ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εν αμφιβόλω η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ – Σύνδεση με εξελίξεις στο Κυπριακό

Εν αμφιβόλω η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ – Σύνδεση με εξελίξεις στο Κυπριακό

Συναγερμός έχει σημάνει στη Λευκωσία καθώς γίνεται προσπάθεια να συνδεθούν οι όποιες εξελίξεις στο Κυπριακό με τις συζητήσεις για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ τον Ιούλιο στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», το σενάριο που διαμορφώνεται στη Νέα Υόρκη είναι να υποβληθεί έκθεση τόσο προς τον κ. Αντόνιο Γκουτέρες όσο και προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά από περιοδεία σε Λευκωσία, Αθήνα, Άγκυρα, Βρυξέλλες και Λονδίνο.

Στις αρχές Ιουλίου, όπου τοποθετείται η συζήτηση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, θα κατατεθεί έκθεση, στην οποία θα έχει λόγο και η Ρόζμαρι Ντι Κάρλο (όπως φαίνεται), νέα βοηθός Γ.Γ.

Επί τούτου, ενώ η Νέα Υόρκη επιλέγει να συνδέσει τα δύο, σημαίνει πως είτε η έκθεση θα εξηγεί –μετά τις τουρκικές εκλογές- πως υπάρχει έδαφος για νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό είτε όχι.

Και τούτο θα ευνοήσει τη συζήτηση για αλλαγή στο καθεστώς της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ειδικά αν δεν υπάρχει λόγος παρέμβασης του Αντόνιο Γκουτέρες.

Κάτι τέτοιο θα λειτουργήσει εκβιαστικά προς τη Λευκωσία, η οποία θα υποχρεωθεί να δείξει εκ νέου ετοιμότητα για μια νέα πρωτοβουλία, ακόμα και αν αυτή σημαίνει περιπλοκή σε ενεργειακούς και άλλους σχεδιασμούς.

Επομένως, η συζήτηση και ενημέρωση μονίμων και μη μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, κρίνεται επιτακτικά αναγκαία, ενώ, όπως δημοσιεύεται, ήδη το υπουργείο Εξωτερικών σχεδιάζει τις επαφές του.

Πάντως, η στάση του Ταγίπ Ερντογάν και οι πρόωρες τουρκικές εκλογές, που φαίνεται να ανατρέπουν τους σχεδιασμούς όλων των παικτών, θα καθορίσουν και την εξέλιξη των συζητήσεων, καθώς και την οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία προκύψει ή δεν προκύψει.

Α.Μ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μέχρι πότε θα μας «πνίγει» η σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top