ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Hope For Children: Έκκληση για σεβασμό στα δικαιώματα του παιδιού

Hope For Children: Έκκληση για σεβασμό στα δικαιώματα του παιδιού

Ο Διεθνής Ανθρωπιστικός και Ανεξάρτητος Οργανισμός “Hope For Children” CRC Policy Center εκφράζει με ανακοίνωση του τη βαθύτατη θλίψη του για το στυγερό έγκλημα που διαπράχθηκε σήμερα (19/4) το πρωί στον Στρόβολο και απευθύνει έκκληση προς τα ΜΜΕ για υπεύθυνη αντιμετώπιση και θωράκιση των δικαιωμάτων του παιδιού αυτής της υπόθεσης.

Παρακολουθώντας με έντονη ανησυχία και λύπη τη μετάδοση πληροφοριών σε σχέση με την εν λόγω υπόθεση, συγκεκριμένα την αδιάλειπτη αναπαραγωγή και χρήση των προσωπικών δεδομένων του 14χρονου γιου του δολοφονηθέντος ζεύγους, το “Hope For Children” CRC Policy Center απευθύνει θερμή έκκληση σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) αλλά και τους χρήστες των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης «όπως ακολουθήσουν τα αυστηρά δεοντολογικά κριτήρια και επαγγελματικούς κώδικες σε σχέση με τη κάλυψη των προσωπικών δεδομένων του παιδιού».


Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού και οι αρχές που τη διέπουν αποτελούν – ή θα έπρεπε να αποτελούν - το βασικό σημείο αναφοράς.
Συγκεκριμένα, προστίθεται, η Αρχή του Συμφέροντος του Παιδιού, [Άρθρο 3(1)] υποχρεώνει όλους, συμπεριλαμβανομένων και των επαγγελματιών των ΜΜΕ, να έχουν την διασφάλιση του συμφέροντος του παιδιού, ως βασικό κριτήριο στη διαδικασία λήψεως αποφάσεων, σε θέματα που αφορούν ή εμπλέκονται παιδιά ή απευθύνονται σε παιδιά, ειδικά σε σχέση με τη θεματολογία, αλλά και τον τρόπο παρουσίασης.

Αναφέρεται επίσης ότι η προστασία της ταυτότητας και της αξιοπρέπειας του παιδιού, κατοχυρώνεται με το Άρθρο 16 της Σύμβασης, το οποίο επιβάλλει ότι, κανένα παιδί δεν θα αποτελεί αντικείμενο αυθαίρετων ή παράνομων παρεμβάσεων στην ιδιωτική και οικογενειακή του ζωή, ούτε παράνομων προσβολών της τιμής και της υπόληψής του.

Αυτό σημαίνει, συνεχίζει η ανακοίνωση, ότι οι επαγγελματίες των ΜΜΕ, υποχρεούνται να προστατεύουν την ταυτότητα των παιδιών, τόσο στις περιπτώσεις όπου πρωταγωνιστής του θέματος είναι παιδί σε ρόλο θύματος, θύτη ή μάρτυρα, όσο και στις περιπτώσεις που το θέμα αφορά άλλα μέλη της οικογένειάς του.

Είναι εξίσου, δεόντως σημαντικό να παραχθεί η απαραίτητη στήριξη προς το παιδί από τη πολιτεία και να διασφαλισθεί ο απόλυτος σεβασμός σ ’αυτές τις δύσκολες στιγμές που διαπερνά, καταλήγει η ανακοίνωση.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top