ΠΑΡΑ-THEMA

ΠΑΡΑ-THEMA: Είμαστε ότι και το Facebook μας- Διαδικτυακή σκιαγράφηση δραστών

ΠΑΡΑ-THEMA: Είμαστε ότι και το Facebook μας- Διαδικτυακή σκιαγράφηση δραστών

Είμαστε ότι είναι οι λογαριασμοί μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφού όπως φαίνεται μετά από κάθε περιστατικό που απασχολεί την κοινωνία, τα φώτα της δημοσιότητας στρέφονται στις αναρτήσεις από τα διαδικτυακά προφίλ.

Όπως έγινε και με την τελευταία υπόθεση του διπλού φονικού στον Στρόβολο, όπου αναρτήσεις του 33χρονου συλληφθέντα είδαν το φως της δημοσιότητας και έτυχαν ερμηνειών, τόσο από δημοσιογράφους, πολίτες και πιθανόν από ανακριτές της υπόθεσης, έγινε και σε άλλες περιπτώσεις.

Τρανό παράδειγμα η υπόθεση του τριπλού φονικού στην Λεμεσό το βράδυ της Τρίτης 24/11/2015, με θύματα τα αδέρφια Ντορζή και τον Μιλτιάδους και δράστη τον Χριστάκη Θωμά.

Λίγα 24ωρα μετά το έγκλημα, στο μικροσκόπιο των δημοσιογράφων, στο μικροσκόπιο των Μ.Μ.Ε. τέθηκαν τόσο το προφίλ του Θωμά αλλά και των θυμάτων, ενώ μέχρι και τα ‘likes’ αποτέλεσαν ‘ευρήματα’.

Ποιος ξεχνά τα ρεπορτάζ που δημοσιεύονταν τότε με φωτογραφίες του Θωμά από αναρτήσεις του στο Facebook, σε μια προσπάθεια να σκιαγραφηθεί το προφίλ του τότε κατηγορούμενου.

Οι δύο αυτές υποθέσεις δεν είναι τίποτα άλλο παρά δύο παραδείγματα, αφού παρόμοιες διαδικτυακές έρευνες για σκιαγράφηση προσώπων γίνονται πλέον συχνά.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν εξελιχθεί, κακός η καλός σε προέκταση της κοινωνικής μας ύπαρξης, με τους χρήστες- πολίτες όπως φαίνεται να μην υπολογίζουν τη σημαντικότητα τους.

Το θέμα που προκύπτει, είναι αν είμαστε εκπαιδευμένοι, έχουμε δηλαδή την ανάλογη ψηφιακή παιδεία για να διαχειριστούμε τη διαδικτυακή μας ύπαρξη;

Ο υποφαινόμενος πιστεύει ότι μακράν απέχουμε από αυτό, με την ευθύνη του διαδικτυακού αναλφαβητισμού να βαραίνει σε αρκετό βαθμό το οργανωμένο κράτος και την προσφερόμενη παιδεία.

Σε μεγαλύτερο βαθμό όμως την ευθύνη έχουμε εμείς, οι χρήστες- πολίτες, αφού μέσα στην παγκοσμιοποιημένη διαδικτυακή κοινότητα, σε ένα όχι τόσο ανεπτυγμένο τεχνολογικά κράτος, όπως η Κυπριακή Δημοκρατία, ερχόμαστε σε άμεση επαφή και εμπλοκή με τεχνολογίες που δημιουργούνται, διαχειρίζονται και θεσμοθετούνται σε κατά πολύ πιο ανεπτυγμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ.

Εμείς είμαστε οι υπεύθυνοι στην τελική, εμείς έχουμε την ευθύνη της παιδείας μας!

Χ. Ζήνωνος

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top