ΕΛΛΑΔΑ

Τουρκική άσκηση «Θαλάσσιος λέων» στο μισό Αιγαίο - Συμμετέχει σκάφος του ψευδοκράτους

Τουρκική άσκηση «Θαλάσσιος λέων» στο μισό Αιγαίο - Συμμετέχει σκάφος του ψευδοκράτους

Μια ακόμη προκλητική κίνηση στο Αιγαίο προχωρούν οι Τούρκοι. Εξέδωσαν Navtex δεσμεύοντας το μισό Αιγαίο και μάλιστα για πρώτη φορά θα συμμετέχει και σκάφος του ψευδοκράτους.

Σύμφωνα με το τουρκικό γενικό επιτελείο, στοιχεία που δημοσιεύουν και τουρκικά ΜΜΕ, η Τουρκία θα κάνει άσκηση έρευνας και διάσωσης με την ονομασία «Θαλάσσιος Λέων» .

Η άσκηση θα διεξαχθεί στην τουρκική περιοχή έρευνας διάσωσης (η οποία σύμφωνα με την Τουρκία περιλαμβάνει το μισό Αιγαίο) και στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου, το χρονικό διάστημα 13-15 Μαΐου.

Όπως αναφέρει το militair.gr εκδόθηκε η ναυτική οδηγία 556/18 με την οποία δεσμεύονται δύο περιοχές στο Αιγαίο.

Στην άσκηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση θα συμμετάσχουν οι Διοικήσεις Χερσαίων, Ναυτικών και Αεροπορικών Δυνάμεων, η Διοίκηση Ασφαλείας Ακτών, καθώς επίσης και τα Υπουργεία Ναυτιλίας, Μεταφορών και Επικοινωνιών, καθώς επίσης και 1 σκάφος της Διοίκησης Ασφαλείας Ακτών του Ψευδοκράτους.

Είναι η πρώτη φορά που σε αυτή την άσκηση καλείται να συμμετάσχει σκάφος της Ακτοφυλακής του ψευδοκράτους. Στο σκάφος θα υπάρχει και σημαία του ψευδοκράτους, για πρώτη φορά στην ιστορία των προκλήσεων όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Εν τω μεταξύ την παρθενική του πτήση έκανε το πρώτο από τα μαχητικά F-35 που θα παραδοθούν στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία.

Όπως αναφέρει η Hurriyet, επικαλούμενη τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Cockpit Aero, στο πιλοτήριο του αεροσκάφους με την τουρκική σημαία βρισκόταν ένας Αμερικανός πιλότος καθώς οι δοκιμές βρίσκονται στο τελικό στάδιο.

Η δοκιμαστική πτήση του F-35A συνοδεία ενός F-16 έγινε το Σάββατο (12/05) κοντά στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της Lockheed Martin στο Φορτ Γουέρθ του Τέξας.

Η παράδοση και παραλαβή των μαχητικών στην Τουρκία φαίνεται ότι συνεχίζεται κανονικά, παρά το γεγονός ότι επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου ζήτησε την προηγούμενη εβδομάδα από το Πεντάγωνο να «παγώσει» την πώληση οπλικών συστημάτων στην Άγκυρα. Όπως αναφέρει η Hurriyet το πρώτο F-35 θα παραδοθεί στη βάση της Μαλάτειας στην Τουρκία στις 21 Ιουνίου, ενώ προγραμματίζεται η παράδοση κι άλλων τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top