ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργός Ενέργεια για τιμές καυσίμων: 'Δεν έχει αυτή τη στιγμή κάτι'

Υπουργός Ενέργεια για τιμές καυσίμων: 'Δεν έχει αυτή τη στιγμή κάτι'

Διάταγμα Υπ. Εμπορίου εντός ενός μήνα για επιδοτούμενο ρεύμα για άτομα βαριάς κινητικής αναπηρίας.

Εντός ενός μηνός ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης θα εκδώσει διάταγμα που θα αντιμετωπίσει μέσω της εισαγωγής εισοδηματικών κριτηρίων ύψους 31.000 ευρώ, το πρόβλημα που προέκυψε με την ειδική διατίμηση 08 της ΑΗΚ για επιδοτούμενο ηλεκτρικό ρεύμα για άτομα με βαριά κινητική αναπηρία.

Αυτό δήλωσε ο κ. Λακκοτρύπης ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου η οποία εξέτασε θέματα της αρμοδιότητας του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού τα οποία εκκρεμούν ενώπιον της και διαχρονικά την απασχολούν.

«Η Κυβέρνηση με εισοδηματικά κριτήρια τις 31.000 ευρώ θα δώσει αυτή τη δυνατότητα σε άτομα που έχουν βαριά κινητική αναπηρία (παραπληγία, τετραπληγία, τύφλωση, άτομα σε αιμοκάθαρση και κατά πλάκα σκλήρυνση)», δήλωσε ύστερα από τη συνεδρία της Επιτροπής ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άγγελος Βότσης.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι κατέληξαν με το Υπουργείο Εργασίας στη διαπίστωση ότι το όλο πλαίσιο σε σχέση με το επιδοτούμενο ηλεκτρικό ρεύμα «χρήζει αναθεώρησης» καθώς «διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν πολλά κενά και τρύπες».

Προχωρούμε με αυτό το μέτρο αλλά θα δούμε και το συνολικό πλαίσιο που αφορά την διατίμηση 08 της ΑΗΚ, πρόσθεσε.

Αναφορικά με τις τιμές των καυσίμων στην Κύπρο, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι δεν έχει «αυτή τη στιγμή κάτι», ενώ λειτουργός του Υπουργείου ανέφερε ότι διανύουμε αυτή τη στιγμή τις υψηλότερες τιμές του αργού πετρελαίου από το 2014 και στο κομμάτι ενημέρωσης του κοινού γίνονται προσπάθειες από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου.

Επιπλέον, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «η γεωπολιτική αστάθεια που παρατηρείται και η οποία αυξάνει τις τιμές πετρελαίου διεθνώς μας ανησυχεί γενικότερα ποιες οικονομικές επιπτώσεις ενδέχεται να υπάρξουν».

Ανέφερε ότι το γεγονός ότι τελευταία κρατήθηκαν χαμηλά οι τιμές πετρελαίου βοήθησαν στο χαμηλό κόστος των αερομεταφορών, δηλαδή, όπως εξήγησε, το κόστος των τουριστικών πρακτόρων που φέρνουν τουρίστες στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θα αυξηθεί και το συγκεκριμένο κόστος, αλλά και το κόστος των κυπριακών βιομηχανιών και του ρεύματος, ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας.

Ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι συμφωνήθηκε με την ΡΑΕΚ προφορικά και αναμένεται και γραπτώς, κάτι που θα μπορέσει να δώσει περισσότερη ευελιξία στις επιχειρήσεις για να τοποθετήσουν φωτοβολταϊκό καθώς πλέον οι επιχειρήσεις θα πληρώνονται με το κόστος αποφυγής.

Σε σχέση με άλλα θέματα που συζητήθηκαν στην Επιτροπή, ο κ. Βότσης είπε ότι υπάρχουν αρκετά θέματα που χρειάζονται την Νομική Υπηρεσία για να προχωρήσουν.

