ΚΟΣΜΟΣ

Αντιδράσεις στη Τουρκία για νέο ρεκόρ έναντι δολαρίου - 'Σας δίνουν λάθος ενημέρωση'

Αντιδράσεις στη Τουρκία για νέο ρεκόρ έναντι δολαρίου - 'Σας δίνουν λάθος ενημέρωση'

Αντίδράσεις για νέο ρεκόρ τουρκικής λίρας έναντι δολαρίου.

“Αυταπατώνται όσοι πιστεύουν ότι θα αλλάξουν το αποτέλεσμα των εκλογών παίζοντας με το δολάριο και δίνοντας αποτελέσματα που θα βλάψουν την τσέπη του λαού”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ σχολιάζοντας το νέο ρεκόρ της τιμής της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου σήμερα.

Εν μέσω της συζήτησης για την συνεχή υποτίμηση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ότι “ο λαός είδε και το παιχνίδι, είδε και τους παίχτες”. Πρόσθεσε ότι γνωρίζουν καλά τους όρους της οικονομίας και πως “η Τουρκία, με τη βοήθεια του Αλλάχ, είναι μια ισχυρή οικονομία”.

Στο μεταξύ ο Υπουργός Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί ανέφερε ότι διαθέτουν τα κατάλληλα όργανα για να γίνει αυτό που πρέπει με την νομισματική πολιτική και την αξία της τουρκικής λίρας, προσθέτοντας ότι πρέπει να κάνουν τα απαραίτητα χωρίς να εμπλέξουν με το θέμα τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό. Ταυτόχρονα υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι στο φυσιολογικό της επίπεδο η νομισματική αξία, αλλά ακόμη δεν υπάρχει μόνιμη ζημιά.

Την Τετάρτη (23/5) το δολάριο έσπασε νέο ρεκόρ πλησιάζοντας τις 5 τουρκικές λίρες. Συγκεκριμένα έφτασε μέχρι και 4,95 λίρες για πρώτη φορά. Η Ομάδα Χρηματιστηρίου Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε πως έχει μετατρέψει όλο της το συνάλλαγμα σε τουρκικές λίρες ώστε να δείξει την εμπιστοσύνη της στην τουρκική λίρα.

Ο υποψήφιος για την προεδρία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Μουχαρρέμ Ιντζέ δήλωσε σε προεκλογική του συγκέντρωση στο Ερζιντζάν ότι η αύξηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας θα οδηγήσει σε ψηλό πληθωρισμό. “Για να εξολοθρευτεί αυτή η απειλή απευθύνω έκκληση σε σας κ. Ερντογάν. Αναθεωρείστε τους οικονομικούς συμβούλους σας που σας δίνουν λάθος ενημέρωση για την οικονομία, απομακρύνετε αυτούς που σας λένε ψέματα. Μην παρεμβαίνετε στην ανεξάρτητη πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας”, ανέφερε.

Πάντως ο διευθυντής της τουρκικής τράπεζας Halk Bank Οσμάν Αρσλάν συνέστησε ψυχραιμία και εκτιμά πως οι λόγοι της συνεχούς υποτίμησης της τουρκικής λίρας είναι τρεις: Πρώτον, η άνοδος επιτοκίων στις ΗΠΑ. Δεύτερον, η υποτίμηση των εθνικών νομισμάτων των χωρών που βρίσκονται σε ανάπτυξη και τρίτον η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου. “Αυτοί οι τρεις παράγοντες μαζί επηρέασαν κι εμάς”, ανέφερε ο Αρσλάν.

Ωστόσο ο καθηγητής οικονομίας Ουμίτ Οζλαλέ ανέφερε ότι εκείνο που οδήγησε περισσότερο στην υποτίμηση της τουρκικής λίρας είναι οι πολιτικές παρεμβάσεις στην Κεντρική Τράπεζα. “Φοβάμαι πως από δω και μπρος ούτε η αύξηση των επιτοκίων δεν θα βοηθήσει”, ανέφερε.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Υπόθεση απόπειρας φόνου με θύμα 34χρονο, διερευνά η Αστυνομία στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top