ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΓΑΛΑΝΟΣ: Να τονιστεί το ζήτημα της Αμμοχώστου

ΓΑΛΑΝΟΣ: Να τονιστεί το ζήτημα της Αμμοχώστου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προσέρχεται στο δείπνο με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί με θετικό πνεύμα και πολύ καλή διάθεση ώστε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, σημείωσε την Παρασκευή (13/4) ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός.

Ο κ. Γαλανός προέβη στη δήλωση, μετά τις δύο συναντήσεις, την πρώτη μεταξύ του Δημοτικού Συμβουλίου και Δημάρχου Αμμοχώστου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ακολούθως του Δημάρχου Αμμοχώστου και των κοινοταρχών των κατεχομένων κοινοτήτων της επαρχίας Αμμοχώστου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αφού ανέφερε ότι θα ήταν καλύτερα αν οι συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ακολουθούσαν το δείπνο με τον Τ/κ ηγέτη, πρόσθεσε πως αυτές έγιναν παραμονές του δείπνου και κατά τη διάρκεια τους εξεφράσθη η ελπίδα ότι θα βρεθεί κάποια κοινή βάση για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού.

Επισημαίνοντας ότι οι πρώτοι που ενδιαφέρονται για λύση του Κυπριακού με δίκαιο και βιώσιμο και λειτουργικό τρόπο είναι ο προσφυγικός κόσμος που υπέφερε και υποφέρει περισσότερο από τον οποιονδήποτε άλλο, είπε ότι ο προσφυγικός κόσμος έχει πλήρη επίγνωση ότι ο χρόνος κυλάει εναντίον μας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν απαράδεκτες υποχωρήσεις, συνέχισε ο κ. Γαλανός.

Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου είπε πως κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τονίστηκε το θέμα της Αμμοχώστου και η θέση ότι η Αμμοχώστος δεν αποτελεί ένα απλό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αλλά συνιστά προτεραιότητα την οποία έθεσαν τα ίδια τα Ηνωμένα Εθνη, με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Υπενθύμισε ότι στο τραπέζι υπάρχει η πρόταση που τέθηκε από προηγούμενες Κυβερνήσεις και την Κυβέρνηση Αναστασιάδη, που προέρχεται από το Δήμο Αμμοχώστου για έναρξη μελέτης για επανεγκατάσταση στην πόλη, υπό τα Ηνωμένα Εθνη, με άνοιγμα του λιμανιού Αμμοχώστου υπό την καθοδήγηση και με τους όρους της ΕΕ και προώθηση της ανάπτυξης της μεσαιωνικής πόλης, που δεν έγινε αποδεκτή από την άλλη πλευρά, ωστόσο αποτελεί μια πολύ λογική θέση, που μπορεί να επανέλθει στο τραπέζι και να τύχει υποστήριξης από πλευράς της ΕΕ και άλλων ενδιαφερομένων.

Σε περίπτωση επανέναρξης των συνομιλιών θα θέλαμε να δούμε το ζήτημα της Αμμοχώστου να τονίζεται ιδιαίτερα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η προτεραιότητα μας δεν είναι παρά η λύση του Κυπριακού, τόνισε ο κ. Γαλανός επαναλαμβάνοντας ότι «Βασίλισσα είναι η Κύπρος».

Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου είπε ότι στις 7 και 8 Μαϊου θα επισκεφθεί την Κύπρο η Επιτροπή Αναφορών (Ευρωκοινοβουλίου) για επαναλάβει την έκθεση της για το θέμα της Αμμοχώστου.

Η Επιτροπή Αναφορών υπό την Πρόεδρο της θα επισκεφθεί την Αμμόχωστο και θα προσπαθήσει να εισέλθει στο περίκλειστο τμήμα,, είπε ο κ. Γαλανός παρατηρώντας ότι δεν υπάρχουν και μεγάλες ελπίδες ότι θα τους δοθεί άδεια.

Για τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους κοινοτάρχες των κατεχομένων κοινοτήτων, ο κ. Γαλανός είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άκουσε με μεγάλη προσοχή τη θέση των κοινοτήτων ότι υπήρξαν σοβαρές αδικίες σε βάρος του προσφυγικού κόσμου.

Παρατηρώντας ότι «μπορεί να έχουμε και εμείς ευθύνη διότι έπρεπε να είμαστε περισσότερο διεκδικητικοί» πρόσθεσε πως πρέπει να επαναχαραχθεί η προσφυγική πολιτική ώστε να διατηρηθεί ζωντανό το προσφυγικό θέμα, καθώς αποτελεί το όπλο που διαθέτει σήμερα η Κύπρος σε ό,τι αφορά την τουρκική εισβολή και κατοχή.

Είπε ακόμα πως πρέπει να αποδοθεί ιδιαίτερη σημασία στην απώλεια χρήσης και σε κάποιες άλλες αδικίες που επισυμβαίνουν σε βάρος τμήματος του προσφυγικού κόσμου, συστηματικά.

Αναλήφθηκε η ευθύνη εκ μέρους όλων να ετοιμαστούν μελέτες σε συνεργασία με τον Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών και με την ομάδα του Πανεπιστημίου Κύπρου που ήδη διενήργησε μελέτη και θα διευθετηθούν συναντήσεις με τους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών για να ετοιμαστεί σχέδιο από πλευράς της Κυβέρνησης, είπε τέλος ο κ. Γαλανός.

Ο Πρόεδρος της Ενωσης Κατεχομένων Κοινοτήτων Αμμοχώστου (κοινοτάρχης Φλαμουδίου) Μιχάλης Τζιόρτας αφού ανέφερε ότι πρώτιστη προτεραιότητα είναι η λύση του Κυπριακού, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος ανέλυσε με υπευθυνότητα την ανάγκη για επαναχάραξη της προσφυγική πολιτικής με τη συνεργασία όλων για να επέλθει έστω και αργά ισότιμη κατανομή βαρών.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top