Σε σχέση με το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων, ανέφερε ότι ενώ διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 4 Απριλίου η Αρχή Πνευματικής Ιδιοκτησίας «που θα διατηρεί το μητρώο των εταιρειών αυτών οι κανονισμοί εκκρεμούν στη Νομική Υπηρεσία, όπως εκκρεμεί και η εξέταση ενός εναρμονιστικού νομοσχεδίου και γνωμάτευση που έχει ζητήσει η Επιτροπή».

Ανέφερε επίσης ότι αναμένεται γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας για την διαχείριση του Τεχνολογικού Πάρκου στο Πεντάκωμο από τον CIPA και πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει τη διαχείριση στον CIPA.

Ο κ. Βότσης είπε ακόμη ότι σε σχέση με τις καταχρηστικές ρήτρες η Υπηρεσία καταναλωτών του Υπουργείου Εμπορίου έχει αποφασίσει ότι κάποιες ρήτρες σε συμβόλαια που αφορούν είτε καταναλωτές και τράπεζες είτε καταναλωτές και εταιρείες ανάπτυξης γης υπάρχουν καταχρηστικές συμπεριφορές και πρόσθεσε ότι «πρέπει η Νομική Υπηρεσία να οδηγήσει αυτά τα θέματα στο δικαστήριο».

Δυστυχώς και αυτά τα θέματα καθυστερούν αν και αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει φόρτος εργασίας στη Εισαγγελία, πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι σε τρεις εβδομάδες η Επιτροπή Εμπορίου θα συζητήσει τον σχεδιασμό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την εμπλοκή τους στον ενεργειακό σχεδιασμό και θα εξετάσουμε και την υγραεροκίνηση και την ηλεκτροκίνηση ούτως ώστε το 2020 να είμαστε έτοιμοι έναντι της ΕΕ.

Σε σχέση με τις τιμές των καυσίμων, ο κ. Βότσης είπε ότι η Υπηρεσία του Υπουργείου ανέφερε πως δεν έχει εντοπίσει κάτι που να δικαιολογεί την επιβολή πλαφόν και πρόσθεσε ότι «μας έχουν στείλει την έκθεση του Πανεπιστημίου Κύπρου όπου δεν αποδεικνύεται σύμφωνα με τα πορίσματα της έκθεσης ότι υπάρχει το φαινόμενο να ανεβαίνουν οι τιμές πολύ γρήγορα όταν αυξάνονται οι τιμές στο εξωτερικό και να πέφτουν πολύ αργά όταν πρέπει να πέσουν» οι τιμές.

«Στη δική μας εντύπωση είναι εντελώς διαφορετικά τα πράγματα και θα δούμε πιο συνοπτικά αυτή τη μελέτη για να έχουμε την καλύτερη δυνατή εικόνα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «η τεχνοκρατική μελέτη του Πανεπιστημίου θα καταδείκνυε κατά πόσον το φαινόμενο του φτερού και της ρουκέτας ισχύει».

Ανέφερε ότι οι λειτουργοί του Υπουργείου «ίσως δεν είχαν και την τεχνογνωσία για να κρίνουν αυτό το πολύ δύσκολο να αποδειχθεί θέμα».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού είπε ότι το θέμα με την τιμή των καυσίμων είναι το πιο εύκολο θέμα για να αποδειχθεί και πρόσθεσε ότι στα οικονομικά υπάρχει το περιθώριο κέρδους με τις εταιρείες να έχουν ένα κόστος και μια τιμή πώλησης και κάθε χρόνο φαίνεται το περιθώριο κέρδους επί αναλογία όγκου πωλήσεως.

Αν αυτό το περιθώριο κέρδους το 2017 ήταν άλφα και το 2018 είναι δύο άλφα σίγουρα υπάρχει κερδοσκοπία, ανέφερε και διερωτήθηκε «γιατί βασανιζόμαστε μέσα από δύσκολες προσεγγίσεις για να δούμε αν όντως οι εταιρείες με βάση το κόστος τους διατηρούν σταθερό το περιθώριο κέρδους».

