ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Κυπριακό στο ανακοινωθέν της Κοινοπολιτείας

Το Κυπριακό στο ανακοινωθέν της Κοινοπολιτείας

Αναφορά στο Κυπριακό θα περιλαμβάνεται στο ανακοινωθέν που θα εκδοθεί με το πέρας των εργασιών της Συνόδου της Κοινοπολιτείας, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις συναντήσεις που είχε με αρχηγούς κρατών, πρόβαλε την ανάγκη επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και επίλυσης του Κυπριακού στη βάση του πλαισίου τουΓενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ζητώντας την υποστήριξη τους.

Σε ενημέρωση για τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Σύνοδο και για τις διμερείς επαφές του, προέβη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.
Η πρώτη ημέρα της διήμερης συνόδου των ηγετών κυβερνήσεων των 53 χωρών-μελών της Κοινοπολιτείας (CHOGM) στο Λονδίνο, συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του απογεύματος με το κύριο σώμα εργασιών .

Ενημερώνοντας για τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Σύνοδο, ο κ. Προδρόμου ανέφερε αρχικά την παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη στην εναρκτήρια πανηγυρική τελετή για τη σύνοδο στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ.

«Συμμετέχει επίσης στις συνεδριάσεις των αρχηγών κρατών που ξεκίνησαν το πρωί και θα ολοκληρωθούν αύριο», πρόσθεσε ο κ. Προδρόμου.

“Στο περιθώριο των εργασιών της CHOGM πέρα από τη χθεσινή συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Πρίγκιπα Κάρολο, έχει συναντήσει την Πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν, τον Πρωθυπουργό της Αυστραλίας Μάλκολμ Τέρνμπουλ και τον Πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

Είχε επίσης συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κένυας Ουχούρου Κενυάτα όπως και με άλλους αρχηγούς κρατών από την Αφρική και την Καραϊβική. Σε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι επαναβεβαιώθηκε μάλιστα η επίσκεψη του Προέδρου της Ινδίας στην Κύπρο, που θα γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Στις συναντήσεις αυτές που είχε με αρχηγούς κρατών ο ΠτΔ πρόβαλε την ανάγκη επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και επίλυσης του Κυπριακού στη βάση του πλαισίου του ΓΓ των ΗΕ, ζητώντας την υποστήριξη των χωρών αυτών για την υπόθεση της Κύπρου. Εξάλλου, στο ανακοινωθέν που θα εκδοθεί με το πέρας των εργασιών της Κοινοπολιτείας, η αποστολή μας φρόντισε να συμπεριληφθεί αναφορά στο Κυπριακό.

Στη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Αρχηγών, ο Πρόεδρος κατέθεσε και τις θέσεις της Κύπρου για ένα κοινό και ασφαλές μέλλον συνεργασίας με στόχο την αύξηση της ευημερίας.

Στο κεφάλαιο της Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας η Κύπρος ανακοίνωσε επίσημα ότι προσφέρεται να γίνει ένας Blue Charter champion αναλαμβάνοντας πρωταγωνιστικό και καθοδηγητικό ρόλο στον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας», συμπλήρωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Από ΚΥΠΕ

*Φωτογραφία αρχείου

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Τρομερή δουλειά οι διασώστες-νοσηλευτές! Επανάφεραν 4 φορές οπαδό του Απόλλωνα...

Ενδοσχολικός σεκιούριτι διακινούσε ναρκωτικά σε μαθητές - «Ανίκανη η Αστυνομία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα»

Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών - Όσα είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Δυο καραμπόλες στον αυτοκινητόδρομο: Η μία με 8 οχήματα – Τέσσερα πρόσωπα στο νοσοκομείο



ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συζήτησης για τα συμπεράσματα για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας πως στάληκε ένα «θετικό μήνυμα» στην Άγκυρα, του οποίου η μετατροπή σε πράξεις «εξαρτάται από την πρόοδο στο Κυπριακό». Οι δηλώσεις έγιναν κατά την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στις εργασίες της δεύτερης ημέρας της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top