ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: «Προκαλεί απορία η επιμονή του ΑΚΕΛ να εγκαλεί τον Πρόεδρο»

Κ. ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: «Προκαλεί απορία η επιμονή του ΑΚΕΛ να εγκαλεί τον Πρόεδρο»

Προξενεί απορία η επιμονή του ΑΚΕΛ να εγκαλεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ωσάν να είναι η ελληνική κυπριακή πλευρά που έχει την ευθύνη, αναφέρει σε γραπτή του απάντηση προς το ΑΚΕΛ, για το Κυπριακό, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Σημειώνει παράλληλα πως «προκαλεί πραγματικά πολλά ερωτήματα και η χτεσινή παρέμβαση του ΑΚΕΛ με την οποία ισχυρίζεται ότι ο Μουσταφά Ακκιντζί αποδέχθηκε την πρόταση του Γ.Γ. Το ίδιο, έστω και τώρα, οφείλει να πράξει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης».
 
Όπως επισημαίνει ο κ. Προδρόμου, «είναι γνωστό τοις πάσι ότι από την πρώτη στιγμή ήταν η ελληνική κυπριακή πλευρά που ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα και επικρότησε την παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, από τη στιγμή που ο κ. Αντόνιο Γκουτέρες για πρώτη φορά έθεσε τα ζητήματα της ασφάλειας, δηλαδή των εγγυήσεων και του κατοχικού στρατού, ως κεφαλαιώδες και αναπόσπαστο μέρος μιας συμφωνίας για λύση».

«Είναι επίσης γνωστό ότι ήταν η ελληνική κυπριακή πλευρά που ανταποκρίθηκε στο πλαίσιο Γκουτέρες  και υπέβαλε μάλιστα και σχετικές γραπτές θέσεις στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων –κάτι που δεν έκαναν σε καμία στιγμή η τουρκική και η τουρκοκυπριακή πλευρά. Εξάλλου είναι πολύ καλά γνωστό ότι αμέσως μετά το αδιέξοδο είναι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης που κατ’ επανάληψη και με τον πλέον επίσημο τρόπο έχει αποταθεί στον ΓΓ των ΗΕ ζητώντας επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με δεδομένο το πλαίσιο Γκουτέρες», σημειώνει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
 
Αναφέρει επίσης πως «λαμβάνοντας υπόψη τις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, ο οποίος την ίδια ώρα  που επικαλείται το πλαίσιο Γκουτέρες,  σπεύδει να δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν συζητά για λύση χωρίς εγγυήσεις και τουρκικό στρατό στην Κύπρο, είναι μάλλον από το ΑΚΕΛ που απαιτείται να κάνει μια ρητή τοποθέτηση και να ξεκαθαρίσει τη θέση του».

«Θεωρεί το ΑΚΕΛ ότι στη βάση της τοποθέτησης του κ. Μ. Ακκιντζί πρέπει να προχωρήσουμε, όπως το ίδιο υποβάλλει, στην επίτευξη στρατηγικής συναντίληψης που θα διευκολύνει σημαντικά τη διαπραγμάτευση των υπολοίπων εκκρεμούντων θεμάτων, δηλαδή με εγγυήσεις και τουρκικό στρατό;», διερωτάται ο κ. Προδρόμου.

Επίσης διερωτάται αν «προτείνει το ΑΚΕΛ ότι οι ρητές τοποθετήσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη για συμφωνία λύσης με εγγυήσεις και τουρκικό στρατό στην Κύπρο πρέπει να θεωρείται ότι δίνουν το έδαφος για στρατηγική συναντίληψη».         
 
«Αν αυτό πιστεύουν, θα πρέπει να το πουν καθαρά χωρίς να επικρίνουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αν όμως δεν το πιστεύουν, θα πρέπει να εξηγήσουν με ποιά λογική και για ποιό σκοπό απευθύνονται συνέχεια επικριτικά προς τον Πρόεδρο καλώντας τον ούτε λίγο ούτε πολύ να πράξει ανάλογα με τον κ. Ακκιντζί», καταλήγει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Θλίψη στον Κυπριακό πολιτισμό: Πέθανε η Ελένη Νικήτα - Αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top