ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκία για Κυπριακό: 'Εμείς τι πρέπει να κάνουμε;'

Τουρκία για Κυπριακό: 'Εμείς τι πρέπει να κάνουμε;'

Θα ετοιμάσουν νέο πρόγραμμα με τα κατεχόμενα, είπε ο Ακτάγ μετά τη συνάντηση με Ναμί.

“Το 2019-2020-2021 πρέπει να ετοιμάσουμε νέο πρόγραμμα”, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Ρετζέπ Ακτάγ, μετά από συνάντηση με τον «υπουργό ενέργειας» Οζντίλ Ναμί και την αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει στην Άγκυρα, προσθέτοντας ότι για την πρόοδο, την ανάπτυξη και την ευημερία του ψευδοκράτους, θα προσπαθήσουν μαζί με τους Τουρκοκύπριους.

Ο Ρετζέπ Ακντάγ είπε ότι “το πρόβλημα της ‘βορείου Κύπρου’ πρέπει να συζητηθεί ως ένα πρόβλημα ανάπτυξης”, υποστηρίζοντας ότι «έχει γίνει αντιληπτό ότι η νοοτροπία της ε/κ πλευράς δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει στο επίπεδο της λύσης».

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ότι στο νησί υπάρχουν δύο κοινότητες με ίσα δικαιώματα και πως όσο δεν μπορούν να πείσουν την ε/κ πλευρά γι αυτό δεν μπορούν να προχωρήσουν σε αυτό το επίπεδο της λύσης. “Επομένως εμείς τι πρέπει να κάνουμε;

Μαζί με τον τ/κ ‘λαό’ θα προσπαθήσουμε για την πρόοδο, την ανάπτυξη, την ηρεμία, την ευημερία”, πρόσθεσε.

Ανέφερε περαιτέρω ότι “μαζί με την ‘τδβκ’ έχουμε κάνει πολύ καλές δουλειές στο πλαίσιο της οικονομικής συνεργασίας και των συμφωνιών ανάπτυξης” και το 2018 θα τις ολοκληρώσουν επιταχύνοντας τις εργασίες. “Το 2019-2020-2021 πρέπει να ετοιμάσουμε νέο πρόγραμμα”. Ανέφερε ακόμη ότι “θα πρέπει το κατά κεφαλή εισόδημα στην ‘τδβκ’ να φτάσει τα ευρωπαϊκά επίπεδα που είναι περίπου 25 χιλιάδες δολάρια”.

Από την πλευρά του ο Οζντίλ Ναμί ανέφερε ότι έφτασαν στην Τουρκία για να υπογράψουν ‘συμφωνία’ μεταξύ του Ινστιτούτου Προτύπων Τουρκίας και του «υπουργείου οικονομικών» και είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν και τον Τούρκο Υπουργό Οικονομικών. “Θα αξιολογήσουμε μαζί πώς θα υπάρξει μεγαλύτερη ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας της ‘τδβκ’ στο πλαίσιο του προγράμματος που αναφέραμε”, πρόσθεσε.

Για τον στόχο να φτάσει το κατά κεφαλήν εισόδημα στις 25 χιλιάδες δολάρια είπε ότι μπορεί να γίνει πραγματικότητα “μέσα σε λογικό χρονικό διάστημα μόνο εάν καταβληθεί ανάλογη προσπάθεια ανάπτυξης στην ‘τδβκ’ όπως και στην Τουρκική Δημοκρατία”. Πρόσθεσε ότι «η διεθνής κοινότητα πρέπει να παραδεχτεί επιτέλους ότι η απομόνωση που εφαρμόζεται εναντίον της ‘τδβκ’ είναι άδικη και πρέπει να δοθεί πλέον ένα τέλος». Υποστήριξε ότι παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, προσθέτοντας ότι «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τους αφήσει αιχμάλωτους της ε/κ πλευράς την ώρα που οι Τ/κ εκφράζουν καθαρά τη θέλησή τους για λύση».

“Καλούμε τις χώρες της ΕΕ και ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα να εγκαθιδρύσει πολυμερείς σχέσεις μαζί μας”, ανέφερε.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top