ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημιουργία νέου Υφυπουργείου προκρίνει η Κυβέρνηση

Δημιουργία νέου Υφυπουργείου προκρίνει η Κυβέρνηση

Το Υφυπουργείο Πολιτισμού θα ενθαρρύνει πνευματική ανάπτυξη και δημιουργία, λέει ο Υπουργός Παιδείας.

Η Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τη σημασία του πολιτισμού για την πρόοδο ολόκληρης της κοινωνίας προχώρησε στη σύσταση Επιτροπής, που θα ετοιμάσει εμπεριστατωμένη μελέτη για τη δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού, μια προσπάθεια που αποσκοπεί στον σχηματισμό αυτόνομης διοικητικής δομής για τον πολιτισμό, μέσω μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής, που θα ενθαρρύνει την πνευματική ανάπτυξη και δημιουργία και θα αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας, δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Χαμπιαούρης.

Σε χαιρετισμό του στην τελετή έναρξης του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, ο κ. Χαμπιαούρης ανέφερε πως το 2018 έχει οριστεί ως Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με στόχο να προβάλει τα σπουδαία πνευματικά, πολιτιστικά δημιουργήματα, αναδεικνύοντας τον ιστορικό πλούτο της Ευρώπης και ενισχύοντας το αίσθημα της κοινής ευρωπαϊκής μας ταυτότητας.

Σημείωσε πως η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης, βρίσκεται παντού γύρω μας, στις πόλεις, στα τοπία και στους αρχαιολογικούς χώρους. Δεν είναι μόνο η λογοτεχνία, η τέχνη και τα αντικείμενα, είναι και οι δεξιότητες χειροτεχνίας, οι ιστορίες, οι γεύσεις, τα τραγούδια, οι ταινίες και πολλά άλλα, ανέφερε.

"Ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αναγνωρίζουμε ότι η οργανωμένη εκπαίδευση, μπορεί και οφείλει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο απολαμβάνουμε, προστατεύουμε και προάγουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά", είπε ο Υπουργός Παιδείας.

Πρόσθεσε πως "προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε υποχρέωση να εργαστούμε συνειδητά και υπεύθυνα, αξιοποιώντας παιδαγωγικά μέσα και στοχευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα, προκειμένου να διαμορφώσουμε ενεργούς πολίτες, ικανούς να εκτιμούν την αξία του κάθε πολιτισμού, να επιδεικνύουν ανοχή και σεβασμό στη διαφορετικότητα, να νοιάζονται για το κοινό καλό και να έχουν λόγο, τον οποίο θα εκφράζουν δυναμικά, αναλαμβάνοντας πολυεπίπεδη δράση".

Εξάλλου, σε ομιλία της η Γενική Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, Νεολαίας, Αθλητισμού και Πολιτισμού Θέμις Χριστοφίδου είπε πως "όπως δείχνει και το πρόσφατο σχετικό Ευρωβαρόμετρο: 82 % των Ευρωπαίων δηλώνουν υπερήφανοι για την πολιτιστική τους κληρονομιά. Στην Κύπρο, η προσήλωση στην κληρονομιά είναι αισθητά μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της Ένωσης καθώς το 92 % από εμάς δηλώνει υπερηφάνεια για ένα ιστορικό μνημείο ή τοποθεσία, για έργο τέχνης ή παράδοση από τη χώρα μας", πρόσθεσε.

Η κ. Χριστοφίδου ανέφερε πως στόχος του έτους είναι "να συμμετέχουν και να εμπλέκονται περισσότεροι άνθρωποι στη ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά διότι μόνον έτσι θα δυναμώσει η αίσθηση πως η κληρονομιά ανήκει στον καθένα μας και πως πρέπει να την σεβόμαστε, να την προστατεύσουμε και να την προωθούμε. Πιστεύω πως οι διοργανωτές έχουν κατορθώσει αυτόν το στόχο και σας ενθαρρύνω όλους να λάβετε μέρος σε όσο το δυνατόν περισσότερες εκδηλώσεις μπορείτε", πρόσθεσε.

Ανέφερε πως "στην Κύπρο, το έδαφος είναι εύφορο: σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, περισσότεροι Κύπριοι επισκέπτονται τακτικά χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς και μουσεία από το μέσο όρο στην Ευρώπη (35% έναντι 30%). Περισσότεροι Κύπριοι ασχολούνται επίσης με παραδοσιακές δραστηριότητες κληρονομιάς, όπως ο παραδοσιακός χορός ή το τραγούδι, (12% έναντι 8%)".

Η κ. Χριστοφίδου επεσήμανε "ενώ πρόκειται για ευρωπαϊκό έτος, ταυτόχρονα προβάλλει την τοπική διάσταση όπως την πόλη της Πάφου η οποία ήταν και Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης πέρυσι, το χωριό Λεύκαρα με τις παραδοσιακές δαντέλες, τις βαμμένες εκκλησίες στην περιοχή του Τροόδους, τις ποιητικές μονομαχίες στα τσιαττιστά. Η ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά είναι παντού γύρω μας!", σημείωσε.

Είπε επίσης πως ο ρόλος της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς έχει ιδιαίτερη σημασία για τις τοπικές κοινότητες. Όταν ερωτήθηκαν, το 50 % των Κυπρίων, σε σύγκριση με το 29 % των υπόλοιπων Ευρωπαίων, πιστεύει ότι οι τοπικές κοινότητες θα πρέπει να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, ανέφερε.

Τέλος σημείωσε πως για την καλύτερη προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε στο πλαίσιο του έτους να ξεκινήσει μια πρωτοβουλία για να ενσωματωθεί η πολιτιστική κληρονομιά στις πολιτικές περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και σχεδιασμού.

Η πρωτοβουλία αυτή εστιάζει στο σημαντικό ρόλο των αρχιτεκτόνων στην αποκατάσταση, βελτίωση ή εκσυγχρονισμό κτιρίων πολιτιστικής κληρονομικής αξίας (το λεγόμενο «retro-fit»). Η πρωτοβουλία εξετάζει επίσης την προώθηση της βιομηχανικής κληρονομιάς και των διαφόρων τρόπων με τους οποίους μπορεί η πολιτιστική κληρονομιά να χρησιμοποιηθεί εκ νέου.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top