ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Για τη λειτουργία του θεσμού της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων ενημερώθηκε η Επιτροπή Θεσμών

Για τη λειτουργία του θεσμού της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων ενημερώθηκε η Επιτροπή Θεσμών

Σήμερα τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο το οποίο θα ρυθμίζει την τόμπολα και το προβλέπει την ρύθμιση της παροχής υπηρεσιών τόμπολας Bingo, σε επίγεια βάση, όπως αναφέρθηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως.

Η Επιτροπή ενημερώθηκε την Πέμπτη (3/5) για την λειτουργία του θεσμού της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, κάτω από τον γενικότερο τίτλο «Εξέταση της λειτουργίας των θεσμών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας είπε ότι ο θεσμός της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, είναι ένας νέος θεσμός ο οποίος ξεκίνησε από το 2012 στην Κύπρο, με τη νομοθεσία που ψηφίστηκε από την Βουλή, που είχε ως στόχο να βάλει μια τάξη και να ρυθμίσει το κεφάλαιο στοιχήματα στην Κύπρο.
 
«Πριν την ψήφιση της συγκεκριμένης νομοθεσίας, πάρα πολύς κόσμος έπαιζε διαδικτυακά με παροχής υπηρεσιών στοιχημάτων που βρίσκονται στο εξωτερικό, δίχως κανένα έλεγχο, δίχως κανένα έσοδο για την Κυπριακή Δημοκρατία. Ειδικότερα, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο έχει προχωρήσει άμεσα σε μια ρύθμιση τόσο των επίγειων παροχέων υπηρεσιών στοιχημάτων όσο και των διαδικτυακών, έχουν καταγραφεί και έχουν αδειοδοτηθεί όλα. Υπάρχει αυστηρός έλεγχος. Είναι μια οικονομική δραστηριότητα που σήμερα πλησιάζει το μισό δις το χρόνο, με θετικά αποτελέσματα στην οικονομία του τόπου. Όμως, στόχος δεν είναι μόνο τα οικονομικά, στόχος είναι να δούμε και το κεφάλαιο εθισμός που προκαλείται από το στοίχημα και γι’ αυτό έχουν συγκεκριμένες πολιτικές και η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων», πρόσθεσε.   
 
Σημείωσε ότι είναι με ιδιαίτερη χαρά που είδαν το πολύπλευρο έργο το οποίο έχει παράξει η Αρχή με βάση της πρόνοιες της νομοθεσίας.
 
«Το ότι υπάρχουν σήμερα όλα τα δεδομένα για να μπορούμε να κάνουμε συγκρίσεις που δεν υπήρχαν στο παρελθόν, δεν είναι αυτοσκοπός η είσπραξη, αλλά σίγουρα παρά να εισπράττουν άλλες χώρες, καλύτερα να εισπράττει η Κύπρος. Αυτοσκοπός είναι να υπάρχει βιομηχανία συγκεκριμένη, να υπάρχει ο σωστός ο παίκτης, εκείνος που επιθυμεί να παίξει, δεν υπάρχει θέμα απαγόρευσης, αλλά να έχουμε και συγκεκριμένα προγράμματα πρόληψης, προστασίας των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και ειδικότερα της νεολαίας με απαγόρευση εισόδου, που υπάρχει στην νομοθεσία, κάτω των 18 χρονών στα υποστατικά και το ίδιο στο διαδίκτυο, καταθέτοντας ημερομηνία γεννήσεων και ταυτότητα», συμπλήρωσε.   
 
Ανέφερε, επίσης, ότι έγιναν σωρεία καταγγελιών εκεί που δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία και ζήτησαν από το Υπουργείο Δικαιοσύνη να τους αποστείλει συγκεκριμένο αριθμό υποθέσεων που οδηγείται στα δικαστήρια.
 
Χαιρέτησε, παράλληλα, τη συνεργασία της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων με τον Οργανισμό Νεολαίας για συγκεκριμένα προγράμματα.
 
Σημείωσε ότι ενημερώθηκαν ότι σήμερα έγινε μια μεγάλη σύσκεψη στα γραφεία της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων με διάφορα Υπουργεία με στόχο την πρόληψη του εθισμού.
 
«Ένα ποσό από τις εισπράξεις του κράτους πάει σε ένα ταμείο εξειδικευμένο για αυτή την πολιτική, με εμπλεκόμενους όλους όσους έχουν σχέση από την κρατική μηχανή και ο στόχος είναι αυτά τα οποία σήμερα έχουν ξεκινήσει, τα προγράμματα τα οποία υλοποιούνται και αυτά που θα υλοποιηθούν να αποφέρουν ώστε να έχουμε ένα σωστό παίχτη στα στοιχήματα που να αποφασίζει ο ίδιος αν θέλει να παίξει και πότε να παίξει και ότι όχι το πάθος του να τον οδηγεί να παίζει καθημερινά και να καταστρέφονται οικογένειες. Ο έλεγχος και η καταγραφή είναι αυτά που θα μας δώσουν τα δεδομένα για να μπορέσουμε να κτυπήσουμε το εθισμό που είναι στόχος και δικός μας σαν Βουλής και της Αρχής και του κράτους», ανέφερε.
 
