ΕΛΛΑΔΑ

Κοτζιάς: 'Αναμένουμε την ολοκλήρωση των νομικών διαδικασιών για δύο Έλληνες στρατιωτικούς'

Κοτζιάς: 'Αναμένουμε την ολοκλήρωση των νομικών διαδικασιών για δύο Έλληνες στρατιωτικούς'

Αναμένουμε την ολοκλήρωση των νομικών διαδικασιών, δήλωσε ο Ελληνας ΥΠΕΞ για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.

Η Ελλάδα καλεί την Τουρκία να μην μετατρέψει ένα σύνηθες μεθοριακό συμβάν σε μείζον πολιτικό ζήτημα με παρατεταμένη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, δήλωσε, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αναφορικά με τους δύο στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κοτζιάς, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Έλενας Ράπτη, σημείωσε ότι «η υπόθεση εκκρεμεί στην τουρκική Δικαιοσύνη όπου η τουρκική πλευρά επέλεξε να παραπέμψει το θέμα. Αναμένουμε την ολοκλήρωση των διαδικασιών και την επιστροφή των δύο αξιωματικών στα σπίτια τους».

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η ελληνική διπλωματία «με μέτρο και σοβαρότητα, προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος, καθώς και των δικαιωμάτων των δύο Ελλήνων αξιωματικών». Σε αυτό το πλαίσιο, όπως σημείωσε ο ίδιος, η χώρα ενημερώνει τους εταίρους και τους συμμάχους της.

«Επισημαίνω ότι η αποφασιστική και ψύχραιμη στάση μας οδήγησε σε ισχυρή ευρωπαϊκή καταδίκη από το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (22-23/3/2018) της τουρκικής επιθετικότητας και σε στήριξη προς την χώρα μας τόσο στο ζήτημα των δύο στρατιωτικών, όσο και στο Αιγαίο», τόνισε ο κ. Κοτζιάς.

Όπως επισήμανε ο κ. Κοτζιάς, στο παρελθόν τέτοιου είδους μεθοριακά συμβάντα αντιμετωπίζονταν στο πλαίσιο της συνεννόησης των δύο γειτονικών χωρών, που αποτελούν, άλλωστε, μέλη της ίδιας συμμαχίας, και κάλεσε την Τουρκία να μην προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το γεγονός, δημιουργώντας ένα μείζον πολιτικό ζήτημα.

Κλείνοντας, ο κ. Κοτζιάς διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών, το Προξενείο της Ελλάδας στην Αδριανούπολη και η ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα, προβαίνουν σε όλα τα αναγκαία βήματα για τη διασφάλιση της νομικής υποστήριξης και της ασφάλειας των δύο Ελλήνων στρατιωτών.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Με εισήγηση της Ντόρας Μπακογιάννη ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για το θέμα της ένταξης του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top