ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τροποποίηση του Προϋπολογισμού ΚΟΑ - Αντιδράσεις για ΚΟΠ

Τροποποίηση του Προϋπολογισμού ΚΟΑ - Αντιδράσεις για ΚΟΠ

Η Ολομέλεια της Βουλής ομόφωνα ψήφισε σε νόμο την τροποποίηση του προϋπολογισμού του ΚΟΑ για το 2016 για την κατά 161.692 ευρώ αύξηση των εσόδων του Οργανισμού από την Εθνική Αρχή Στοιχημάτων (ΕΑΣ), αφού Βουλευτές άσκησαν κριτική για αδιαφάνεια στις δαπάνες της ΚΟΠ.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών προς την Ολομέλεια, η τροποποίηση του προϋπολογισμού του ΚΟΑ για το έτος 2016, έγινε ώστε να περιληφθεί σε αυτόν πρόβλεψη για αυξημένα έσοδα από κονδύλια που προέρχονται από την ΕΑΣ και για διάθεσή τους προς οικονομική ενίσχυση προσφυγικών σωματείων, καθώς και για μεταφορά κονδυλίων μεταξύ διαφόρων άρθρων του προϋπολογισμού του οργανισμού για σκοπούς καταβολής χαριστικών παροχών σε αθλητές και προπονητές για την εξαιρετική επίδοσή τους σε διεθνείς αγώνες κατά το έτος 2016.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, με βάση τις διατάξεις του νόμου που διέπει τη λειτουργία της ΕΑΣ [Ο περί Στοιχημάτων Νόμος - Ν.106(Ι)/2012], η ΕΑΣ καταβάλλει στον ΚΟΑ από την εισφορά που λαμβάνει από φόρο στοιχήματος ποσοστό δύο τοις εκατόν (2%) και ο οργανισμός στη συνέχεια κατανέμει ολόκληρο το ποσό παραχωρώντας το ενάμισι τοις εκατόν (1,5%) στην κυπριακή ομοσπονδία που οργανώνει το ετήσιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου και διατίθεται για σκοπούς ενίσχυσης των ποδοσφαιρικών ομάδων και των ακαδημιών τους και το μισό τοις εκατόν (0,5%) στις υπόλοιπες κυπριακές ομοσπονδίες ομαδικών αθλημάτων, που διανέμεται για σκοπούς ενίσχυσης των ομάδων και των ακαδημιών τους.

Στην έκθεση διευκρινίζεται ότι στον προϋπολογισμό του ΚΟΑ για το έτος 2016 υπάρχει πρόβλεψη για ποσό ύψους €500.000, επειδή όμως η ΕΑΣ είχε εντός του 2016 πραγματοποιήσει αυξημένα έσοδα σε σχέση με τα προβλεπόμενα, κατά €161.692, το συνολικό ποσό που διατίθεται πρέπει να αυξηθεί στις €661.692 και συνεπώς προκύπτει ανάγκη τροποποίησης του προϋπολογισμού.

Με τον νόμο που ψηφίστηκε προνοείται επίσης η μεταφορά κονδυλίων μεταξύ διαφόρων άρθρων του προϋπολογισμού του ΚΟΑ για το έτος 2016, συνολικού ύψους €711.700.

Ειδικότερα γίνεται αύξηση των κονδυλίων του άρθρου “Επιχορηγήσεις αθλητικών φορέων” με το πιο πάνω ποσό ώστε ποσό €375.000 να κατανεμηθεί ώς πρόσθετη χορηγία προς τα προσφυγικά σωματεία και ποσό €413.010 ως χαριστικές παροχές σε αθλητές και προπονητές για τις επιτυχίες τους σε διεθνείς αγώνες το 2016 (π.χ. Ολυμπιακοί αγώνες στο Ρίο).

Σημειώνεται ότι η διαφορά ύψους €76.310 που προκύπτει θα καλυφθεί από πλεονάσματα του προϋπολογισμού εντός του ίδιου άρθρου δαπανών.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου απαντώντας σε διαφωνίες Βουλευτών για την παραχώρηση του ποσοστού στην ΚΟΠ, παρατήρησε ότι δεν είναι η ΚΟΠ που ψήφισε τον σχετικό νόμο, αλλά οι καταγγέλλοντες. Παρατηρώντας περαιτέρω ότι το σώμα μπορεί να αλλάξει τη νομοθεσία, διευκρίνισε ότι με βάση τον νόμο, ο ΚΟΑ δεν θα δίνει στα σωματεία αλλά στις ομοσπονδίες. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ακόμα ότι το ποσό που διανέμεται προέκυψε επειδή Επιβάλλουμε φορολογίες για προϊόν που ανήκει σε άλλους. «Αν αυτοί που το κατέχουν δεν το διαθέτουν από πού θα προέλθουν τα έσοδα», διερωτήθηκε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, παρατήρησε ότι «ψηφίσαμε να πηγαίνει ένα ποσοστό από τις εισπράξεις των στοιχημάτων στην ΚΟΠ, υπό την προϋπόθεση ότι η ΚΟΠ θα επέτρεπε τον έλεγχο των δαπανών», όμως η ΚΟΠ δεν επιτρέπει τον έλεγχο όπως καταγράφεται στις εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή. «Πρέπει να αποφασίσουμε, είναι ευθύνη της Βουλής» συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού εξέφρασε την άποψη πρέπει να σταματήσει η πρακτική να καταθέτουν τροποποιήσεις στους προϋπολογισμούς για να δικαιολογήσουν δαπάνες που ήδη έγιναν. Τόνισε επίσης την ανάγκη η Βουλή να μπορεί να ελέγχει μέσα από νομοθεσίες την ΚΟΠ, η οποία διατείνεται ότι αρμόδια αρχή να την ελέγχει είναι η ΟΥΕΦΑ, όπως η Κεντρική Τράπεζα δηλώνει ότι ελέγχεται από την ΕΚΤ. «Πόση κυριαρχία έχουμε εκχωρήσει, και πόση θα εκχωρήσουμε ακόμα», διερωτήθηκε.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι τα έσοδα από την ΕΑΣ πρέπει να αξιοποιηθούν για να δοθούν κίνητρα σε αθλητές και αθλήματα που προσφέρουν στην Κύπρο μεγαλύτερη διεθνή προβολή από ότι το ποδόσφαιρο.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών παρατήρησε ότι υπάρχει άνεση να αυξηθεί η φορολογία στο στοίχημα για αυξημένα έσοδα και χορηγίες και διατύπωσε τη θέση ότι η διαφάνεια πρέπει να απασχολήσει τη Βουλή.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε πως υπάρχει στρέβλωση στο ποσοστό της χορηγίας από την αρχή στοιχημάτων στην ΚΟΠ η οποία δεν ελέγχεται από τον ΚΟΑ.

Ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει πρόταση νόμου ώστε τα χρήματα να πηγαίνουν στον ΚΟΑ και όχι στην ΚΟΠ.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top