ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ποιος είναι ο Ρόης Πογιατζής – Τι δουλειές κάνει ο νέος… επενδυτής

Ποιος είναι ο Ρόης Πογιατζής – Τι δουλειές κάνει ο νέος… επενδυτής

Ο επιχειρηματίας από την Αμμόχωστο και με έδρα την Νέα Υόρκη, Ρόης Πογιατζής εξέφρασε το ενδιαφέρον του να αναλάβει την διαχείριση του ποδοσφαιρικού τμήματος και των εμπορικών δραστηριοτήτων της Ομόνοιας.

Η πρόταση του έγινε γνωστή το απόγευμα της Παρασκευής (27/4) και κάπως έτσι οι επενδυτές για την Ομόνοια έγιναν δύο, αφού υπάρχει ήδη στο τραπέζι η πρόταση Σταύρου Παπασταύρου.

Δείτε επίσης: Νέος επενδυτής για την Ομόνοια – Αυτή είναι η πρότασή του

Ποιος ακριβώς όμως είναι ο 52χρονος Ρόης Πογιατζής;

Από την Αμμόχωστο μέχρι και την Νέα Υόρκη

Ο 52χρονος επιχειρηματίας Ρόης Πογιατζής γεννήθηκε στις 14 Αυγούστου 1965.

Την ημέρα των γενεθλίων του το 1974 αυτός και η οικογένεια του εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και έζησαν για λίγο χρονικό διάστημα σε προσφυγικό καταυλισμό. Παντρεύτηκε την Ντονα Φλορένς Κονστάνζο Πογιατζή από το 2000 και έχει δύο παιδιά. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Κεντ στην Αγγλία όπου αποφοίτησε το 1989 και στο London Business School το 1993. Το 1988 κέρδισε χρυσό μετάλλιο στο Πρωτάθλημα Μποξ των Βρετανικών Πανεπιστημίων.

Εργάστηκε στις εταιρείες Morgan Stanley Co. και Lehman Brothers International Ltd από το 1993 μέχρι και το 1996 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στην συνέχεια δημιούργησε μια εταιρεία με το όνομα Alpha Capital και επικεντρώθηκε στη χρηματοδότηση τεχνολογικών εταιρειών.
Σύμφωνα με το Forbes το 1997 ο Ρόης Πογιατζής επένδυσε στην εταιρεία του Λυκούργου Κυπριανού, AremisSoft στην οποία παρέμεινε μέχρι και το 2001. Το 2005 ίδρυσε την εταιρεία Platinum Capital Partners, Inc με επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας, τεχνολογίας, ακινήτων και επιλεγμένες συμμετοχές σε ιδιωτικές εταιρείες.

Το 2014, ο Πογιατζής και ο Martua Sitorus, ο συνιδρυτής της Wilmar International, σχημάτισαν μια εταιρική συνεργασία για τη δημιουργία του μεγαλύτερου εργοστασίου παραγωγής βιοκαυσίμων στην Ιαπωνία. Η τροφοδοσία των 20 ετών της εγκατάστασης εκτιμάται σε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Το 2012, ο Πογιατζής ξεκίνησε μια επιχείρηση κατασκευής του πρώτου ανεξάρτητου παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο, αλλά λόγω της ελληνικής και κυπριακής οικονομικής κρίσης, το έργο άλλαξε την πορεία του, οδηγώντας σε μια μονάδα παραγωγής βιοκαυσίμων στην Ιαπωνία.

Η απόφαση εναντίον του για απάτη από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών (SEC)

Τον Μάιο του 2001, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών (SEC) άρχισε να ερευνά την AremisSoft μετά από άρθρο του New York Times ότι η εταιρεία υπερεκτίμησε την αξία μιας σύμβασης για να μηχανογραφήσουν την Εθνική Υπηρεσία Υγείας στη Βουλγαρία. Στις 4 Οκτωβρίου 2001, η SEC άσκησε δίωξη κατά της AremisSoft. Στις 19 Δεκεμβρίου 2001, μια ομοσπονδιακή κριτική επιτροπή στη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης κατέθεσε κατηγορητήριο κατηγορώντας τον Πογιατζή και τον Κυπριανού για την απάτη των τίτλων σε σχέση με την AremisSoft. Τα υπό εξέταση ποσά βρισκόταν σε τραπεζικούς λογαριασμούς στη Νήσο του Μαν.

Τόσο ο Πογιατζής όσο και ο Κυπριανού βρίσκονταν στην Κύπρο τη στιγμή του κατηγορητηρίου. Το 2005, ο Πογιατζής επέστρεψε οικειοθελώς στις Ηνωμένες Πολιτείες για να παραδεχτεί την ενοχή του σε μια από τις κατηγορίες για απάτη ασφαλείας.

Τα έσοδα του Πογιατζή από την πώληση της μετοχής της AremisSoft ήταν 150 εκατομμύρια δολάρια. Η υπόθεση έφθασε σε μια διευθέτηση όταν ο Πογιατζής συμφώνησε να πληρώσει 200 εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με το περιοδικό Lawyer, αυτή είναι η μεγαλύτερη υπόθεση SEC του είδους του.

Τον Ιούλιο του 2010, ο Πογιατζής καταδικάστηκε από τον δικαστή Laura Taylor Swain σε τριετή επιτήρηση. Κατά την καταδίκη του Πογιατζή, ο δικαστής Σουέιν δήλωσε ότι έλαβε υπόψη «την πρόθεση της συνεργασίας του κ. Πογιατζή και την «έμπρακτη μεταμέλεια του κ. Πογιατζή όπως αντανακλάται τόσο στα λόγια όσο και στις ενέργειές του». Ο Λυκούργος Κυπριανού παραμένει φυγόδικος από τη δικαιοσύνη τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή: Wikipedia

Επιμέλεια κειμένου: Ανδρέας Χρίστου

Διαβάστε Περισσότερα στο: Themasports.com

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top