ΥΓΕΙΑ

Πάσχει από 'αυτοβιογραφική μνήμη'- Θυμάται λεπτομέρειες απο 7 ημερών

Πάσχει από 'αυτοβιογραφική μνήμη'- Θυμάται λεπτομέρειες απο 7 ημερών

Υπάρχουν άνθρωποι που ζούνε με αναμνήσεις. Υπάρχουν και οι άλλοι που δεν θυμούνται τι έχουν φάει χθες. Και υπάρχει και η Ρεμπέκα Σάροκ, απο το Μπρισμπέιν της Αυστραλίας, που πάσχει από μία ασθένεια, που ονομάζεται hyperthymesia.

Η ασθένεια αυτή είναι υπεύθυνη για το ότι η Ρεμπέκα δεν μπορεί να ξεχάσει τίποτα. Θυμάται τα πάντα, με κάθε λεπτομέρεια. Πρόκειται για μια πολύ σπάνια νευροψυχολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από ακραία μνήμη για τις προσωπικές στιγμές του ατόμου και συχνά αναφέρεται ως «αυτοβιογραφική μνήμη».

Η Υπερθυμησία, όπως ονομάζεται στα ελληνικά, εντοπίστηκε από την επιστήμη μόλις στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν διαγνωστεί με αυτήν παγκοσμίως δεν ξεπερνάει τους 70.

Θυμάται λεπτομέρειες από τότε που ήταν 7 ημερών. Τις περιγράφει με απίστευτη λεπτομέρεια.

«Οι γονείς μου με έβαλαν να καθίσω στο κάθισμα του οδηγού και με έβγαλαν μια φωτογραφία. Την περιέργειά μου τράβηξαν κυρίως το κάλυμμα του καθίσματος και το τιμόνι, αν και σε αυτή την ηλικία δεν μπορούσα να σηκωθώ και να ερευνήσω τι ήταν αυτά τα περίεργα αντικείμενα», αναφέρει στο προσωπικό blog της.

«Στα πρώτα μου γενέθλια, δεν είχα ιδέα γιατί η μέρα ήταν τόσο σπουδαία», γράφει επίσης για την πιο έντονη μέρα της βρεφικής ηλικίας της. «Ήξερα, πάντως το λόγο που έκλαιγα, ήταν το σατέν φόρεμα που με φαγούριζε. Μου είπαν ότι η μέρα ήταν αφιερωμένη σ’ εμένα, και ότι πολλοί άνθρωποι θα έρχονταν για να με δουν, οπότε σταμάτησα να κλαίω. Για δώρο οι γονείς μου είχαν πάρει μια λούτρινη Μίνι Μάους, το πρόσωπο της οποίας ήταν τρομακτικό, αλλά δεν μπορούσα να τους το πω. Το μόνο που μπορούσα να κάνω ήταν να κλαίω και να τη σπρώχνω μακριά μου κάθε φορά που την έβλεπα».

Στα 21 της ανακάλυψε ότι η ιδιαιτερότητά της είναι σπάνια. Διάβασε ένα αρθρό σε ια εφημερίδα και τότε επισκέφθηκε έναν γιατρό. Η Σάροκ υποβλήθηκε σε εξετάσεις και τελικά διαγνώστηκε το 2013 με το σύνδρομο HSAM.

Και ενώ εμείς μπορεί να το βλέπουμε σαν χάρισμα, για την Ρεμπέκα είναι κατάρα. Οι πολλές εικόνες που έρχονται ξανά στο προσκήνιο, την αφήνουν άυπνη, πολλές φορές βιώνει μια δραματική κατάσταση ξανά και ξανά.

Τα άτομα με ισχυρή μνήμη παλεύουν με την κατάθλιψη, καθώς είναι πολύ επώδυνο να μην μπορείς να αφήσεις πίσω κάποιες καταστάσεις.

Από e-radio.gr

*Κεντρική φωτογραφία αρχείου

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top