ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Από αναβολή σε αναβολή η ανέγερση νέας πτέρυγας στο Γ.Ν. Λάρνακας

Από αναβολή σε αναβολή η ανέγερση νέας πτέρυγας στο Γ.Ν. Λάρνακας

Νέα αναβολή πήρε η διαδικασία ανέγερσης της νέας πτέρυγας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, οι κατασκευαστικές εργασίες της οποίας έχουν προ πολλού σταματήσει, εξαιτίας των οικονομικών διαφορών του κράτους και του εργολάβου, που την έχει αναλάβει.

Το έργο, όπως αναφέρθηκε σήμερα κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, θα καθυστερήσει τουλάχιστον ακόμα ένα χρόνο, με τους βουλευτές της Λάρνακας να κάνουν λόγο για «απαράδεκτη κατάσταση» και «εκβιασμό του εργολάβου προς το κράτος», με θύματα του ασθενείς της Λάρνακας.

Τα κατασκευαστικά έργα έχουν ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2013, με χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης 36 μηνών. Ωστόσο, εξαιτίας των οικονομικών διαφορών του αρμόδιου Υπουργείου και του εργολάβου, δόθηκε παράταση στην παράδοση του έργου μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου του 2017, για να ξαναπάρει νέα αναβολή μέχρι τον Απρίλιο του 2018.

Σήμερα, δια στόματος των αρμοδίων του Υπουργείου Μεταφορών, αναφέρθηκε στα μέλη της Επιτροπής Μεταφορών της Βουλής πως το έργο θα καθυστερήσει ακόμα ένα χρόνο.

Ο εργολάβος διεκδικεί με δικαστική απόφαση 5 εκατομμύρια από το κράτος, για το έργο της ανέγερσης του Ανώτατου Δικαστηρίου, μια απόφαση που στο μεταξύ το κράτος έχει εφεσιβάλει. Επιπλέον, διεκδικεί 1,7 εκατομμύρια από το έργο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Το θέμα εξετάστηκε αυτεπάγγελτα, έπειτα από πρόταση των βουλευτών Γιώργου Προκοπίου, Γεώργιου Γεωργίου, Ζαχαρία Ζαχαρίου, Αννίτας Δημητρίου, Χριστάκη Τζιοβάνη, Γιώργου Κ. Γεωργίου, Ευανθίας Σάββα και Χρίστου Ορφανίδη, ενώ στη σημερινή συνεδρία κλήθηκαν ο Υπουργός Υγείας, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών, καθώς και ο εργολάβος του έργου.

Τα μέλη της Επιτροπής Μεταφορών κάνουν λόγο «ομηρία του έργου από τον εργολάβο» και ζητούν την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να επιλυθεί το ζήτημα.

Εξάλλου, οι βουλευτές της Λάρνακας, που ανήκουν στο Δημοκρατικό Συναγερμό, διαμηνύουν ότι -ασχέτως αν ανήκουν στο κόμμα του Πρόεδρου της Δημοκρατίας- αν δεν βρεθεί τρόπος να επιλυθεί το πρόβλημα, δεν θα ανεχθούν την κατάσταση και θα τους βρουν πρώτους στους δρόμους, μαζί με τους συμπολίτες τους.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών Γιώργος Προκοπίου είπε πως «ο εργολάβος έχει σε ομηρία το έργο της επέκτασης της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου Λάρνακας», σημειώνοντας ότι «η κατάσταση είναι απαράδεκτη η κατάσταση».

«Εκθέτουν τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί το έργο έπρεπε να είχε παραδοθεί τέλος του 2017. Το έργο εδώ και 4 μήνες παραμένει στάσιμο και σήμερα μας έχουν αναφέρει δυστυχώς ότι θέλει ακόμα ένα χρόνο», είπε.

Ανέφερε ότι ως Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών ζήτησε την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ συμπλήρωσε πως του έχουν αποστείλει επιστολή με την οποία ζητούν καθορισμό συνεδρίας, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

«Είναι αδιανόητο να παίζονται ζωές. Έχει απόλυτο δίκαιο ο κόσμος να φωνάζει γιατί δεν μπορεί κανένας να παίζει με τη ζωή του», είπε.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ζαχαρίας Ζαχαρίου, ανέφερε ότι «ως Λαρνακείς είμαστε πλήρως απογοητευμένοι από τη γραφειοκρατία του κράτους, τα τεχνάσματα του εργολάβου, του οποίου το κράτος χρωστάει λεφτά, από ότι λέει ο ίδιος από το έργο του Ανώτατου Δικαστηρίου, αλλά και του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας», για να προσθέσει πως «ο εργολάβο έχει εγκλωβίσει ουσιαστικά με εκβιασμό για να πάρει τα λεφτά την ολοκλήρωση το έργου στο νοσοκομείο της Λάρνακας».

