ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άρχισε η συζήτηση νομοσχεδίου για τη συμμόρφωση της Διοίκησης με δικαστικές αποφάσεις

Άρχισε η συζήτηση νομοσχεδίου για τη συμμόρφωση της Διοίκησης με δικαστικές αποφάσεις

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών άρχισε τη συζήτηση νομοσχεδίου για τη συμμόρφωση της διοίκησης με τις αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου, το οποίο παρουσίασε στην Επιτροπή ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου.

Ταυτόχρονα με τη συζήτηση του νομοσχεδίου η Επιτροπή Νομικών έθεσε και τη συζήτηση της πρότασης νόμου που κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και Πανίκος Λεωνίδου προς επιβολή ποινών για περιφρόνηση αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου και πρότασης νόμου του Βουλευτή της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργου Λιλλήκα και του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργου Περδίκη για επιβολή κυρώσεων για μη ενεργό συμμόρφωση με αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως το νομοσχέδιο έχει σκοπό την ενίσχυση του Κράτους-Δικαίου και τη προστασία του πολίτη από την κρατική – διοικητική ασυδοσία

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης διευκρίνισε ότι το νομοσχέδιο «ρυθμίζει ένα από τα σημαντικότερα θέματα στην απονομή της δικαιοσύνης και την εφαρμογή της χρηστής διοίκησης»

«Συγκεκριμένα επιχειρεί να ρυθμίσει ένα νομοθετικό κενό που το Ανώτατο Δικαστήριο έχει διαχρονικά αναδείξει μέσω της νομολογίας του» δήλωσε ο κ. Νικολάου αναφέροντας πως τα ζητήματα που επιχειρεί να ρυθμίσει άπτονται λεπτών νομικών θεμάτων που έχουν να κάνουν τόσο με τη δικαιοδοτική πτυχή του θέματος, όσο και με τη λειτουργία της διοίκησης σε όλες της εκφάνσεις της. 

Το νομοσχέδιο αποτελεί αποτέλεσμα εκτενών συζητήσεων πολλών ετών δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης υποδεικνύοντας πως κατά καιρούς καταβλήθηκαν διάφορες προσπάθειες ρύθμισης του θέματος (κατατέθηκε το 2003 σχετική Πρόταση Νόμου, η οποία επαναφέρθηκε το 2008. Παράλληλα κατατέθηκε το 2004 σχετικό νομοσχέδιο από την εκτελεστική εξουσία), αλλά,  παρατήρησε, όλες οι προσπάθειες εμποδίζονταν να προχωρήσουν λόγω συνταγματικών και άλλων νομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζαν.

Συνεχίζοντας είπε ότι με την ανάληψη της διακυβέρνησης τον Μάρτιο του 2013, η Κυβέρνηση έχοντας υπόψη τη συζήτηση που προηγήθηκε τα προηγούμενα χρόνια και τις γνωματεύσεις επί του θέματος του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, προχώρησε σε μια νέα προσπάθεια ρύθμισης του θέματος, η οποία μετά από πολλές συζητήσεις με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για υπέρβαση των νομικών κωλυμάτων, κατέληξε στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε και συζητήθηκε ενώπιον της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών.

Ανέφερε περαιτέρω ότι  το νομοσχέδιο καθορίζει αφενός τη διαδικασία παροχής καθοδηγητικών οδηγιών ως προς τον προσήκοντα τρόπο συμμόρφωσης από το Δικαστήριο προς τη διοίκηση και αφετέρου τη διαδικασία διαπίστωσης της μη συμμόρφωσης της διοίκησης με τις αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου.

Ταυτόχρονα, το νομοσχέδιο παρέχει τη δυνατότητα στο Δικαστήριο να επιβάλλει χρηματικές κυρώσεις σε διοικητικά όργανα (ύψους πέντε χιλιάδες ευρώ (€5.000) που δεν ενεργούν ώστε να επιτυγχάνουν ενεργό συμμόρφωση με απόφαση και/ή οδηγίες του Δικαστηρίου και επιπρόσθετες χρηματικές κυρώσεις (ύψους μέχρι διακοσίων ευρώ (€200) για κάθε μέρα συνέχισης της άρνησης συμμόρφωσης.

Τέλος, εισάγεται η θέσπιση ποινικού αδικήματος υπαλλήλου, ο οποίος εν γνώσει του και δόλια αρνείται να συμμορφωθεί προς την ακυρωτική απόφαση ή προτρέπει άλλα πρόσωπα που καθηκόντως υποχρεούνται σε συμμόρφωση, να μην συμμορφωθούν προς οδηγίες, απόφαση ή Διάταγμα του Δικαστηρίου που εκδίδεται δυνάμει των διατάξεων του Νόμου, το οποίο επισύρει ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τους 3 μήνες ή χρηματική ποινή ύψους μέχρι επτά χιλιάδες ευρώ (€7.000) ή και τις δύο ποινές.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top