ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στήριξη Κύπρου σε Σερβία για ένταξη στην ΕΕ

Στήριξη Κύπρου σε Σερβία για ένταξη στην ΕΕ

Αμέριστη η συμπαράσταση Κύπρου στην ενταξιακή πορεία του Βελιγραδίου, λέει ο Υπουργός Εξωτερικών.

Την αμέριστη και διαρκή υποστήριξη της Κύπρου στην ενταξιακή πορεία του Βελιγραδίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με τον Σέρβο ομόλογο του Ίβιτσα Ντάτσιτς, στο Βελιγράδι, στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη στη Σερβία, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε επίσης στην ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως κράτος μέλος της ΕΕ, να παράσχει κάθε έμπρακτη βοήθεια και στήριξη στην ενταξιακή πορεία της Σερβίας.

Από την πλευρά του ο κ. Ντάτσιτς ανέφερε ότι «οι σχέσεις μας με την Κύπρο αποτελούν προτεραιότητα» ενώ παρότρυνε τους Σέρβους πολίτες να επισκέπτονται τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου και να αποφεύγουν τουριστικά γραφεία που μπορεί να διοργανώνουν ταξίδια προς τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε ιδιαίτερα εποικοδομητική τη συζήτηση με τον Σέρβο ομόλογό του, λέγοντας ότι επιβεβαιώθηκαν οι εξαίρετες και φιλικές διμερείς σχέσεις, η πραγματική παραδοσιακή φιλία ανάμεσα στον κυπριακό και σερβικό λαό και η κοινή προσέγγιση σε διάφορα θέματα, τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο.

Σε σχέση με την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου συνεχάρη τον κ. Ντάτσιτς για τη μέχρι σήμερα επιτευχθείσα σημαντική πρόοδο στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, ενώ είπε ότι η Λευκωσία είναι ένας ειλικρινής υποστηρικτής της σερβικής προσπάθειας για ένταξη στην ΕΕ.

Είπε εξάλλου ότι η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη μη αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου είναι σε όλους γνωστή και ξεκάθαρη. «Στην απουσία επίτευξης μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα του καθεστώτος της περιοχής, η Κύπρος θεωρεί ότι η μονομερής ανακήρυξη ανεξαρτησίας από την Πρίστινα είναι παράνομη» σημείωσε.

Ενημέρωσε επίσης τον κ. Ντάτσιτς για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έμειναν τον Ιούλιο του 2017 στο Κραν Μοντανάν. Ακόμη, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας που, όπως είπε «λειτουργούν ενάντια στα συμφέροντα όχι μόνο της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ΕΕ, αλλά και των γειτονικών κρατών», ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κύπρου για τη σημαντική στήριξη της Σερβίας τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο, αλλά και σε άλλα θέματα.

Οι δύο άντρες αντάλλαξαν επίσης απόψεις για τα τεκταινόμενα στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, με τον κ. Χριστοδουλίδη να επισημάινει ότι «η Σερβία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στον στόχο για επίτευξη ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή».

Είπε ακόμη ότι Κύπρος και Σερβία θα εξετάσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα πώς μπορούν να συμβάλουν μέσα από κοινές δράσεις στην εκπλήρωση κοινών στόχων και στην ενίσχυση, ιδιαίτερα, των οικονομικών και εμπορικών τους σχέσεων.

Ανέφερε τέλος ότι αναμένει να υποδεχθεί τον κ. Ντάντιτς στη Λευκωσία, όπου συμφωνήθηκε σε ανώτατο επίπεδο να υπογραφεί, ανάμεσα σε άλλα, ένα Μνημόνιο που θα προνοεί την πραγματοποίηση τακτικών Πολιτικών Διαβουλεύσεων σε διάφορες θεματικές πολιτικής για θέματα που απασχολούν τα Υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών.

«Η Σερβία αποδίδει μεγάλη σημασία στις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Ντάτσιτς, επισημαίνοντας τις ιστορικές, στενές σχέσεις των δύο χωρών. Είπε ακόμη ότι «είμαστε ευγνώμονες στα αδέλφια μας Κύπριους που σε όλα τα διεθνή φόρα με συνέπεια τηρούν θέση αρχής» στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου.

Μιλώντας μέσω διερμηνέα, ο Σέρβος Υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμη ότι η συνεργασία πρέπει να διατηρηθεί σε εντατικό επίπεδο, προσθέτοντας ότι «σήμερα πήραμε εντολές να προετοιμάσουμε τη διακυβερνητική διάσκεψη στην Κύπρο με τη συμμετοχή των Προέδρων των δύο χωρών».

Είπε τέλος ότι θα υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών και διαβουλεύσεις για τα επίκαιρα θέματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική με σκοπό την αλληλοβοήθεια.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top