ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Πέσαμε απ’ τα σύννεφα με την πρόταση Τσαβούσογλου – Τι είναι και τι θέλει η Τουρκία

ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Πέσαμε απ’ τα σύννεφα με την πρόταση Τσαβούσογλου – Τι είναι και τι θέλει η Τουρκία

Συγκλονισμό προκάλεσαν τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας περί πρότασης Τσαβούσογλου για συνομοσπονδία ή δύο κράτη.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αφίχθη στα κατεχόμενα την Παρασκευή (20/4) το μεσημέρι για να συζητήσει με τον Μουσταφά Ακιντζί και τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό.

Όπως μετέδωσαν τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, ο κ. Τσαβούσογλου, που πρωταγωνίστησε στην «εμπλοκή» του Κραν Μοντανά, υποστήριξε ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν λύση ομοσπονδίας και γι’ αυτό είναι πιο σωστό να προταθεί λύση συνομοσπονδίας ή δύο κρατών.

«Δεν τίθεται τέτοιο θέμα» φέρεται να απάντησε ο κατοχικός ηγέτης απαντώντας ότι δεν μπορεί να το θέσει ο ίδιος στο τραπέζι, ενώ οι ηγέτες του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας παρέπεμψαν τον ΥΠΕΞ στα συλλογικά τους όργανα.

Στη συνάντηση που έγινε στο «Προεδρικό» της κατεχόμενης Λευκωσίας κατέστη σαφές ότι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό πριν τις εκλογές της 24ης Ιουνίου δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν, με το σχέδιο Β’ του Ερντογάν να παίρνει σάρκα και οστά.

«Η ομοσπονδία έφυγε, η συνομοσπονδία ήρθε», γράφει στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα «Αφρίκα» (του Σενέρ Λεβέντ), ενώ η πρόταση συζητείται εντόνως στις ελεύθερες περιοχές.

Για ακόμα μια φορά, πάντως, Ελληνοκύπριοι πέφτουν από τα σύννεφα ή ξυπνούν τέλος πάντων από τον ύπνο του δικαίου στον οποίον έχουν περιπέσει από το 1977 και τις συμφωνίες για Ομοσπονδία.

Εν πάση περιπτώσει, έγινε πιστευτό το ότι η Τουρκία δεν θα κουνηθεί από την περίλαμπρη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία ακόμα και μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά.

Η δυστυχία είναι ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά μοιάζει «αναγκασμένη» να παρακολουθεί τηλεοπτικά το σχέδιο Β’ της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων, την αναβάθμιση του ψευδοκράτους και την υπόθαλψη της Konfederasyon.

Στην ουσία δεν έγινε ΠΟΤΕ κατανοητό ότι εκείνο που δεν άλλαξε και δεν θα αλλάξει ποτέ είναι η αξίωση της Τουρκίας επί της Κύπρου, η απαίτηση για κυριαρχία στον βορρά και συγκυριαρχία στον νότο είτε με Δ.Δ.Ο. είτε με Συνομοσπονδία είτε με λύση δύο κρατών.

Εκείνο που δεν άλλαξε και δεν θα αλλάξει είναι το ότι η Άγκυρα είναι ένα καθεστώς που ενώ παραβιάζει τα δικαιώματα άλλων λαών, της Ελλάδας, των Κούρδων, των Σύριων, θέλει να θέτει εν αμφιβόλω την ασφάλεια της Κύπρου για να μπορεί να διασύρει την Κυπριακή Δημοκρατία σε άνευ εδάφους συζητήσεις για το περιεχόμενο της Ομοσπονδίας.

Τώρα, όμως, που ο Τσαβούσογλου αρχίζει να μετρά συμμάχους για την επόμενη μέρα ένα είναι το ερώτημα: Θα συνεχίσει να εκφράζει ετοιμότητα για επανέναρξη διαπραγματεύσεων η κυπριακή κυβέρνηση; Και αν ναι, με ποιο περιεχόμενο και υπό ποια βάση, εφόσον οι εμπνευστές της Δ.Δ.Ο. αρχίζουν να την παραγκωνίζουν με αφορμή τη δήθεν αδιαλλαξία των Ελληνοκυπρίων;

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top