ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ευκαιρίες ενίσχυσης του ρόλου της Κύπρου στην Κοινοπολιτεία μετά το Brexit

Ευκαιρίες ενίσχυσης του ρόλου της Κύπρου στην Κοινοπολιτεία μετά το Brexit

Ο δυνητικός ρόλος της Κύπρου στο πλαίσιο της Κοινοπολιτείας, ιδίως μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, συζητήθηκε την Πέμπτη κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του κυπριακού παραρτήματος της Βασιλικής Εταιρείας Κοινοπολιτείας (RCS), στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, με κύριο ομιλητή τον πρίγκιπα Μιχαήλ του Κεντ.

Ο Πρίγκιπας Μιχαήλ μίλησε για μια νέα ευκαιρία για την Κοινοπολιτεία μετά την ανασύνθεση στην ΕΕ, η οποία παρουσιάζει και μια ευκαιρία για την Κύπρο να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στις παγκόσμιες υποθέσεις.

Επικεντρώθηκε στις επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες που έχει να προσφέρει η Κοινοπολιτεία και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη νέα στρατηγική εταιρική σχέση που δημιουργήθηκε μεταξύ του Συμβουλίου Κοινοπολιτειακών Επιχειρήσεων και Επενδύσεων και του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων.

Σημείωσε επίσης ότι μια ζώνη ελεύθερων συναλλαγών στην Κοινοπολιτεία θα δώσει πρόσβαση σε κάποιες από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές στον κόσμο, δίνοντας παράλληλα ώθηση στις επιχειρήσεις και στις επενδύσεις, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τη σημασία πιθανών εμπορικών συμπράξεων μεταξύ της Κοινοπολιτείας και ΕΕ.

Αναφέρθηκε επίσης στα οφέλη στο τομέα του εμπορίου για τα μέλη της Κοινοπολιτείας, σημειώνοντας ότι είναι κατά μέσο όρο φθηνότερο κατά 90%, συμπεριλαμβανομένων και του τομέα των υπηρεσιών, ως εξαγώγιμο προϊόν.

Ο πρίγκιπας Μιχαήλ είπε επίσης ότι η πρόσφατη επικαιροποίηση της Κύπρο-Βρετανικής Συμφωνίας για την αποφυγή της διπλής φορολογίας είναι μια εξέλιξη που θα έχει θετικό αντίκτυπο στη διμερή οικονομική ανάπτυξη.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών εντός της Κοινοπολιτείας, λέγοντας ότι η Κύπρος επωφελείται ήδη από αυτή την ευκαιρία καθώς χρησιμοποιεί ένα εργαλείο της Κοινοπολιτείας για την καλύτερη διαχείρισης του δημοσίου χρέους.

"Η σύγχρονη Κοινοπολιτεία προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες για τα κράτη - μέλη της. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να ξεκλειδώσουμε το τεράστιο δυναμικό της ", πρόσθεσε.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε ότι η ίδρυση του κυπριακού παραρτήματος της RCS, μόλις πριν από ένα χρόνο, αποτελεί ένδειξη του έντονου ενδιαφέροντος που έχουν οι μικρότερες χώρες της Κοινοπολιτείας στην περιοχή, στη σημασία του RCS .

"Η σημερινή εναρκτήρια εκδήλωση, με τίτλο «Ευκαιρίες και Προκλήσεις για Επιχειρήσεις και Επενδύσεις στην Κοινοπολιτεία», που θα παρουσιαστεί από τον κύριο ομιλητή, θα μας δώσει περισσότερες πληροφορίες για το έργο του RCS προς αυτήν την κατεύθυνση και, κατ` επέκταση, της Κοινοπολιτείας γενικότερα. Αυτή τη στιγμή, αυτό είναι ανεκτίμητο, εάν κανείς σκεφτεί πώς οι επιχειρήσεις μας μπορούν να προχωρήσουν μπροστά, όσον αφορά τις επενδύσεις στο τεράστιο και συχνά, γεμάτο προκλήσεις, φάσμα της Κοινοπολιτείας », είπε.
Σε ομιλία εκ μέρους του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, η Πολιτική Διευθύντρια του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Ρέα Γιορδαμλή αναφέρθηκε στην πρόσφατη Σύνοδο των Αρχηγών Κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας στο Λονδίνο, η οποία, όπως είπε, ενίσχυσε ιδιαίτερα τις αρχές και τις αξίες του Χάρτη της Κοινοπολιτείας.

Όπως είπε, τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχαν ενεργά στη Σύνοδο Κορυφής και τόνισαν τον σημαντικό ρόλο της Κύπρου ως μέλους της ΕΕ και της Κοινοπολιτείας.

Είπε επίσης ότι ο Υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Κύπρος θα προσφέρει την εμπειρία της στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης της υδατοκαλλιέργειας.

Η Κύπρος, πρόσθεσε, υπέβαλε επίσης στην ΕΕ πρόταση για στενότερες σχέσεις ΕΕ-Κοινοπολιτείας που θα συζητηθεί στο εγγύς μέλλον.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων Μιχάλης Μιχαήλ είπε ότι η Κύπρος θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της συνεργασίας και της ανάπτυξης στην πλατφόρμα της Κοινοπολιτείας. Πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις και οι επενδύσεις είναι μέρος αυτών των προσπαθειών.

"Η οικονομική συνεργασία μπορεί να αποτελέσει τη βάση για στρατηγικές συμμαχίες και εταιρικές σχέσεις σε διάφορους τομείς όπως η ενέργεια, η τεχνολογία και η καινοτομία, το εμπόριο, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και πολλά άλλα", ανέφερε.

Ο κ. Μιχαήλ τόνισε ότι είναι δυνατή η θετική αλλαγή με φιλοδοξία και συλλογικότητα και ότι η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην επίτευξη αυτής της θετικής αλλαγής, καθώς είναι μέλος τόσο της ΕΕ όσο και της Κοινοπολιτείας.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του κυπριακού παραρτήματος του RCS Αχιλλέας Αιμιλιανίδης ανέφερε ότι η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ ήταν καταλύτης για την πρωτοβουλία τους να δημιουργήσουν το παράρτημα Κύπρου.

Εξέφρασε την άποψη ότι, όπως φάνηκε στην πρόσφατη συνάντηση των Αρχηγών Κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας, υπήρξε έντονο ενδιαφέρον για την επανενδυνάμωση της Κοινοπολιτείας, κάτι που είναι τόσο επίκαιρο όσο και αναγκαίο. Όπως δήλωσε, οι σημερινές διεθνείς αναταραχές απαιτούν ισχυρούς διεθνείς οργανισμούς που εστιάζουν στις ιδρυτικές αρχές της Κοινοπολιτείας.

Με έτος ιδρύσεως το 1868 η RCS είναι ένα δίκτυο ατόμων και οργανισμών που προωθούν τις αξίες της σύγχρονης Κοινοπολιτείας, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δημοκρατία και η αειφόρος ανάπτυξη. Το κυπριακό παράρτημα θα είναι συνδεδεμένο με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top