ΕΛΛΑΔΑ

Σταδιακή ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης της Ελλάδας βλέπει το ΔΝΤ

Σταδιακή ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης της Ελλάδας βλέπει το ΔΝΤ

Την εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία θα γυρίσει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2023, όταν και οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα υποχωρήσουν διατυπώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεση για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook) που παρουσιάσθηκε σήμερα στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου. Παράλληλα αναθεωρεί επί τω βελτίω τις εκτιμήσεις του για την ελληνική οικονομία.

 

Συγκεκριμένα, στην έκθεση του ΔΝΤ προκύπτει πως η Ελλάδα αναπτύχθηκε κατά 1,4% το 2017, εκτιμάται πως θα σημειώσει ανάπτυξη 2% εφέτος και πως θα αναπτυχθεί κατά 1,8% το επόμενος έτος. Για το 2023 το Ταμείο βλέπει ανάπτυξη 1,9%, ποσοστό μεγαλύτερο από την πρόβλεψη που είχε διατυπώσει προ εξαμήνου, όπου εκτιμούσε ανάπτυξη 1% για το συγκεκριμένο έτος. Παράλληλα, το ΔΝΤ προβλέπει ταχύτερη αποκλιμάκωση της ανεργίας στην Ελλάδα σε σχέση με όσα προέβλεπε έξι μήνες πριν.

Το ΔΝΤ αναφέρει πως η ανεργία στην Ελλάδα μειώθηκε στο 21,5% το 2017, όταν τον Οκτώβριο την τοποθετούσε στο 22,3%. Για εφέτος προβλέπει πως η ανεργία θα ανέλθει στο 19,8% έναντι εκτίμησης 20,7% τον προηγούμενο Οκτώβριο. Για το 2019 το Ταμείο προβλέπει μείωση της ανεργίας στο 18%. Για το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή το ΔΝΤ εκτιμά πως από 1,1% το 2017, ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 0,7% εφέτος και στο 1,1% σε μέσα επίπεδα το 2019. Για το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το Ταμείο αναφέρει πως αυτό διαμορφώθηκε στο 0,8% του ΑΕΠ το 2017, εφέτος θα είναι στο 0,8% του ΑΕΠ και το 2019 θα διαμορφωθεί στο 0,6% του ΑΕΠ. Στην έκθεση του Ταμείου ξεκαθαρίζεται πως οι χώρες της ευρωζώνης θα εξέλθουν από την κρίση όταν αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το ζήτημα των "κόκκινων" δανείων.

"Στη ζώνη του ευρώ, η συνεχιζόμενη πρόοδος όσον αφορά στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι απαραίτητη για την εξάλειψη των κληρονομιών της κρίσης και για την άρση των σημαντικών περιορισμών στη χορήγηση πιστώσεων, κυρίως στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Πορτογαλία", αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top