ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το κοίτασμα «Αφροδίτη» στη συνάντηση Αναστασιάδη-Νετανιάχου – Κρίσιμες αποφάσεις

Το κοίτασμα «Αφροδίτη» στη συνάντηση Αναστασιάδη-Νετανιάχου – Κρίσιμες αποφάσεις

Η σημερινή συνάντηση στη Λευκωσία αποτελεί την τέταρτη κατά σειρά Τριμερή Σύνοδο Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνονται: Ο ρόλος της Τουρκίας σε σχέση με τα ζητήματα του Κυπριακού, της Συρίας, του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Το Μεσανατολικό, ο ρόλος του Ιράν και οι εξελίξεις στη Συρία.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ιδιαίτερη βαρύτητα αναμένεται να δοθεί στη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα και στην προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου East - Med, «έργο με μεγάλη γεωπολιτική σημασία για τη χώρα μας». Επιπλέον, στο τραπέζι αναμένεται να τεθεί το ενδεχόμενο υπογραφής διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ των εμπλεκομένων κυβερνήσεων εντός του 2018, καθώς και η αξιοποίηση του αγωγού ως εφαλτήριο για τη συνεργασία των τριών χωρών στον τομέα της ασφάλειας.

Πέραν της Τριμερούς, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει και χωριστές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες, Αλέξη Τσίπρα και Βενιαμίν Νετανιάχου.

Με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, αναμένεται να συζητηθεί η διαφορά για μέρος του κοιτάσματος Αφροδίτη, που ανακαλύφθηκε το 2011 και βρίσκεται στα όρια της κυπριακής ΑΟΖ.

Η διαμάχη στέκεται εμπόδιο στους σχεδιασμούς των δύο χωρών. Ένα κομμάτι του εν λόγω κοιτάσματος εκτείνεται μέχρι τα σύνορα με την ισραηλινή ΑΟΖ. Το Ισραήλ εκτιμά ότι το κομμάτι αυτό περιέχει 7-10 δισ. κυβικά πόδια αερίου (bcm), αξίας περίπου 1,5 δισ. δολαρίων. Αποτελεί κάτι λιγότερο του 10% του συνολικού αποθέματος Αφροδίτη και ένα πολύ μικρό ποσοστό των αποθεμάτων που έχουν ανακαλυφθεί στο Ισραήλ. 

Το Ισραήλ τονίζει ότι δεν θα παραιτηθεί των δικαιωμάτων του για το κοίτασμα και ότι οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην ισραηλινή πλευρά είναι έτοιμες για δικαστικές ενέργειες σε περίπτωση που υπάρξει εκμετάλλευση χωρίς την συμμετοχή τους.

«Υποθέτω ότι θα βρούμε μια λύση σε καλό πνεύμα, ώστε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε σε μεγαλύτερα και πιο σημαντικά θέματα»  δήλωσε τις προάλλες ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας στο Reuters. 

Ως εκ τούτου, κρίνεται κρίσιμη η συνάντηση Αναστασιάδη-Νετανιάχου, καθώς το Ισραήλ και η εν δυνάμει προώθηση του East-Med καθιστά αναγκαία τη συνεννόηση των τριών χωρών.

Αλ. Μιχαηλίδης

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top