ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Εξέλιξη στο Κυπριακό μέχρι τον Ιούνιο – Έκπληξη στους ηγέτες από τα Ηνωμένα Έθνη

Εξέλιξη στο Κυπριακό μέχρι τον Ιούνιο –  Έκπληξη στους ηγέτες από τα Ηνωμένα Έθνη

Πόλη χαμηλές οι προσδοκίες σε σχέση με το δείπνο της Δευτέρας (16/04) μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο. Από την άλλη τα Ηνωμένα Έθνη προετοίμασαν καλά τη συνάντηση Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί και αναμένουν ότι θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της, η δημοσιογράφος της εφημερίδας «Πολίτη» Κατερίνα Ηλιάδη, την Κυριακή (15/04), κρατούνται χαμηλοί τόνοι για παν ενδεχόμενο ενώ επικρατεί δε μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι το δείπνο Αναστασιάδη - Ακιντζί θα σηματοδοτήσει την επανέναρξη των συνομιλιών

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα, πηγή του «Πολίτη» επισημαίνει πως και οι δύο ηγέτες για τους δικούς τους σοβαρούς λόγους θέλουν να ξαναπάρει μπρος η διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή στον ‘Πολίτη’, «δεν συμφέρει ούτε στον έναν ούτε στον άλλον να μην υπάρξει θετική εξέλιξη. Μπορεί να μην ξεκινήσουν αμέσως οι συνομιλίες, αλλά θα αφήνεται να διαφανεί ότι είναι θέμα χρόνου η επανέναρξη. Η ελληνοκυπριακή πλευρά και ο κ. Αναστασιάδης γνωρίζουν πολύ καλά ότι χωρίς διαδικασία στο Κυπριακό πολλοί σχεδιασμοί τους, όπως οι ενεργειακοί, τίθενται σε κίνδυνο.»

Από την άλλη όσο αφορά τον κ. Ακιντζί η ίδια πηγή αναφέρει πως ο πρώτος γνωρίζει επίσης ότι χωρίς συνομιλίες σε εξέλιξη δεν έχει μέλλον ο ίδιος, αλλά ούτε και η κοινότητά του, λόγω της ισλαμοποίησης των κατεχομένων που επιχειρεί η Άγκυρα. Όσο δεν υπάρχει διαδικασία, κερδίζει έδαφος ο ‘υπουργός εξωτερικών’ Κουντρέτ Όζερσαϊ, ο οποίος φιλοδοξεί να είναι ο επόμενος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων.

Καταληκτικά επισημαίνεται πως οι δυο ηγέτες για τους δικούς τους λογούς θέλουν και οι δύο ηγέτες να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Στο δημοσίευμα γίνεται επίσης αναφορά πως δεν μέχρι τον Ιούνιου θα υπάρξει εξέλιξη  στο Κυπριακό. “Πιστεύω πως εάν βρει ανταπόκριση ο Μουσταφά Ακιντζί -που θα βρει από τον κ. Αναστασιάδη, διότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει επιλογή- θα συμφωνήσει σε επανέναρξη των συνομιλιών, ακόμα και κόντρα στη θέληση της Τουρκίας», συμπλήρωσε η ίδια πηγή του «Πολίτη.

Τα Ηνωμένα Έθνη εργάζονται με τα δύο μέρη πάνω σε ένα κείμενο/κοινό ανακοινωθέν, με το οποίο οι δύο ηγέτες θα δηλώνουν ότι συμφωνούν με την πρόθεση του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να ορίσει πρόσωπο το οποίο εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου (χρονοδιαγράμματος) θα βολιδοσκοπήσει Αθήνα - Τουρκία και τις δύο πλευρές στην Κύπρο, αναφορικά με το ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών. Παράλληλα θα μετρήσει κατά πόσο υπάρχει πραγματική θέληση αλλά και πρόθεση για συμβιβασμό και επίλυση του Κυπριακού, με μια διαδικασία που θα ολοκληρωθεί σε διάστημα μηνών.

Θυμίζουμε πως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ζήτησε να μην υπάρχουν δημοσιογράφοι και κάμερες κατά το αυριανό δείπνο, στο σπίτι της ειδικού αντιπροσώπου του γ.γ. του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, που βρίσκεται στη νεκρή ζώνη στην περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας. Στο δείπνο θα παρακαθίσουν μόνοι τους οι δύο ηγέτες, χωρίς τους διαπραγματευτές.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το ThemaOnline στην παρούσα στήλη κάνει ανασκόπηση του κυπριακού Τύπου και μόνο, αποδίδοντας δημοσιεύματα εντύπων, τα οποία και επικαλείται.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top