάννης, Φωκίων Δημητριάδης (σπουδαίος σκιτσογράφος στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ), Κωνσταντίνος Κωνσταντάρας, Αλέξανδρος Μακρίδης, Κώστας Ζαρίφης και πολλοί ακόμα έγραψαν την πρώτη σελίδα του χρυσού βιβλίου της 94χρονης ιστορίας μας.

Το πρώτο Καταστατικό ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «σκοπός του συλλόγου είναι η περισυλλογή και συγκέντρωσις των εκ Κωνσταντινουπόλεως εν Αθήναις και Πειραιεί Αθλητών προς συνέχισιν του έργου των διαφόρων Αθλητικών Σωματείων Κωνσταντινουπόλεως, των οποίων ενεργά μέλη ήσαν οι αθληταί ούτοι».

Πρώτος ποδοσφαιρικός αγώνας της ΑΕΚ ήταν το 1-1 με τον Ατρόμητο τον Οκτώβριο του 1924. Παράλληλα με το τμήμα ποδοσφαίρου το 1924 ιδρύθηκε το τμήμα καλαθοσφαίρισης και το τμήμα στίβου.

Το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια εγκαινιάστηκε το 1930 και το 1931 η ΑΕΚ κατέκτησε τον πρώτο ποδοσφαιρικό τίτλο της, το Κύπελλο Ελλάδας. Σε λιγότερο από μια δεκαετία, η ΑΕΚ ήταν μία σημαντική αθλητική οντότητα.

Σε αυτά τα 94 χρόνια, η ΑΕΚ κατέκτησε κάθε τίτλο στο ελληνικό ποδόσφαιρο (11 Πρωταθλήματα Ελλάδας, 15 Κύπελλα Ελλάδας, 1 Λιγκ Καπ, 2 Σούπερ Καπ) και έφερε στην Ελλάδα επιτυχίες, όπως η πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το 1977, ενώ παραμένει η μοναδική ελληνική ομάδα με συμμετοχή στην προημιτελική φάση και των τριών διοργανώσεων της UEFA.

Όμως και τα άλλα τμήματα του συλλόγου έγραψαν χρυσή ιστορία, με κορυφαία επιτεύγματα τους δύο ευρωπαϊκούς τίτλους της ομάδας μπάσκετ, το Κύπελλο Κυπελλούχων του 1968 και το Κύπελλο Σαπόρτα του 2000.

Οδεύοντας πια προς τη συμπλήρωση ενός αιώνα ιστορίας, έχοντας οριστικά αφήσει πίσω της τα προβλήματα που την απείλησαν με εξόντωση και στηριζόμενη σε στέρεες βάσεις, η ΑΕΚ είναι πλέον πρωταγωνίστρια ξανά σε όλα τα επίπεδα:

Ο ποδοσφαιρικός τίτλος του 2018 είναι πολύ κοντά, η Ευρώπη «θυμήθηκε» ξανά το όνομα της ΑΕΚ, το σπίτι μας στη Νέα Φιλαδέλφεια παίρνει σάρκα και οστά, ενώ και τα άλλα τμήματα του συλλόγου φέρνουν χαρές στον κόσμο της ομάδας, όπως η κατάκτηση Κυπέλλου Μπάσκετ και η πρόκριση στο Final 4 του Basketball Champions League.

Χρόνια πολλά στην ΑΕΚ και στα εκατομμύρια των πιστών της! Τα καλύτερα είναι μπροστά μας!

* Επ’ ευκαιρία της επετείου, το www.aekfc.gr θυμίζει στους φίλους της ΑΕΚ το ντοκιμαντέρ που είχε προβληθεί πριν από δύο χρόνια από το AEK TV, με τους ζωντανούς θρύλους της ποδοσφαιρικής ομάδας μας να «διηγούνται» την ιστορία του συλλόγου που οι ίδιοι έχουν γράψει!

 

Διαβάστε Περισσότερα στο: Themasports.com

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top