ΚΟΣΜΟΣ

ΜΑΛΑΙΣΙΑ: Ο γηραιότερος πρωθυπουργός στο κόσμο - Εγκρίθηκε από βασιλιά

ΜΑΛΑΙΣΙΑ: Ο γηραιότερος πρωθυπουργός στο κόσμο - Εγκρίθηκε από βασιλιά

Ο Μαλαισιανός Μαχαθίρ Μοχάμεντ έγινε ο μεγαλύτερος σε ηλικία εκλεγμένος ηγέτης στον κόσμο, καθώς στα 92 του χρόνια κέρδισε τις εκλογές στη χώρα του.

Ο πρώην πρωθυπουργός είχε συνταξιοδοτηθεί και πέρασε στην αντιπολίτευση για να ανταγωνιστεί τον κάποτε προστατευόμενό του Νατζίμο Ραζάκ.

Η ιστορική νίκη του, όπως σημειώνει το BBC, άφησε δεύτερο τον συνασπισμό Barisan Nasional (BN), ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από την ανεξαρτησία της χώρας το 1957.

Ο Νατζίμπ δήλωσε πως θα αποδεχθεί την ετυμηγορία του λαού ενώ οι οπαδοί του Μαχαθίρ ξεχύνονταν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν την καθαρή νίκη του. Πολλοί ωστόσο επισημαίνουν πως έπειτα από μία τόσο μεγάλη πολιτική ανατροπή, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ομαλή μετάβαση.

Κανένα κόμμα του συνασπισμού δεν κέρδισε την πλειοψηφία, οπότε ο βασιλιάς της Μαλαισίας αποφάσισε το ποιος θα σχηματίσει κυβέρνηση. Και ο Μαχαθίρ Μοχάμεντ ήταν

«Ναι, ναι! Είμαι ακόμα ζωντανός!» δήλωσε ο Μαχαθίρ σε συνέντευξη Τύπου, τις πρώτες ώρες της Πέμπτης, καθώς ξεκαθάριζε η κλίμακα της νίκης του. ΄΄Όπως είπε, ο συνασπισμός του δεν θα επιζητούσε εκδίκηση αλλά θα «αποκαταστήσει την τάξη δικαίου». Ανακοίνωσε επίσης διήμερη αργία- κάτι που ενθουσίασε τους υποστηρικτές του- σημειώνοντας όμως πως δεν θα υπάρξουν αργίες για τους νικητές.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, η αντιπολιτευτική «Συμμαχία της Ελπίδας» Pakatan Harapan εξασφαλίζει 113 από τις 222 έδρες, ακόμα και κάποιες που πάντα κατείχε η κυβέρνηση. Το BN απέσπασε 79 έδρες.

Ο Μαχαθίρ υπήρξε πρωθυπουργός και επικεφαλής του συνασπισμού ΒΝ επί 22 χρόνια, από το 1981 έως την αποχώρησή του, το 2003. Υπό τη διοίκησή του, η Μαλαισία ήταν ανάμεσα στις χώρες της Ασίας που είδαν την οικονομία τους να αναπτύσσεται γοργά, τη δεκαετία του 1990. Ήταν όμως και μία αυταρχική προσωπικότητα, που χρησιμοποιούσε αμφιλεγόμενους νόμους περί ασφάλειας για να απομονώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησής του Ανουάρ Ιμπραίμ αποπέμφθηκε και κατηγορήθηκε για διαφθορά και σοδομισμό (!) κι αργότερα φυλακίστηκε για αυτή την τελευταία κατηγορία, όταν ζητούσε οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Ο Μαχαθίρ ήταν και μέντορας του Νατζίμπ, που έγινε πρωθυπουργός το 2008.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top