«Θέλω ξεκάθαρα», είπε, «να στείλω το μήνυμα ότι ως Σκαλιώτες βουλευτές, ασχέτως αν ανήκουμε στο κόμμα του ΠτΔ, ότι αν δεν βρεθεί τρόπος -και οι ευθύνες είναι πάνω στο κράτος να επιλύσει τα προβλήματα- δεν θα ανεχτούμε την όλη κατάσταση και θα μας βρουν πρώτους στους δρόμους μαζί με τους συμπολίτες μας».

Επιπλέον, ανέφερε ότι εντός των ημερών υπογράφηκε νέο έργο για ανέγερση του οικογενειακού δικαστηρίου, μεταξύ κράτους και του ίδιου εργολάβου.

«Δεν βλέπω τη λογική ένας εργολάβος που εκβιάζει μια επαρχία και τους ασθενείς της το κράτος να τον επιβραβεύει, δίδοντας του νέα έργα. Ήρθε η ώρα να καταλάβουν οι πάντες ότι οι επαρχίες δεν πρόκειται να ανεχθούν αυτά τα παιχνίδια και θα δουν τη δύναμη μας, όλους τους πολίτες της Λάρνακας, αν δεν επιλυθούν τα προβλήματα», υπογράμμισε.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, είπε πως «είναι επιεικώς απαράδεκτο για ένα θέμα υψίστης προτεραιότητας για τη Λάρνακα και τους κατοίκους της να τυγχάνει της καθυστέρησης και μάλιστα επιπρόσθετα να χρησιμοποιείται εκβιαστικά από τον ίδιο τον εργολάβο και να κατακρατείται εκβιαστικά για άλλες παλιές οφειλές ή παλιές συμβάσεις, που δεν αφορούν το νοσοκομείο της Λάρνακας».

«Αναμένουμε και απαιτούμε την άμεση υλοποίηση της πτέρυγας του νοσοκομείου Λάρνακας. Θα είμαστε εκεί με τον κόσμο για να απαιτήσουμε αυτά που δικαιούται η πόλη μας. Αναμένουμε από τους υπεύθυνους και τις αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου, σε κοινή δήλωσή του με τη βουλευτή Ευανθία Σάββα, είπε πως «οι αγκυλώσεις της δημόσιας υπηρεσίας, οι δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες και η διελκυστίνδα ανάμεσα στον εργολάβο και το κράτος δεν μας αφορά», για να προσθέσει πως «η Λάρνακα απαιτεί άμεσα την ολοκλήρωση του έργου, για το καλό των ασθενών που ταλαιπωρούνται ακόμα και με κίνδυνο της ζωής τους από τη σημερινή προβληματική κατάσταση στο νοσοκομείο Λάρνακας».

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί τη Λάρνακα τις επόμενες μέρες για να εξετάσει την πρόοδο των προεκλογικά εξαγγελθέντων έργων, ζητώντας του ειδικά για το νοσοκομείο Λάρνακας «όχι την επανάληψη των ίδιων ανυπόληπτων δεσμεύσεων».

«Απαιτούμε αυτή τη φορά να έρθει φέρνοντας οριστική λύση στο πρόβλημα», είπε.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Ορφανίδης, ανέφερε από την πλευρά του ότι την πρώτη ευθύνη τη φέρει το Υπουργείο Μεταφορών, ως το υπεύθυνο και αρμόδιο Υπουργείο.

«Ο εργολάβος έχει ευθύνες, οι οποίες είναι βαριές, αφού εκμεταλλεύεται το γεγονός που αφορά την οικονομική δυστοκία. Όμως, την πρώτη ευθύνη τη φέρει το Υπουργείο Μεταφορών, ως το υπεύθυνο και αρμόδιο Υπουργείο, αφού δεν έλαβε τα ενδεδειγμένα μέτρα για να δοθεί μια σωστή λύση», κατέληξε.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top