ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΛΛΟΥΡΗΣ: «Τα λόγια δεν είναι αρκετά, χρειαζόμαστε πράξεις»

ΣΥΛΛΟΥΡΗΣ: «Τα λόγια δεν είναι αρκετά, χρειαζόμαστε πράξεις»

Την ανάγκη όπως υπάρξουν πράξεις και όχι λόγια από όλους όσοι λένε ότι ενδιαφέρονται για τη λύση του Κυπριακού, υπέδειξε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης μιλώντας σε κλιμάκιο της Αμερικανο-ελληνικής Μορφωτικής Προοδευτικής Οργάνωσης (ΑΗΕPΑ), που επισκέπτεται την Κύπρο.

Μιλώντας σε συνάντηση με το κλιμάκιο, ο κ. Συλλούρης είπε πως η κατάσταση στο Κυπριακό επιδεινώνεται λόγω της στάσης της Τουρκίας και διερωτήθηκε ποια θα ήταν η στάση των ΗΠΑ αν η Κύπρος είχε τέτοια σχέση με τη Ρωσία όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας.

«Αυτό που λέω σε όλους, και πιστεύω ήρθε η ώρα να αλλάξει, είναι η συμπεριφορά. Τα λόγια δεν είναι αρκετά, η στήριξη της Κύπρου με διακηρύξεις και λόγια δεν είναι αρκετή, ήρθε η ώρα να πιέσουμε και να πείσουμε τους φίλους μας, τις χώρες που λένε ότι στηρίζουν την ειρήνη, την ασφάλεια και τη δικαιοσύνη, τις χώρες που λένε ότι ενδιαφέρονται για τη λύση του κυπριακού προβλήματος ότι τα λόγια δεν είναι αρκετά, χρειαζόμαστε πράξεις», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Από την πλευρά του, ο Ανώτερος Πρόεδρος της AHEPA Καρλ Χόλιστερ συμφώνησε ότι τα λόγια δεν είναι αρκετά και ότι ήρθε η ώρα για πράξεις.

«Σαφώς οι πράξεις θα πρέπει να προέλθουν από την αμερικανική διακυβέρνηση», είπε ο κ. Χόλιστερ, προσθέτοντας ότι το Κογκρέσο έχει γνώση για την προσέγγιση μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας.

Διατύπωσε ωστόσο την εκτίμηση ότι «θα υπάρξουν δράσεις μέσω της αμερικανικής κυβέρνησης». Αναφέρθηκε στη συζήτηση στις ΗΠΑ για την παροχή των μαχητικών F35 στην Τουρκία, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει πίεση για πάγωμα της παράδοσης των αεροσκαφών αυτών.

Η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ, πρόσθεσε, θεωρούνται ως οι μόνες δημοκρατίες στην Ανατολική Μεσόγειο και είναι το κλειδί για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη, που θα λάβει χώρα λόγω των υδρογονανθράκων.

Υπενθυμίζοντας ότι η ΕxxonMobil αναμένεται να αρχίσει ερευνητικές δραστηριότητες στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και την ύπαρξη αμερικανικής ναυτικής παρουσίας στην περιοχή, ο κ. Χόλιστερ εκτίμησε πως «θα δούμε κάποιο αντίβαρο στις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Τα αμερικανικά συμφέροντα έχουν ευθυγραμμιστεί με την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ», είπε, χαρακτηρίζοντας «άψογη και στρατηγική» τη συμμαχία που ανέπτυξε η Κύπρος με το Ισραήλ και την Ελλάδα λόγω και της ισχυρής ελληνικής διασποράς και του εβραϊκού λόμπι στις ΗΠΑ.

Ο κ. Χόλιστερ είπε, τέλος, πως με την επιστροφή τους στις ΗΠΑ θα ετοιμάσουν ενημερωτικά σημειώματα προς το Κογκρέσο.

«Είμαστε εδώ για να μεταδώσουμε το μήνυμα ότι τα λόγια δεν είναι πλέον αρκετά και ότι χρειαζόμαστε δράσεις», κατέληξε.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top