ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΣΕΛ-ΣΠΟΛΠ: Από τα 22 καταστήματα στα ενοίκια και από 400 στους 3 υπαλλήλους

ΕΣΕΛ-ΣΠΟΛΠ: Από τα 22 καταστήματα στα ενοίκια και από 400 στους 3 υπαλλήλους

Από τους 400 υπαλλήλους που εργοδοτούσε στο παρελθόν η ΕΣΕΛ-ΣΠΟΛΠ, το 2018 έχει μόνο τρεις, ενώ από τα 55 εκατομμύρια ευρώ πωλήσεις και τα 22 καταστήματα που διατηρούσε, το τρέχον έτος τα χρέη υπολογίζονται στα 20 εκατομμύρια, με έξι ακίνητα να της απομένουν.

Δημοσίευμα της εφημερίδας “Φιλελεύθερος”, αναφέρει ότι στις 9 Μαΐου 2018, θα τεθεί προς έγκριση το Σχέδιο Διευθέτησης Πιστωτών της εταιρίας ΕΣΕΛ-ΣΠΟΛΠ, με βάση τον περί Συνεργατικών Εταιριών Νόμο.

Η εταιρία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, με βάση το προτεινόμενο σχέδιο θα αποπληρώσει τους πιστωτές της σε 25 χρόνια, δηλαδή το 2043.

Η ΕΣΕΛ-ΣΠΟΛΠ, μετά από μια πορεία 75 ετών, με δραστηριότητες στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, έχει μετατραπεί σε εταιρεία διαχείρισης ακινήτων, αφού όπως γράφει ο ‘Φ’, της απέμειναν μόνο έξι ακίνητα συνολικής αξίας περίπου 18 εκατομμυρίων ευρώ.

Έτσι, η εταιρία πλέον λαμβάνει ενοίκια από τα ακίνητα με την μερίδα του λέοντος να προέρχεται από τις συμβάσεις με την C.A. Papaellinas Emporiki Ltd, (υπεραγορές Alphamega)και την Sports Direct (Cyprus) Limited, ενώ όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, οι συμβάσεις αυτές λίγουν το 2023, αλλά υπάρχει δικαίωμα ανανέωσης για ακόμη 10 χρόνια όσον αφορά την πρώτη σύμβαση και το 2022 για ακόμη 5 χρόνια, για τη δεύτερη.

Αναλύοντας την οικονομική κατάσταση της ΕΣΕΛ-ΣΠΟΛΠ ο ‘Φ’, εξηγεί ότι μετά τη μεταβίβαση σημαντικού μέρους των ακινήτων της, κατέληξε σε συμφωνία με τους δανειοδότες της για αναδιάρθρωση του χρέους.

Συγκεκριμένα, ο δανεισμός μέχρι τις 31/3/2017, ανερχόταν στα 47.729.000 ευρώ, ενώ με την ανταλλαγή 11 ακινήτων αξίας 21.318.000 ευρώ, διαγράφηκε από το χρέος ποσό 15.241.000 ευρώ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ΕΣΕΛ-ΣΠΟΛΠ, σύναψε τον Δεκέμβριο του 2017 δάνειο με την Ελληνική Τράπεζα ύψους 12,5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις της σε εμπορικούς πιστωτές φτάνουν τα 8,5 εκατομμύρια ευρώ.

Τέλος οι προτεινόμενες ενέργειες για αποπληρωμή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι ποσό 803 χιλιάδων ευρώ, να κατανεμηθεί άμεσα σε εξασφαλισμένους και μη πιστωτές και στη συνέχεια με ετήσιες πληρωμές έναντι του υπολοίπου που θα παραμένει και θα γίνονται μια φορά τον χρόνο από το 2019.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το ThemaOnline στην παρούσα στήλη κάνει ανασκόπηση του κυπριακού Τύπου και μόνο, αποδίδοντας δημοσιεύματα εντύπων, τα οποία και επικαλείται.

*Φωτογραφία αρχείου

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Επέβαινε σε μοτοσικλέτα ο στόχος της απόπειρας φόνου - Δείτε φωτογραφία από το σημείο

Επέβαινε σε μοτοσικλέτα ο στόχος της απόπειρας φόνου - Δείτε φωτογραφία από το σημείο

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Αρχές το μεσημέρι της Τρίτης (23/04) στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top