ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύμφωνο με τη διεθνή νομιμότητα το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου

Σύμφωνο με τη διεθνή νομιμότητα το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου

Σύμφωνο με τη διεθνή νομιμότητα, με τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους μέλους των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόνισε την Τρίτη (15/5) ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, κληθείς από δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο να σχολιάσει αναφορές του Προέδρου της Τουρκίας.

Οπως υπέδειξε, αυτό «επιβεβαιώνεται και από τη στήριξη που έχει πάρει η Κύπρος τόσο από τις μεγάλες δυνάμεις, όπως οι τοποθετήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και της κυβέρνησης της Ρωσίας ότι στηρίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και με τη σαφή τοποθέτηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Όπως είπε ο Εκπρόσωπος, «δεν υπάρχει λόγος να τα σχολιάσουμε και την απάντηση στις προκλήσεις την έχει δώσει ήδη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καλώντας την Τουρκία και από τη Βάρνα, να απέχει από παραβιάσεις, προκλήσεις, παράνομες ενέργειες που μόνο ένταση προσθέτουν».

Σημείωσε ότι «εάν η τουρκική πλευρά και ειδικά η Τουρκία, εννοεί ότι θα ήθελε να μην υπάρχει ένταση στην περιοχή, ο τρόπος (για να το δείξει) είναι ολοφάνερος: Να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις, να συμβάλει η Άγκυρα πραγματικά με την αποδοχή και των παραμέτρων που έθεσε ο ΓΓ του του ΟΗΕ».

Οι παράμετροι που έθεσε ο Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρονται σε κατάργηση εγγυήσεων, αποχώρηση του στρατού «και στο να έχουμε μια λύση του Κυπριακού και τότε πράγματι, θα μπορούμε να έχουμε συνθήκες που δεν θα προσφέρονται για οποιαδήποτε ένταση», είπε ο κ. Προδρόμου.

Ανέφερε ότι «στο μεταξύ, θα πρέπει, αποφεύγοντας πάντα να σχολιάζουμε δηλώσεις, εφόσον δεν ωφελεί, να υπενθυμίσουμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εδώ και καιρό έχει καλέσει μέσω των Ηνωμένων Εθνών ε επανέναρξη του διαλόγου, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες».

«Είναι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης που πρώτος και έχει αποδεχθεί αυτό το πλαίσιο στο Κραν Μοντανά και επιπλέον έχει ζητήσει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με δεδομένο το πλαίσιο», είπε ο Εκπρόσωπος.

Πρόσθεσε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε κάθε ευκαιρία προσπαθεί για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι για το Κυπριακό τα πράγματα μένουν στο «ψυγείο» μέχρι τις εκλογές στην Τουρκία και αν πρέπει να αναμένουμε κάτι από εκεί και πέρα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «για μας δεν μένει τίποτα στο ‘ψυγείο’».

Σημείωσε ότι «η προσπάθεια είναι συνεχής, τα διαβήματα γίνονται, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πυκνές επαφές με ηγέτες στο εξωτερικό, θα είναι αύριο στην ειδική Σύνοδο της ΕΕ με τα Δυτικά Βαλκάνια, με τις υπό ένταξη χώρες, και σε κάθε ευκαιρία προσπαθεί για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών».

Όπως είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «η δική μας πλευρά από την πρώτη στιγμή ανταποκρίθηκε στη σκέψη, στην πρόθεση του ΓΓ του ΟΗΕ να ορίσει κάποιο σύμβουλο και είμαστε διαρκώς με θετική και εποικοδομητική διάθεση».

Κληθείς να πει κατά πόσο υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «σε κάθε περίπτωση που υπάρχουν παραβιάσεις και παράνομες δραστηριότητες σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η δική μας πλευρά αξιοποιεί όλα τα μέσα που έχει στη διάθεση της».

«Υπάρχουν και αντιδράσεις, οι οποίες ούτε είναι σκόπιμο να τις προαναγγείλουμε ούτε βεβαίως και είναι πάντοτε για δημοσιοποίηση», συνέχισε ο κ. Προδρόμου.

Δήλωσε, καταλήγοντας, πως «το βέβαιο είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει στο πλευρό της τη διεθνή νομιμότητα και τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας και βεβαίως θα συνεχίσει να ασκεί κανονικά τα κυριαρχικά της δικαιώματα, σε συνεργασία μάλιστα και με γειτονικά κράτη με τα οποία έχουμε συμφωνίες διεθνούς δικαίου, αλλά και με κράτη μέλη της ΕΕ, με εταίρους μας».

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top