ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιωρκάτζης: 'Στην πρωτεύουσα θα παραμείνει το κτίριο της Βουλής'

Γιωρκάτζης: 'Στην πρωτεύουσα θα παραμείνει το κτίριο της Βουλής'

Δήμαρχος και Δημοτικοί Σύμβουλοι Λευκωσίας κατά της μεταστέγασης της Βουλής σε άλλο δήμο.

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Λευκωσίας, με γραπτή δήλωση και ανακοίνωση, αντίστοιχα τάσσονται κατά της πρόθεσης του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη αν δεν λυθεί το θέμα της στέγασης της Βουλής εντός Λευκωσίας να εξετάσει στέγαση στην είσοδο της πρωτεύουσας.

Σε όλες τις χώρες του κόσμου, τα κτίρια που στεγάζουν και συμβολίζουν τις τρεις διακριτές εξουσίες του δημοκρατικού πολιτεύματος, την εκτελεστική, τη νομοθετική και τη δικαστική, χωροθετούνται στην πρωτεύουσα, αναφέρει σε γραπτή δήλωση του ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης σχολιάζοντας δημοσιεύματα που φέρουν τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη να προωθεί την ιδέα για στέγαση της Βουλής εκτός των δημοτικών ορίων του δήμου Λευκωσίας.

Την ίδια θέση εκφράζουν και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκωσίας, σύμφωνα με ανακοίνωση. Ο Δήμαρχος δήλωσε ότι θα κινηθεί με διαφάνεια και θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με όλους τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων και άλλους φορείς, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο χαρακτηρίζει τη θέση του Προέδρου της Βουλής «επιεικώς απαράδεκτη».

Στη δήλωσή του ο Δήμαρχος αναφέρει περαιτέρω ότι το κτίριο της Βουλής των Αντιπροσώπων βρίσκεται στην πρωτεύουσα και θεωρούμε δεδομένο και αδιαπραγμάτευτο ότι εδώ θα παραμείνει.

«Αν ο συγκεκριμένος χώρος που έχει επιλεγεί για ανέγερση του νέου κτιρίου της Βουλής, δεν προσφέρεται λόγω της ανεύρεσης αρχαιοτήτων, υπάρχουν πολλά αναξιοποίητα κρατικά τεμάχια στο κέντρο της πόλης στα οποία θα μπορούσε να χωροθετηθεί», συνεχίζει ο κ. Γιωρκάτζης.

Η επιλογή χωροθέτησης του κτιρίου της Βουλής στο κέντρο της Λευκωσίας, δεν αποτελεί μόνο πολεοδομική επιλογή, αλλά και εθνική, αναφέρει, επίσης ο Δήμαρχος, παρατηρώντας ότι το γεωγραφικό και διοικητικό κέντρο της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η Λευκωσία και στόχος παραμένει η απελευθέρωση και επανένωση της πόλης και της χώρας μας.

Διατυπώνει τη θέση ότι «μετακίνηση της Βουλής στις παρυφές της πόλης αποδυναμώνει αυτό τον εθνικό στόχο».

Ο Δήμαρχος αναφέρει ακόμα πως μετακίνηση της Βουλής δεν μπορεί να είναι θέμα απόφασης ενός ατόμου, καθώς αφορά τόσο την εκτελεστική εξουσία όσο και όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκωσίας στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι παρατηρεί με έκπληξη τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα της στέγασης της Βουλής των Αντιπροσώπων και την εισήγηση του Προέδρου της για μετακίνησή της εκτός των ορίων της πρωτεύουσας και δη στις παρυφές της Λευκωσίας.

Στις αρμοδιότητες αλλά και προτεραιότητες του Προέδρου της Βουλής είναι η διασφάλιση της ορθής και καλής λειτουργίας του θεσμού της Βουλής των Αντιπροσώπων και σε καμία περίπτωση η υπ’ αυτού ανάληψη καθηκόντων Πολεοδόμου, παρατηρεί το Δημοτικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με το Δημοτικό Συμβούλιο, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως ως τα καθ’ ύλην αρμόδια όργανα του κράτους για την εκπόνηση Τοπικών Σχεδίων, έχουν ήδη καταρτίσει χωροταξικό σχέδιο, το οποίο ξεκάθαρα προνοεί ότι τόσο η Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και οι υπηρεσίες του Κράτους επιβάλλεται να έχουν έδρα την πρωτεύουσα.

Δεν χρειάζεται μάλιστα να υπενθυμίσουμε ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 5 Οκτωβρίου 2017 είχε εξαγγείλει την ανέγερση του νέου κτιρίου της Βουλής των Αντιπροσώπων, έναντι δαπάνης 71.4 εκ. ευρώ στην πρωτεύουσα, προστίθεται.

Σύμφωνα με το Δημοτικό Συμβούλιο η Βουλή των Αντιπροσώπων, το ίδιο το σώμα που ψηφίζει και εγκρίνει τους Νόμους αυτούς, οφείλει να είναι και το πρώτο παράδειγμα στην τήρηση και διαφύλαξή τους και την υποδειγματική εφαρμογή των Τοπικών Σχεδίων.

«Το ελάχιστο που αναμέναμε ήταν ότι ο Πρόεδρος την Βουλής δεν θα εγκατέλειπε τη Λευκωσία και την πρόκληση που ονομάζεται `Πράσινη Γραμμή τόσο εύκολα και με την πρώτη δυσκολία», συνεχίζει το Δημοτικό Συμβούλιο΄, προσθέτοντας ότι «με ιδιαίτερη θλίψη επιθυμούμε να σχολιάσουμε την εισήγηση αυτή του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων ως επιεικώς απαράδεκτη. Όταν κάποιος εκφράζει μια θέση, φέρει και την ευθύνη των λόγων του και των συνεπειών που αυτές επιφέρουν».

Την ανακοίνωση κοινοποιούν οι δημοτικές ομάδες:
Δημοτική Ομάδα ΔΗΣΥ
Δημοτική Ομάδα ΑΚΕΛ
Δημοτική Ομάδα ΔΗΚΟ
Δημοτική Ομάδα ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Δημοτική Ομάδα ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ
Δημοτική Ομάδα ΕΔΕΚ

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μέχρι πότε θα μας «πνίγει» η σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top