ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΗΚΟ κατά Χριστόφια και ΑΚΕΛ – «Φυσικό αέριο μόνο μέσω East-Med»

ΔΗΚΟ κατά Χριστόφια και ΑΚΕΛ – «Φυσικό αέριο μόνο μέσω East-Med»

Ανακοίνωση εξέδωσε το Δημοκρατικό Κόμμα για να σχολιάσει θέση του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.

Στην ανακοίνωση εκφράζεται η απορία αν το ΑΚΕΛ υιοθετεί την άποψη ότι πρέπει να γίνει αποδεκτή η κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας.

Μάλιστα, υποστηρίζει ότι η θέση του κ. Χριστόφια «είχε εκφραστεί και πρόσφατα από στελέχη του ΔΗΣΥ».

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Το κυπριακό φυσικό αέριο πρέπει να διοχετευθεί στην Ευρώπη, μόνο μέσω του ευρωπαϊκού αγωγού EAST MED.
 
O πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, έχει δηλώσει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να αποδεχτεί την κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας.

Η θέση του κ. Χριστόφια, η οποία είχε εκφραστεί και πρόσφατα από στελέχη του ΔΗΣΥ, εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς της Τουρκίας, που δεν είναι τίποτε άλλο από τον έλεγχο των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου.

Εξάλλου, έχει καταγραφεί πολλές φορές η επιμονή της Τουρκίας να προ - εξασφαλίσει ότι το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου θα περνά από την επικράτεια της και αυτό τα εξηγεί όλα.

Διερωτόμαστε, αν η ηγεσία του ΑΚΕΛ υιοθετεί τη θέση του κ. Χριστόφια.

Το Δημοκρατικό Κόμμα δηλώνει ξεκάθαρα, ότι η εν λόγω διευθέτηση, πρέπει να απορριφθεί εκ προοιμίου, είτε πριν, είτε μετά τη λύση του κυπριακού, καθώς:

Η πολιτική της Τουρκίας είναι αλλοπρόσαλλη και προκαλεί αποσταθεροποίηση και ανησυχία, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και σε φίλες χώρες στην περιοχή.

Η Τουρκία δεν θα αποκτήσει ποτέ ούτε τον ελάχιστο βαθμό αξιοπιστίας, έτσι ώστε να την εμπιστευτούμε.
 
Θα αποτελούσε τη χείριστη επιλογή και πολιτική αυτοκτονία, να εκχωρήσουμε τον έλεγχο της στρόφιγγας του κυπριακού φυσικού αερίου στην Τουρκία.

Ο αγωγός προς την Τουρκία ΔΕΝ είναι ο πιο κερδοφόρος και οικονομικός τρόπος εξαγωγής του φυσικού μας αερίου. 
 
Το κυπριακό φυσικό αέριο πρέπει να διοχετευθεί στην Ευρώπη, μόνο μέσω της Αιγύπτου, που είναι και η πιο συμφέρουσα επιλογή για την κυπριακή οικονομία.

Στόχος μας πρέπει να είναι η ενίσχυση του γεωπολιτικού ρόλου της Κύπρου στην περιοχή και η επιβεβαίωση της σημασίας που έχει η Κύπρος για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και αυτό δεν θα επιτευχθεί, εάν παραδώσουμε τα ηνία των ενεργειακών σχεδιασμών στην Τουρκία.

Καλούμε την κυβέρνηση Αναστασιάδη να ξεκαθαρίσει τη θέση της, δημόσια και επίσημα, για αυτό το σοβαρό ζήτημα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top