ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προειδοποιήσεις ΑΚΕΛ-Sol Hareket για αρνητικές συνέπειες λύσης δύο κρατών

Προειδοποιήσεις ΑΚΕΛ-Sol Hareket για αρνητικές συνέπειες λύσης δύο κρατών

Τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της Κύπρου και του κυπριακού λαού, Ε/κ και Τ/κ, αν υιοθετηθούν προσεγγίσεις λύσης στη βάση της συνομοσπονδίας ή των δύο κρατών, έκρουσαν ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού και ο Πρόεδρος της τ/κ πολιτικής οργάνωσης «Sol Hareket» Αμπντουλάχ Κορκμαζχάν.

Παράλληλα, ο κ. Κυπριανού και ο κ. Κορκμαζχάν κάλεσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκληση του Μουσταφά Ακιντζί για επανέναρξη των συνομιλιών και στρατηγική συμφωνία στο πλαίσιο Γκουτέρες.
 
Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού είπε πως είναι κοινή η ανησυχία για το παρατεταμένο αδιέξοδο στο Κυπριακό, το οποίο φαίνεται πως θα συνεχιστεί. Σημείωσε πως με δεδομένες τις αλλαγές που συντελούνται στην τ/κ κοινότητα αλλά και τις αλλαγές των αντιλήψεων και στις δύο κοινότητες, η ανησυχία είναι πως αυτό το αδιέξοδο θα οδηγήσει στη διαμόρφωση άλλων προσεγγίσεων σε σχέση με το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού.
 
Όπως είπε, ήδη ακούγονται φωνές από την Τουρκία για λύση δύο κρατών, ενώ οι αντιλήψεις αυτές αναπτύσσονται δειλά δειλά και στις δύο κοινότητες. «Ως ΑΚΕΛ θεωρούμε πως μια εξέλιξη τέτοια θα είναι καταστροφική για την Κύπρο και για το σύνολο του κυπριακού λαού και δεν πρόκειται να την αποδεχθούμε ποτέ», είπε, και τόνισε πως η δημιουργία δύο κρατών σημαίνει πως η Τουρκία θα είναι δίπλα μας, θα ελέγχει πλήρως την τ/κ κοινότητα και δεν θα αργήσει να κάνει σκέψεις και για την υπόλοιπη Κύπρο.
 
Ο κ. Κυπριανού κάλεσε τους πάντες σαν συνειδητοποιήσουν ότι μια τέτοια προσέγγιση είναι επικίνδυνη και καταστροφική και θα πρέπει να εγκαταλειφθεί, ενώ επεσήμανε πως ο ασφαλής τρόπος για να μπει στο περιθώριο μια τέτοια προσέγγιση λύσης δύο κρατών είναι η επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν. Ξεκαθάρισε πως δεν μιλούμε στην οποιαδήποτε λύση αλλά σε λύση που θα βασίζεται στο συμφωνημένο πλαίσιο όπως διαμορφώθηκε με τις συμφωνίας Υψηλού Επιπέδου, τα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ, τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ, και σε ότι αφορά την ε/κ κοινότητα, στις διαχρονικές θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου.
 
«Καλούμε τον κ. Αναστασιάδη να ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκληση του κ. Ακιντζί για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του κ. Γκουτέρες», είπε, και σημείωσε πως ο ΓΓ του ΟΗΕ γνωρίζει ποιο είναι το περιεχόμενο το οποίο έχει προσδώσει σε αυτό το πλαίσιο. Πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος δήλωσε ότι κατ’ επανάληψη έχει στηρίξει το Πλαίσιο Γκουτέρες ως πλαίσιο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και τον κάλεσε να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις και να χρησιμοποιήσει ως ασπίδα τις θέσεις που ο ΓΓ έχει καταθέσει στο τραπέζι.
 
Κατέληξε λέγοντας πως με την πολιτική οργάνωση «Sol Hareket», συζήτησαν τρόπους για συνέχιση της μεταξύ τους συνεργασίας.
 
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της τ/κ πολιτικής οργάνωσης, μιλώντας μέσω μεταφραστή και αφού ευχαρίστησε τον κ. Κυπριανού για τη συνάντηση, είπε πως το Κυπριακό μετά την αποτυχία στο Κραν Μοντάνα συνεχίζεται το αδιέξοδο. Ανέφερε ωστόσο πως εκεί δημιουργήθηκε το Πλαίσιο Γκουτέρες, βάσει του οποίου μπορεί να προχωρήσουν οι δύο πλευρές και να οδηγηθούμε σε μια περιεκτική λύση το συντομότερο.
 
«Εμείς απαιτούμε να ξεκινήσουν ουσιαστικές συνομιλίες το συντομότερο στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες και μάλιστα από εκεί που έμειναν», είπε. Πρόσθεσε πως ο κ. Ακιντζί ήδη έκανε ένα βήμα παίρνοντας και σημαντικό ρίσκο, δηλώνοντας πως ο ίδιος είναι έτοιμος να δεχθεί το Πλαίσιο ως μια στρατηγική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.
 
Ο κ. Κουρμακτζιάν είπε πως αυτό που αναμένεται από τον κ. Αναστασιάδη είναι χωρίς να θέσει όρους και προϋποθέσεις να προχωρήσει για μια κοινή προσπάθεια με τον Μουσταφά Ακιντζί, ώστε να επαναρχίσουν οι ουσιαστικές συνομιλίες το συντομότερο. «Η κατάσταση μη λύσης δεν ωφελεί κανένα στον τόπο μας, καμία πλευρά, και η μη λύση όσο κακή είναι για τους Τ/κ είναι και για τους Ε/κ», είπε, και σημείωσε πως μια λύση συνομοσπονδίας ή δύο κρατών θα σημαίνει το τέλος των Ε/κ και Τ/κ στον τόπο.
 
Ανέφερε ακόμη ότι υπάρχουν πολλά εργαλεία για να κτίσουμε, Ε/κ και Τ/κ, την κοινή ζωή και τη συμβίωση στην Κύπρο και γι’ αυτό πρέπει να απομακρυνθούμε από τις σκέψεις που δεν εξυπηρετούν αυτό τον στόχο. Αν δεν υπάρξει ομοσπονδιακή λύση οι Τ/κ θα είναι αντιμέτωποι σημαντικές απειλές, αλλά και οι Ε/κ δεν θα έχουν την γαλήνη που θα επιθυμούσαν.
 
«Εμείς ως Αριστερό Κίνημα μαζί με το ΑΚΕΛ θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για την κοινή πατρίδα, για την ομόσπονδη Κύπρο», είπε, και εξέφρασε την ετοιμότητα να συνεργαστούν με όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην ε/κ πλευρά που στηρίζουν λύση ομοσπονδίας.

KYΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top