ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τριμερής: Στόχος να υπογραφεί εντός του 2018 η διακρατική συμφωνία EastMed

Τριμερής: Στόχος να υπογραφεί εντός του 2018 η διακρατική συμφωνία EastMed

Τη δέσμευσή τους να εργαστούν με αποφασιστικότητα με στόχο την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed εντός του 2018, επαναβεβαίωσαν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου.

Σε δηλώσεις τους μετά το πέρας της Τριμερούς Συνάντησης Κορυφής, στη Λευκωσία, υπό τον τίτλο «Χτίζοντας Γέφυρες Μεταξύ των Ανθρώπων», οι τρεις ηγέτες αναφέρθηκαν επίσης στο Κυπριακό, στην ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και στην κατάσταση στη Συρία.
 
«Ο μηχανισμός που καθιερώσαμε, μετουσιώνει καθημερινά σε έργα το κοινό μας όραμα για ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια στην εύφλεκτη περιοχή μας», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι το τριμερές πλαίσιο συνεργασίας έχει ήδη αναγνωριστεί σε διεθνές επίπεδο.
 
Είπε επίσης ότι οι τρεις χώρες κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα αξιόπιστο πλαίσιο συνεργασίας, το οποίο εδράζεται στις στέρεες δημοκρατικές αρχές και αξίες «παρέχοντας μας έτσι τη δυνατότητα να δημιουργούμε γέφυρες επικοινωνίας, όχι μόνο μεταξύ των κυβερνήσεων αλλά και των λαών μας». 
 
Αναφέρθηκε ακολούθως στις συμφωνίες που υπογράφτηκαν και είπε ότι στην παρούσα Σύνοδο συμφωνήθηκε η από κοινού υλοποίηση νέων έργων και προγραμμάτων, μεταξύ άλλων, στους τομείς της διασυνδεσιμοτητας και των επικοινωνιών, της καινοτομίας, της υγείας, της ενέργειας, της επιχειρηματικότητας, της έρευνας και τεχνολογίας, της περιβαλλοντικής προστασίας, της ψηφιακής διπλωματίας, της άμυνας και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.
 
Σε ό,τι αφορά στον τομέα της Ενέργειας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η προώθηση του αγωγού ‘Eastmed’ αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο της συνεργασίας των τριών χωρών. «Επαναβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας για να εργαστούμε με αποφασιστικότητα με στόχο την υπογραφή σχετικής διακρατικής συμφωνίας εντός του 2018», υπογράμμισε.
 
Αναφέρθηκε και στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου, γνωστού και ως EuroAsiaInterconnector, λέγοντας ότι «επιβεβαιώσαμε την προσήλωση μας στα επόμενα βήματα προώθησης του» καθώς αναγνωρίζεται το όφελος του στην αναβάθμιση του ρόλου των χωρών μας στον τομέα αυτό.
 
Εξέφρασε παράλληλα ευαρέσκεια για την προτεινόμενη διασύνδεση των τριών χωρών, μέσω οπτικής ίνας στο πλαίσιο της υλοποίησης του ‘EurasiaInterconnector’.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε παράλληλα εκτενώς τους κυρίους Τσίπρα και Νετανιάχου για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.
 
Τόνισε συναφώς την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς «ανά πάσα στιγμή να εμπλακεί εκ νέου σε ένα νέο διάλογο από εκεί που είχε τερματιστεί τον Ιούλιο του 2017 στο Κραν Μοντανά, νοουμένου ότι κοινός είναι ο στόχος να μετεξελιχθεί η Κύπρος σε ένα ‘φυσιολογικό κράτος’ όπως περιέγραψε ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας», δηλαδή ένα πραγματικά ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, απαλλαγμένο από εξαρτήσεις τρίτων, ξένες εγγυήσεις και στρατεύματα.
 
«Προκειμένου ο διάλογος να είναι δημιουργικός και παραγωγικός, θα πρέπει η Τουρκία να απέχει από τις όποιες προκλητικές ενέργειες ή παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας» συμπλήρωσε.
 
Εξέφρασε παράλληλα την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού και του ιδίου για τις συνεπείς και σταθερές θέσεις αρχής που επιδεικνύουν οι δύο Πρωθυπουργοί για την επιδιωκόμενη λύση, καθώς και για την αλληλεγγύη τους σε σχέση με τις τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Διαβάστε περισσότερα στο BusinessNews

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top