ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΠΑΧΝΑ: «Η κοινότητά μου υποφέρει και χάνεται» - Κραυγή για τη Νόσο των Σταυροφόρων

ΠΑΧΝΑ: «Η κοινότητά μου υποφέρει και χάνεται» - Κραυγή για τη Νόσο των Σταυροφόρων

Δακρυσμένος παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής την Πέμπτη (17/5) ο κοινοτάρχης Πάχνας, Ανδρέας Σάββα.

Ο λόγος, η Νόσος των Σταυροφόρων και το δράμα που ζουν οι άνθρωποι με καταγωγή τη συγκεκριμένη κοινότητα της Λεμεσού.

Σύμφωνα με τη Μαριλένα Παναγή («Ο Φιλελεύθερος») στον κόσμο πάσχουν από τη συγκεκριμένη μορφή αμυλλοείδωσης γύρω στις 8.000 άνθρωποι, ενώ στην Κύπρο 22 συνολικά οικογένειες, μερικές εκατοντάδες άνθρωποι που έχουν καταγωγή τις κοινότητες Πάχνας και Πέλλα-Πάις.

«Η κοινότητά μου υποφέρει και χάνεται. Έχουμε χάσει ήδη κάποιους ανθρώπους και έχουμε άλλους που βρίσκονται κοντά στον θάνατο. Δεν είμαστε μόνο οι 800 κάτοικοι Πάχνας που βλέπουμε τις οικογένειες να χάνονται και τους ανθρώπους να κινδυνεύουν από την αμυλλοείδωση, τη νόσο των Σταυροφόρων, είναι περίπου 4.000 Παχνιώτες διασκορπισμένοι σε Κύπρο και εξωτερικό», δήλωσε με δάκρυα στα μάτια ο κοινοτάρχης.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 οι άνθρωποι άρχισαν να θεραπεύονται, καθώς επιστήμονες άρχισαν να υποβάλλουν τους ασθενείς σε μεταμόσχευση ήπατος.

Ωστόσο, οι άνθρωποι που μεταμοσχεύθηκαν προ δεκαπενταετίας άρχισαν να παρουσιάζουν και πάλι συμπτώματα της νόσου, με το πρόβλημα να εντοπίζεται πια στην καρδιά και στον εγκέφαλο. Θεραπεία καμιά.

«Χάνω τη γυναίκα μου. Ο γιος μου έκανε μεταμόσχευση πριν δύο χρόνια, είναι 28 χρονών. Τι να του πω; Με ρωτά τι έχει η μάνα του. Τι να του πω; Ότι έχει επιπλοκή και ότι και εκείνος θα το πάθει σε 15-20 χρόνια;» ρώτησε στην επιτροπή Υγείας ένας εκ των κατοίκων της Πάχνας.

Όπως εξήγησε, η σύζυγός του, που έχει υποβληθεί σε μεταμόσχευση προ εικοσαετίας, τώρα παρουσιάζει επιπλοκές.

Οι ασθενείς επιθυμούν να δημιουργηθεί ένα εξειδικευμένο κέντρο στην Κύπρο, το οποίο να παρέχει όλη τη φροντίδα που χρειάζονται.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το ThemaOnline στην παρούσα στήλη κάνει ανασκόπηση του κυπριακού Τύπου και μόνο, αποδίδοντας δημοσιεύματα εντύπων, τα οποία και επικαλείται.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ο Φιλελεύθερος

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top