ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα ζητά από όλους να σέβονται την ειρήνη και τη δημοκρατία

Η Ελλάδα ζητά από όλους να σέβονται την ειρήνη και τη δημοκρατία

«Η ειρήνη είναι συνυφασμένη με τη δημοκρατία και τον διάλογο. Ο διάλογος είναι το πιο σημαντικό εργαλείο στην άσκηση της πολιτικής της διπλωματίας» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ σε ομιλία του στην Υψηλή Συνάντηση της 72ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με θέμα την Ειρήνη και την Ασφάλεια.

«Η Ελλάδα ζητά από όλους να αξιοποιούν και να σέβονται αυτές τις δύο λέξεις, διαμήνυσε ο κ. Κουίκ, γιατί Democracy και Dialogue είναι και οι δύο ελληνικές, ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα πιστεύει ότι στο χτίσιμο και στην εδραίωση της ειρήνης, θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν οι νεολαίες και οι γυναίκες, που είναι ένας ευαίσθητος πληθυσμός και ίσως από τους πρώτους που υφίστανται τα αποτελέσματα των δεινών σε εστίες πυρός και έντασης».

Ξεκινώντας την ομιλία του στην Υψηλή Συνάντηση στην οποία συμμετείχε, σημείωσε πως «σήμερα συζητάμε το θέμα της ειρήνης και πώς μπορούμε να την εδραιώσουμε σε όλον τον κόσμο» και παρατήρησε: «Από το πρωί, έχω ακούσει όλους να αναφέρονται στην ειρήνη και στην αναγκαιότητα επιβολής της, όπου υπάρχουν εστίες πυρός, πόλεμοι, εντάσεις. 'Ακουσα εκατοντάδες φορές την ανάγκη της επιβολής ειρήνης. Είδα πολλά δάκρυα να τρέχουν».

Απευθυνόμενος στους εμπλεκόμενους στις πιο κρίσιμες και ευαίσθητες περιοχές του πλανήτη, όπως στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, τους κάλεσε να αγκαλιάσουν τη σπουδαιότητα της εδραίωσης της ειρήνης, υπηρετώντας τις αρχές του ΟΗΕ και αποφεύγοντας να παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους όπως απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, τους διεθνείς νόμους, συνθήκες και συμφωνίες. Απηύθυνε έκκληση «να μετατρέψουν τη λέξη ειρήνη, που τόσες πολλές φορές είπαν και τα δάκρυά τους που έβλεπαν να κυλούν, σε έργα και πράξεις».

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης του εύρους των Ηνωμένων Εθνών, αρχικά για την αποτροπή της έναρξης μιας κρίσης, και κυρίως αναζητώντας τις ρίζες του κακού. «Πάντως, δεν αρκεί μια απλή παρέμβαση και μια απλή αναφορά. Πρέπει ο ΟΗΕ να παραμένει πάνω στο πρόβλημα μέχρι οι ρίζες του κακού να καούν και να απλωθούν οι ρίζες της ειρήνης» υπογράμμισε.

Επίσης, επισήμανε πως «πρέπει να γίνει καθεστώς ότι τα κράτη-μέλη οφείλουν να εμπιστεύονται τα Ηνωμένα Έθνη και να τα ενισχύουν επιχειρησιακά, πολιτικά και οικονομικά» και συμπλήρωσε: «Η παγκόσμια ειρήνη πρέπει να αφορά όλους και εκτός των άλλων, δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη βελτίωση του ΟΗΕ στις ανθρωπιστικές του δράσεις, χωρίς να διασφαλίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, το δικαίωμα της ελευθερίας, και δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι φτώχεια και οικονομική κατάρρευση είναι βασικές γενεσιουργές αιτίες για εστίες εντάσεων».

Στο περιθώριο της 72ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, την οποία συγκάλεσε ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Μίροσλαβ Λάιτσακ στην έδρα του, στη Νέα Υόρκη, ο υφυπουργός Εξωτερικών είχε ενδιαφέρουσες συναντήσεις και συζητήσεις, όπως έκανε γνωστό σε ανακοίνωσή του, με τους υπουργούς Εξωτερικών Τουρκίας, Αλβανίας, Κατάρ, Γεωργίας, με τον Πρόεδρο της Ιρλανδίας, τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και τους υφυπουργούς Εξωτερικών Γαλλίας και Βουλγαρίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top