ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ»

«Η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ»

Τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας συνεχίζουν να παραβιάζονται συστηματικά από την Τουρκία στην Κύπρο, κατήγγειλε ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ Μενέλαος Μενελάου στη διάρκεια ανοικτής συζήτησης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα «Σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου στο πλαίσιο της Διατήρησης της Διεθνούς Ειρήνης και Ασφάλειας» που διοργάνωσε η Πολωνική Προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο κ. Μενελάου υπογράμμισε την άρρηγκτη διασύνδεση μεταξύ του διεθνούς δικαίου και του Συμβουλίου Ασφαλείας ως του σώματος το οποίο, βάσει του Χάρτη του ΟΗΕ, είναι εντεταλμένο για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και του οποίου τα ψηφίσματα είναι νομικά δεσμευτικά.

Αναφερόμενος στην περίπτωση της Κύπρου, επεσήμανε ότι τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας συνεχίζουν να παραβιάζονται συστηματικά από την Τουρκία και ότι αν οι αρχές του διεθνούς δικαίου τύγχαναν σεβασμού, το κυπριακό πρόβλημα δεν θα είχε δημιουργηθεί. Αν οι αρχές αυτές εφαρμόζονταν σήμερα, τόνισε ο κ. Μενελάου, και η Τουρκία εφάρμοζε τα όσα διακηρύττει για άλλα διεθνή θέματα, τότε το πρόβλημα θα είχε επιλυθεί προς όφελος όλων των εμπλεκομένων και της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

Ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου αναφέρθηκε επίσης στην αταλάντευτη δέσμευση της Κύπρου στο διεθνές δίκαιο, αναφέροντας και ως παράδειγμα  την προσήλωση μας στη δεσμευτική δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.  

Αναφερόμενος στο Δίκαιο της Θάλασσας, υπογράμμισε την άναγκη σεβασμού της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και επεσήμανε τον παράνομο χαρακτήρα των ενεργειών και απειλών της Τουρκίας κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας που θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα σε μια ήδη εύθραστη περιοχή.

Τέλος, σε ότι αφορά τη Γάζα, εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για τις τελευταίες εξελίξεις, επισημαίνοντας ότι τα γεγονότα υπογραμμίζουν την αδήριτη ανάγκη επανέναρξης  της ειρηνευτικής διαδικασίας με στόχο τη λύση δύο κρατών και επανέλαβε τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι το τελικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ θα πρέπει να καθοριστεί μέσω συνομιλιών στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. 

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top