ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Αλεξάνδρεια ο Πρόεδρος Αναστασιάδης – Συνάντηση με Σίσι

Στην Αλεξάνδρεια ο Πρόεδρος Αναστασιάδης – Συνάντηση με Σίσι

Στην  Αλεξάνδρεια μεταβαίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, για να παραβρεθεί με τους ομολόγους του από την Αίγυπτο και την Ελλάδα στην έναρξη του προγράμματος «Νόστος, η Επιστροφή».

Θα έχει και διμερείς επαφές με τον Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, με τον οποίο θα συζητήσει το Κυπριακό, θέματα ενέργειας και ασφάλειας, καθώς και περιφερειακά ζητήματα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των επαφών, το απόγευμα της Δευτέρας, 30 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή στους κήπους του Παλατιού Μοντάζα – τη θερινή κατοικία του Αιγύπτιου Προέδρου στη Αλεξάνδρεια – σηματοδοτώντας την έναρξη του προγράμματος «Νόστος», στην παρουσία ομάδας Αυγυπτιωτών από την Κύπρο και την Ελλάδα. Χαιρετισμό θα απευθύνουν τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όσο και ο Πρόεδρος Σίσι, ενώ θα ακολουθήσει διάλεξη από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Το παρών τους θα δώσουν μέλη του Συνδέσμου Επαναπατρισθέντων Κυπρίων Αιγυπτιωτών, Ελλαδίτες Αιγυπτιώτες, καθώς και μέλη των οικογενειών τους. Η αποστολή αποτελείται από 50 περίπου άτομα από την Κύπρο και 70 από την Ελλάδα, που μεταβαίνουν στην Αλεξάνδρεια με ναυλωμένη πτήση.

Την επομένη, 1η Μαΐου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του. Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στο Κυπριακό, στα ζητήματα της ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών, αλλά και στην προώθηση των συμφωνιών που δρομολογήθηκαν στα πλαίσια των τριμερών συνεργασιών με την Αίγυπτο και την Ελλάδα.

Διμερές τετ-α-τετ θα έχει ο Πρόεδρος Σίσι και με τον Πρόεδρο Παυλόπουλο, ενώ θα ακολουθήσει γεύμα, στην παρουσία των Πρώτων Κυριών.

Νωρίτερα την Τρίτη, οι Πρόεδροι Ελλάδας και Κύπρου θα επισκεφτούν τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β΄, όπου ο Πατριάρχης αναμένεται να παρασημοφορήσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη με τον Μεγαλόσταυρο του Αγίου Μάρκου.

Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και την σύζυγό του, Άντρη, συνοδεύουν στην Αλεξάνδρεια ο Προεδρικός Επίτροπος Φώτης Φωτίου και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, οι οποίοι επιστρέφουν στην Κύπρο την Τρίτη, μετά το πέρας των επαφών.

Η αποστολή των Αιγυπτιωτών από Κύπρο και Ελλάδα θα παραμείνει στην Αλεξάνδρεια, όπου θα επισκεφτεί σχολεία, το ελληνικό κοιμητήριο, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, καθώς και άλλα σημεία ενδιαφέροντος σε Κάιρο και Σινά.

Το πρόγραμμα «Νόστος, η Επιστροφή» δρομολογήθηκε στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου για θέματα αποδήμων, ενώ σχετικό πρωτόκολλο συνεργασίας υπέγραψαν τον περασμένο Δεκέμβριο, στη Λευκωσία, ο Προεδρικός Επίτροπος Φώτης Φωτίου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Τέρενς Κουίκ και η Υπουργός Μετανάστευσης και Αποδήμων της Αιγύπτου Ναμπίλα Μακράμ.

«Η εκδήλωση στην παρουσία των τριών Προέδρων στέλνει πολλαπλά πολιτικά μηνύματα» σε ό,τι αφορά τη συνεργασία των τριών χωρών σε θέματα διασπορά, δήλωσε από την πλευρά του ο Προεδρικός Επίτροπος Φώτης Φωτίου.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ανέφερε επίσης ότι τα θέματα διασποράς έχουν ενταχθεί πλέον στο πιο ψηλό επίπεδο συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου, ενώ απασχόλησαν και την τελευταία τριμερή Σύνοδο, στη Λευκωσία.

Όπως είπε ο κ. Φωτίου, η εκδήλωση «Νόστος, η Επιστροφή» είναι η πρώτη σημαντική κοινή εκδήλωση των τριών χωρών, ενώ υπάρχει απόφαση να επεκταθεί και σε χώρες, όπου υπάρχουν σημαντικές παροικίες. Πρόσθεσε ότι σε πρόσφατη συνάντηση στην Αθήνα με τον κ. Κουίκ και την κ. Μακράμ, αποφασίστηκε να γίνει μια εκδήλωση στη Νέα Υόρκη με παρόμοιο χαρακτήρα.

Είπε τέλος ότι οι συμμετέχοντες είναι συγκινημένοι για την επικείμενη επίσκεψη, την οποία χαρακτήρισε «τεράστιας συναισθηματικής αξίας», ενώ αναφέρθηκε και στο τεράστιο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για συμμετοχή στο «Νόστος».

Υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν σε επίπεδο διασποράς, για την προώθηση των εθνικών μας συμφερόντων, κατέληξε ο κ. Φωτίου, διαβεβαιώνοντας ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί.

«Δεν ξεχνάει κανένας την Αίγυπτο» ανέφερε από την πλευρά της η Θεοδοσία Σάββα, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επαναπατρισθέντων Κυπρίων Αιγυπτιωτών, η οποία θα συμμετέχει στην αποστολή. «Πάντα είναι συγκινητικό να πηγαίνουμε στον τόπο που γεννηθήκαμε», είπε, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει καμία πικρή ανάμνηση από εκείνη την περίοδο, παρά το κύμα φυγής που εκδηλώθηκε μετά τις εθνικοποιήσεις του Προέδρου Νάσερ, οδηγώντας ουσιαστικά στον μαρασμό της παροικίας.

Ο σύνδεσμος Αιγυπτιωτών ιδρύθηκε το 1982 στην Κύπρο, αριθμώντας 300 μέλη, και Πρόεδρος του είναι ο ιατρός Μιχάλης Βογιατζής.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόκληση πυρκαγιών: Πως να προστατεύσουμε τα δάση μας – Οι επιπτώσεις, οι δυσκολίες και ο σεβασμός που πρέπει να δείχνουμε

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top