Είπε, επίσης, ότι θεωρούν θετικό το έργο της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, τα προγράμματα που έχουν ξεκινήσει. «Όμως, του χρόνου, που θα τους ξανά καλέσουμε, όλα αυτά που ακούσαμε σήμερα θα θέλουμε να τα δούμε να υλοποιούνται και τότε θα εκφράσουμε τις τελικές μας ευχαριστίες προς την Πρόεδρο και το ΔΣ ή και την έντονη κριτική μας. Βλέποντας το έργο που έχει παραχθεί θεωρώ ότι μετά από ένα χρόνο που θα τους ξανά δούμε, τα αποτελέσματα θα είναι πολύ πιο θετικά», πρόσθεσε.
 
Η Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων Ιωάννα Φιάκκου, στις δικές της δηλώσεις είπε ότι όσον αφορά στην διασφάλιση δημόσιου συμφέροντος και είσπραξη δημοσίων εσόδων, υπάρχει μια αύξηση 140% των εσόδων του κράτους, και κατά συνέπεια, αυτό υποδηλώνει ότι αυξήθηκε και 141% η είσπραξη του ποσού για ενίσχυση των μέτρων πρόληψης και προστασίας των νεαρών ατόμων και ευάλωτων ομάδων από την στοιχηματική δραστηριότητα.
 
Στα πλαίσια της ρύθμισης, συνέχισε, σήμερα τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο το οποίο θα ρυθμίζει την τόμπολα.
 
Όπως είπε, το νομοσχέδιο για την τόμπολα προβλέπει την ρύθμιση της παροχής υπηρεσιών τόμπολας Bingo, σε επίγεια βάση, τίθεται οι όροι οι οποίοι οι πάροχοι θα αδειοδοτούνται για να παρέχουν. Το νομοσχέδιο προβλέπει την αδειοδότηση της μη κερδοσκοπικής τόμπολας όπου θα δικαιούται ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος είναι  εγκεκριμένος από το αρμόδιο Υπουργείο, να διεξάγει τρεις φορές το χρόνο τόμπολα. Ο  τρόπος φορολόγησης του νομοσχεδίου θα είναι ακριβώς ο ίδιος με τον τρόπο φορολόγησης του περί στοιχημάτων νόμου και εισάγονται μέτρα αυτοπροστασίας. Τα άτομα κάτω των 18 ετών δεν δίνεται να συμμετέχουν στις αίθουσες που θα παρέχουν Bingo λόγω του ότι εμπίπτει στο τυχερό παιχνίδι και η συμμετοχή στο τυχερό παιχνίδι κάτω των 18 απαγορεύεται, καθώς και άλλες πρόνοιες.
 
«Σήμερα έχει πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων μερών για την εκπόνηση εθνικής στρατηγικής, εθνικού σχεδίου δράσης για το υπεύθυνο παιχνίδι και για την θεραπεία των ατόμων των οποίων βρίσκονται σε κατάσταση εθισμού. Απώτερος στόχος είναι το 6% του πληθυσμού που εντάσσεται στους παθολογικούς και προβληματικούς παίχτες, σε τρία χρόνια όπου θα ξανά γίνει έρευνα να μιλάμε για 2% και μείωση της προβληματικής και παθολογικής ενασχόλησης», συμπλήρωσε.    
 
Ερωτηθείσα σχετικά, η κ. Φιάκκου είπε ότι το παράνομο στοίχημα το οποίο υπάρχει και γενικότερα η παροχή παράνομου τυχερού παιχνιδιού γίνεται η πάταξη του σε συνεργασία με το αρμόδιο Τμήμα της Αστυνομίας και πρόσθεσε ότι η πάταξη του π α ρ ά ν ο μ ο υ τυχερού παιχνιδιού είναι πρώτιστος στόχος της Αρχής.  
 
Σε ερώτηση πόσο φόρο εισέπραξε το κράτος, η κ. Φιάκκου είπε ότι το 2017 το κράτος εισέπραξε φόρο 10% το οποίο ανέρχεται στα 7 εκατομμύρια 32 χιλιάδες, καθώς και 3% εισφορά όπου το 2% πάει στον ΚΟΑ και το 1% παραμένει για σκοπούς λήψης μέτρων για προστασία των παικτών και ανέρχεται στα 2 εκατομμύρια 110 χιλιάδες.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά – Στη «μάχη» και αεροπλάνο του Τμήματος Δασών - Δείτε βίντεο

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 8:30 το πρωί η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου, στον Γενικό Έφορο Εκλογών, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία»

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top