ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: Δύο στα δέκα μωρά γεννιούνται εκτός γάμου

ΚΥΠΡΟΣ: Δύο στα δέκα μωρά γεννιούνται εκτός γάμου

Πάνω από 5,1 εκατομμύρια μωρά γεννήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) το 2016, σύμφωνα με την Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, η οποία αναφέρει ότι σε 8 από τα 28 κράτη μέλη, η πλειοψηφία των μωρών γεννήθηκε εκτός γάμου, ενώ σε οκτώ άλλα κράτη μέλη τα δύο τρίτα των μωρών γεννήθηκαν από παντρεμένους γονείς.

Με έξι στα δέκα μωρά από μη έγγαμους γονείς, η Γαλλία είχε το μεγαλύτερο ποσοστό (59,7%) ζωντανών γεννήσεων εκτός γάμου στην ΕΕ το 2016 και ακολουθούν η Βουλγαρία και η Σλοβενία ​​(από 58,6%). Οι περισσότερες από τις μισές γεννήσεις σημειώθηκαν και εκτός γάμου στην Εσθονία (56,1%), τη Σουηδία (54,9%), τη Δανία (54,0%), την Πορτογαλία (52,8%) και τις Κάτω Χώρες (50,4%).

Αντίθετα, λιγότερα από 1 στα 10 μωρά γεννήθηκαν από μη-έγγαμους γονείς στην Ελλάδα (9,4%). Οι γεννήσεις εκτός γάμου ήταν κάτω του 1/4 των γεννήσεων για την Κροατία (18,9%), την Κύπρο (19,1%) και την Πολωνία (25,0%), και κάτω από το 1/3 των συνολικών γεννήσεων για τη Λιθουανία (27,4% 28,0%), τη Ρουμανία (31,3%) και τη Μάλτα (31,8%).

Σε σύγκριση με την κατάσταση το 2000, το ποσοστό των ζωντανών γεννήσεων εκτός γάμου αυξήθηκε σε όλα τα κράτη μέλη, αν και σε διαφορετικό βαθμό. Το ποσοστό των βρεφών που γεννήθηκαν εκτός γάμου έχει αυξηθεί σημαντικά στα μεσογειακά κράτη μέλη. Έχει μάλιστα οκταπλασιαστεί στην Κύπρο (από 2,3% το 2000 σε 19,1% το 2016). Έχει τριπλασιαστεί στη Μάλτα (από 10,6% σε 31,8%) και στην Ιταλία (από 9,7% σε 28,0%), ενώ σήμερα είναι περίπου 2,5 φορές υψηλότερο στην Ισπανία (από 17,7% σε 45,9%), στην Ελλάδα (από 4.0% σε 9.4%) και στην Πορτογαλία (από 22,2% σε 52,8%).

Από την άλλη πλευρά, το ποσοστό των ζωντανών γεννήσεων εκτός γάμου παρέμεινε σχετικά σταθερό μεταξύ του 2000 και του 2016 στη Βόρεια Ευρώπη, ιδίως στα σκανδιναβικά κράτη μέλη (Σουηδία, Φινλανδία και Δανία), στην Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και στα Κράτη μέλη της Βαλτικής (Λετονία, Εσθονία και Λιθουανία).

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE: Αποφασίστηκε το πώς θα γίνει η επίθεση του Ισραήλ - Άγνωστο το πότε

LIVE: Αποφασίστηκε το πώς θα γίνει η επίθεση του Ισραήλ - Άγνωστο το πότε

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top