Σε σχέση με την διατίμηση 08 της ΑΗΚ για άτομα με βαριά κινητική αναπηρία, ο κ. Κυπριανού είπε αναμένεται και σε άλλες κατηγορίες πολιτών όπως ήταν και το αίτημα της Επιτροπής Εμπορίου όπως είναι οι καρδιοπαθείς, προσθέτοντας ότι αυτό το ευεργέτημα που δίνει η πολιτεία πρέπει να δίδεται σε όλα τα άτομα που έχουν ανάγκη.

Αναφορικά με το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων, ο κ. Κυπριανού είπε ότι στις 4 Απριλίου διορίστηκε η αρμόδια Επιτροπή, οι κανονισμοί βρίσκονται στη Γενική Εισαγγελία και «όταν ολοκληρωθεί ο νομοτεχνικός έλεγχος και έρθουν ενώπιον της Βουλής για ψήφιση τότε οι πολίτες θα γνωρίζουν πώς, πότε και πόσα δικαιούται ο καθένας να χρεώνει ως πνευματικά ή συγγενικά δικαιώματα».

Ανέφερε ότι σήμερα υπάρχει ένας φαύλος κύκλος και ευτυχώς από ό,τι πληροφορούμαστε μέσα από τις παροτρύνσεις της Επιτροπής δεν ασκείται πίεση προς τους πολίτες για να πληρώσουν πνευματικά ή συγγενικά δικαιώματα μέχρι να κατατεθούν οι συγκεκριμένοι κανονισμοί στη Βουλή και να ψηφιστούν.

Σε σχέση με το τεχνολογικό πάρκο, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν είναι μόνο ο χώρος, οι δρόμοι και το ποιος θα κάνει τις υποδομές αλλά είναι και εν γένει η πολιτική που πρέπει να αναπτύξει το Υπουργείο Εμπορίου σε σχέση με την προσέλκυση βιομηχανιών υψηλής τεχνολογίας και πρόσθεσε ότι έχει αναφερθεί «και στην PESCO, τον ενιαίο αμυντικό μηχανισμό της ΕΕ και πολλές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας που θα τύχουν και ευρωπαϊκού ευεργετήματος σε σχέση με την ανάπτυξη τεχνολογιών υψηλής τεχνολογίας».

«Θα πρέπει η Κύπρος να διερευνήσει όλες αυτές τις πιθανότητες, θεωρώντας ότι μέσα από τη δημιουργία Υφυπουργείου Ανάπτυξης μπορούμε να διερευνήσουμε τις προοπτικές που έχει η Κύπρος και να δούμε το παράδειγμα του Ισραήλ», πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο κ. Κυπριανού είπε σε σχέση με τις ΑΠΕ ότι είναι θετικό ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο και έχουμε σχεδόν καλύψει τα όρια που μας έχουν τεθεί από την ΕΕ σε σχέση με την συμμετοχή των ΑΠΕ στην ηλεκτροδότηση, στο 13%, πετυχαίνοντας τον στόχο για το 2020.

Ανέφερε ότι «εκεί που υστερούμε είναι στις Μεταφορές (ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αυτοκίνητα που κινούνται με υγραέριο) όπου από το 10% που είναι υποχρέωση μας για το 2020 είμαστε μόλις στο 2,5% και αναμένουμε το νέο στρατηγικό σχεδιασμό».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε ότι η Επιτροπή αποφάσισε πως θα έπρεπε να θέσει για ακόμη μια φορά στον Υπουργό Ενέργειας εννέα σημαντικά για τον τόπο και τους πολίτες θέματα που αφορούν το Υπουργείο και στα οποία παρατηρείται είτε φοβερή καθυστέρηση είτε αναποφασιστικότητα είτε αναβλητικότητα στην προώθηση και επίλυση τους».

