ΕΛΛΑΔΑ

ΤΟΥΡΚΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ: Αιτία πολέμου τα 12 μίλια της Ελλάδας

ΤΟΥΡΚΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ: Αιτία πολέμου τα 12 μίλια της Ελλάδας

Τούρκος πρώην αξιωματικός, ο οποίος το 1996 είχε τοποθετήσει την τουρκική σημαία στα Ίμια, με προκλητικές σε προκλητικές του δηλώσεις είπε ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 μίλια θα ήταν αιτία πολέμου.

“Αν η Ελλάδα αυξήσει τα χωρικά της ύδατα από 6 στα 12 ναυτικά μίλια τότε θα τραβάμε κουπί στη θάλασσα του Μαρμαρά. Τότε δεν θα μπορείτε να περάσετε από εκεί, τίποτα δεν θα μπορείτε να κάνετε”, δήλωσε ο Αλί Τουρκσέν, πρώην αξιωματικός του τουρκικού στρατού που είχε τοποθετήσει το 1996 την τουρκική σημαία στα Ίμια και τώρα μέλος του γενικού δικοιτικού συμβουλίου του κόμματος İYİ (Καλό Κόμμα).


Σε δηλώσεις του από την Γιάλοβα, είπε πως η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας που υπογράφηκε το 1982 δίνει το δικαίωμα στα κράτη να αυξήσουν τα χωρικά τους ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, προσθέτοντας ότι ο λόγος που η Τουρκία δεν υπέγραψε τη Σύμβαση ήταν αυτός και μόνο 5-6 χώρες δεν το υπέγραψαν. Υπενθύμισε ότι ο τότε Τούρκος Πρόεδρος Τουργκούτ Οζάλ είχε πει πως η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 μίλια θα ήταν αιτία πολέμου.

Ο Αλί Τουρκσέν υποστήριξε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να πείσει το ΑΚΡ λέγοντάς του “μην λέτε ότι είναι αιτία πολέμου για να ηρεμήσουμε κι εμείς”. “Η Ελλάδα καραδοκεί και όταν το πείτε αυτό στο πι και φι θα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια”, είπε ο Αλί Τουρκσέν ενώ κατηγόρησε την τουρκική κυβέρνηση ότι εδώ και 10 και κάτι χρόνια δεν έδωσε νότα ούτε και αντέδρασε για την εγκατάσταση ανθρώπων στο νησί. “Ακόμη κι αν πάτε στο Διεθνές Δικαστήριο θα σας πουν πού ήταν το μυαλό σας. Όταν επεκτείνουν τα χωρικά τους ύδατα στα 12 μίλια θα έχουν κλείσει όλο το Αιγαίο. Τότε θα τραβούμε κουπί στη θάλασσα του Μαρμαρά. Τότε δεν θα μπορείτε να περάσετε από εκεί, τίποτα δεν θα μπορείτε να κάνετε”, ανέφερε.

Ο Αλί Τουρκσέν είπε ότι σε 18 νησίδες και μια βραχονησίδα από τις 152 νησίδες των οποίων η κυριαρχία τους αμφισβητείται στο Αιγαίο, η Ελλάδα έχει κάνει εγκαταστάσεις. “Τα επισκέπτονται σε επίπεδο Προέδρου, σουβλίζουν αρνί, βάζουν φωτογραφίες στο διαδίκτυο”. Υποστήριξε ότι το 1936 ο τότε Τούρκος ΥΠΕΞ, μετά τη συμφωνία που έγινε τότε πήγε στα άδεια νησιά, τοποθέτησε πινακίδες και τα ενέγραψε στο κτηματολόγιο. “Έχουμε καταγραμμένα νησιά μας στην Μούγλα, το Αϊδίνι και τη Σμύρνη. Αν το δείτε από νομικής άποψης ο εκεί δήμαρχος είναι δήμαρχος του κάθε νησιού”, ανέφερε ο Αλί Τουρκσέν υποστηρίζοντας ότι ένας Τούρκος αξιωματικός ερεύνησε αυτό το θέμα και όταν ζήτησε τις εγγραφές αυτές στο κτηματολόγιο η τουρκική κυβέρνηση δεν τους τις έδωσε.

Ο Αλί Τουρκσέν ανέφερε ακόμη πως στην περίπτωση που επεκταθούν τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας ό,τι υπάρχει στο βυθό της θάλασσας, είτε πετρέλαιο είτε ό,τιδήποτε άλλο θα περάσει εξολοκλήρου στην Ελλάδα.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Είχε απελαθεί από την Κύπρο και την βρήκαν να εργάζεται σε ξενοδοχείο - Παρουσίασε πλαστό έγγραφο

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top