ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσκύνημα η επίσκεψη στην Αρμενία είπε ο Πρόεδρος της Βουλής

Προσκύνημα η επίσκεψη στην Αρμενία είπε ο Πρόεδρος της Βουλής

Οι κοινοί στόχοι και οι ιστορικοί ακατάλυτοι δεσμοί που δένουν τη μοίρα του κυπριακού λαού με αυτήν του αρμενικού επανοτονίστηκαν κατά το επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνέλευσης της Δημοκρατίας της Αρμενίας, Ara Babloyan προς τιμή της, υπό τον Πρόεδρο της Βουλής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Ερεβάν μετά από πρόσκληση του κ. Babloyan.


 Ο Πρόεδρος της αρμενικής εθνοσυνέλευσης καλωσόρισε τους αδελφούς από την Κύπρο σε ένα εγκάρδιο δείπνο στο οποίο οι καθιερωμένες προπόσεις εστίαζαν στον κοινό άξονα φιλίας και ιστορίας που δένει την Κύπρο, την Αρμενία και την Ελλάδα, την οποία συνεχώς υπενθύμιζαν οι Αρμένιοι Βουλευτές.  Πλέον ένθερμος όλων, ο οποίος πήρε αρκετές φορές το λόγο για να επαναλάβει άλλες τόσες ότι η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αρμενία είναι και πρέπει να είναι μια πυγμή, ήταν o Αντιπρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας Eduard Sharmazanov.
 
Στην αντιφώνηση του ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης επανέλαβε ότι η επίσκεψη της Αντιπροσωπείας των εκλεκτών του κυπριακού λαού στην Αρμενία, είναι κάτι περισσότερο από επίσκεψη, μεταξύ φίλων και συνιστά προσκύνημα.
 
Προζύμι στους δεσμούς των δύο λαών είναι ο πολιτισμός και οι αξίες του ανθρώπου, συνέχισε τονίζοντας πως όλα αυτά που μας ενώνουν μας υποχρεώνουν να προχωρήσουμε σε πράξεις που θα φέρουν απτά και πρακτικά αποτελέσματα.
 
Οφείλουμε να προχωρήσουμε με έργα και όχι απλά να δοξάζουμε το παρελθόν, συμπλήρωσε.
 
Το επίσημο δείπνο παρατέθηκε στις εγκαταστάσεις εργοστασίου χαλιών  όπου ο Πρόεδρος της Βουλής και οι Βουλευτές ξεναγήθηκαν, ενημερώθηκαν για την τεχνοτροπία, τα υλικά και την πολιτιστική αξία στην ιστορική διαδρομή του αρμενικού έθνους που έχει η κατασκευή των χειροποίητων αρμενικών χαλιών.
 
Συγκίνηση προκάλεσε το επανασυνδεδεμένο χαλί που φυλάγεται στον εκθεσιακό χώρο του εργοστασίου. Σύμφωνα με την ενημέρωση της αποστολής το χαλί έκοψε στη μέση, κατά μήκος μια μητέρα τις ημέρες που έτρεχαν με κάθε τρόπο να επιβιώσουν της γενοκτονίας και έδωσε από μισό στις δύο της κόρες. Μετά από την πάροδο δεκαετιών οι δύο αδελφές συναντήθηκαν και αναγνώρισαν η μία την άλλη από το κομμάτι του χαλιού που είχαν.
 
Κατά την επίσκεψη στο μουσείο και κατά το δείπνο έγινε ανταλλαγή δώρων.
 
Η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής συνεχίζεται την Τρίτη με επίσκεψη στο Μνημείο των θυμάτων της Γενοκτονίας, όπου θα γίνει κατάθεση στεφάνου και επίσκεψη στο μουσείο που υπάρχει στο χώρο.
 
Αργότερα ο Πρόεδρος της Βουλής θα προσφωνήσει τη συνεδρία της Εθνικής Συνέλευσης της Αρμενίας και ακολούθως θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Καθόλικο Πάντων των Αρμενίων, Πατριάρχη Garekin II.
 
Στο πρόγραμμα των επαφών του Προέδρου της Βουλής την Τρίτη είναι η συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Zohrab Mnatsakanian και αργότερα με τον Πρωθυπουργό Nicol Babloyan.
 
Στην Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία συμμετέχουν οι Βουλευτές Νίκος Τορναρίτης, Γεώργιος Τ. Γεωργίου, Χρίστος Ορφανίδης και Γιώργος Περδίκης, καθώς και o Αντιπρόσωπος της Θρησκευτικής Ομάδας των Αρμενίων στη Βουλή, Βαρτκές Μαχτεσιάν. Στην αποστολή προστέθηκε και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top