Αναφορικά με το θέμα της μη ένταξης όλων των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση αλλά και των αιμοκαθαρόμενων νεφροπαθών που κάνουν την διαδικασία στο σπίτι τους στην ειδική διατίμηση 08 της ΑΗΚ, που ενέγραψε το ΑΚΕΛ, ο κ. Κώστα είπε ότι στη συνεδρία της Επιτροπής στις 7 Νοεμβρίου ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας ανέφερε ότι «έχουν καταλήξει στα κριτήρια ένταξης 08 της ΑΗΚ όλων των κατηγοριών ασθενών και ότι είχαν ετοιμαστεί μέχρι και τα έντυπα των αιτήσεων», προσθέτοντας ότι μέχρι σήμερα τίποτα δεν έχει γίνει και ο Υπουργός αναγνώρισε σήμερα ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση».

Ανέφερε επίσης ότι «ο Υπουργός είπε ότι είχε ζητηθεί νομική γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία ότι χρειάστηκαν παρά πολλές επαφές με το υπουργείο εργασίας και ότι σύντομα θα εκδοθεί το διάταγμα που θα αποκαθιστά την αδικία» και πρόσθεσε ότι ο Υπουργός Ενέργειας επανήλθε σε αυτό που του λέγαμε από το Νοέμβριο ότι δεν μπορεί να υπάρξει οριστική λύση, θα υπάρξουν φοβερά προβλήματα και επανέρχεται στην επίλυση του προβλήματος για αυτές τις δύο ομάδες ασθενών αλλά και την ένταξη των τυφλών που προηγουμένως δεν ήταν στο διάταγμα».

Αναφορικά με τις τιμές των καυσίμων, ο κ. Κώστα είπε ότι το ΑΚΕΛ φωνάζει «εδώ και χρόνια ότι οι τιμές των καυσίμων στην Κύπρο είναι πολύ υψηλές και ότι κάποιοι αισχροκερδούν σε βάρος των πολιτών, ότι οι τιμές στην Κύπρο αυξάνονται άμεσα, ταυτόχρονα και πάρα πολύ και μειώνονται ελάχιστα με καθυστέρηση μετά από πιέσεις κομμάτων και καταναλωτών».

«Ζητούμε εδώ και χρόνια τη μείωση του φόρου κατανάλωσης, τη μη επιβολή ΦΠΑ και επί του φόρου κατανάλωσης, την υλοποίηση από το Υπουργείο όλων των εισηγήσεων της δικής του μελέτης – την οποία ζήτησε το Υπουργείο και χρυσοπλήρωσε ο φορολογούμενος πολίτης -, κυρίως αυτών που δημιουργούν συνθήκες ανταγωνισμού», πρόσθεσε.

Ο κ. Κώστα είπε ότι η μελέτη αναφέρεται «στην δημιουργία 25-30 μικρών αυτοεξυπηρετούμενων πρατηρίων καυσίμων για να τραβήξουν τις τιμές προς τα κάτω».

Είπε ακόμη ότι ο Υπουργός θα πρέπει να χρησιμοποιήσει, όποτε αυτό πρέπει να γίνεται, όπλο που του έδωσε η Βουλή με την έκδοση διατάγματος καθορισμού λιανικής πώλησης καυσίμων στη βάση νέων κριτηρίων που η μελέτη του Υπουργείου καθόρισε.

Ανέφερε ότι ο Υπουργός είπε ότι η μελέτη που έκανε το Πανεπιστήμιο Κύπρου δεν αποδεικνύει ότι στην Κύπρο ισχύει το φαινόμενο του φτερού και της ρουκέτας και ότι τα θέματα των φορολογιών αφορούν το Υπουργείο Οικονομικών.

Ο κ. Κώστα είπε ότι σε απαντητική επιστολή του Υπουργείου Οικονομικών στην Επιτροπή Εμπορίου σε ό,τι αφορά την υγραεροκίνηση και κατά πόσον μπορεί να μειωθεί ο φόρος κατανάλωσης ή το ΦΠΑ «η απάντηση είναι αρνητική ότι για τα καύσιμα δεν μπορεί να υπάρξει καμία μείωση στον φόρο κατανάλωσης».

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top