ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καδής: 'Επωφελήθηκε η κυπριακή Γεωργία'

Καδής: 'Επωφελήθηκε η κυπριακή Γεωργία'

Με €800 εκ. επωφελήθηκε η κυπριακή γεωργία από την ΚΑΠ, λέει ο Καδής.

Από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ το 2004 μέχρι και σήμερα έχουν διοχετευτεί στην κυπριακή γεωργία πέραν των €800 εκ. μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που αναμεταδίδει το ΓΤΠ, ο Υπουργός μιλούσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης «Κύκλοι της γης», στο Σπίτι της ΕΕ, στη Λευκωσία.

Στην ομιλία του με θέμα «Η σημασία της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για τους αγρότες και τους καταναλωτές στην Κύπρο», ο κ. Καδής είπε εξάλλου ότι οι συζητήσεις για το πλαίσιο λειτουργίας της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μετά το 2020 έχουν ήδη αρχίσει.

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι στις συζητήσεις αυτές θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Κύπριου Αγρότη αλλά και τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και των κοινωνικών αγαθών που προσφέρει η γεωργία στον τόπο.

«Η Κοινή Αγροτική Πολιτική, που απορροφά σήμερα το 38% του Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι απλά επωφελής για τους αγρότες και τη γεωργική παραγωγή, αλλά επηρεάζει όλους τους ευρωπαίους καταναλωτές και πολίτες» είπε ο Υπουργός.

Συμπλήρωσε ότι από τα €800 εκ. που διοχετεύτηκαν στην κυπριακή γεωργία, γύρω στα €500 εκ. αφορούσαν Άμεσες Πληρωμές και τα Μέτρα Στήριξης της Αγοράς, ενώ τα υπόλοιπα αφορούσαν τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όσον αφορά την καταχώρηση παραδοσιακών αγροδιατροφικών προϊόντων, είπε εξάλλου ότι μέχρι σήμερα, έχουν καταχωρηθεί το κολοκάσι/πούλλες Σωτήρας ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και το παφίτικο λουκάνικο, το γλυκό τριαντάφυλλου Αγρού, τα κουφέτα αμυγδάλου Γεροσκήπου και το λουκούμι Γεροσκήπου ως προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, ενώ προχωρεί η διαδικασία και για αρκετά άλλα προϊόντα.

Παρατήρησε ακόμη ότι η παραγωγή βιολογικών προϊόντων σημειώνει σημαντική αύξηση.

Ο Υπουργός Γεωργίας είπε τέλος ότι έχει αρχίσει ήδη μια προσπάθεια λεπτομερούς καταγραφής των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών «και σύντομα ευελπιστώ ότι θα είμαστε σε θέση να θεσπίσουμε αποτελεσματικά μέτρα πάταξης του φαινομένου», προς όφελος των γεωργών και της οικονομίας του τόπου μας.

Χαιρετίζοντας την ίδια εκδήλωση, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Ιερόθεος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκε, στη δεκαετία του 50, η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.

Έκανε λόγο για επιτυχία της ΚΑΠ, λέγοντας ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα, οι γεωργοί παρέχουν μια σταθερή προμήθεια τροφίμων, που παράγονται με βιώσιμο τρόπο σε προσιτές τιμές για περισσότερα από 500 εκατομμύρια Ευρωπαίους.

«Η γεωργική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξασφαλίζει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο στους γεωργούς, και θέτει συγκεκριμένα πρότυπα για την ασφάλεια των τροφίμων, την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων και την προστασία του περιβάλλοντος» ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.

Αναφέρθηκε τέλος στη μετεξέλιξη της ΚΑΠ, λέγοντας πως θα χρειασθούν χρήματα. Στην πρόταση που παρουσίασε η Επιτροπή στις 2 Μαΐου για τον προϋπολογισμό της Ένωσης για την περίοδο 2021-2027, προβλέπεται ποσό 365 δις ευρώ για την εκσυγχρονισμένη γεωργική πολιτική, είπε.

Ως προς την ελαφρά μείωση στον προϋπολογισμό της ΚΑΠ, γύρω στο 5% σε σχέση με την περίοδο 2014-2020, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η απάντηση βρίσκεται στην καινοτομία, καθώς η εκσυγχρονισμένη ΚΑΠ θα εστιάζει περισσότερο στο περιβάλλον και στο κλίμα, θα στηρίξει τη μετάβαση προς έναν πιο βιώσιμο γεωργικό τομέα και θα στηρίξει την ανάπτυξη δυναμικών αγροτικών περιοχών.

Είπε τέλος ότι ποσό €10 δις. θα υποστηρίξει την έρευνα και την καινοτομία στη γεωργία, στο πλαίσιο του προγράμματος Ορίζων Ευρώπη.

Εξάλλου, σύμφωνα με ανακοίνωση, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Κλέλια Βασιλείου μίλησε για τη σημασία της ανάδειξης των κυπριακών προϊόντων ποιότητας. Έχοντας θητεύσει ως Πρόεδρος στην Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους, η κ. Βασιλείου ανέλυσε τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για την καλύτερη ανάδειξη των κυπριακών προϊόντων καθώς και τη σύνδεσή τους με τον αγροτουρισμό.

Από την πλευρά της, η συντονίστρια της εκστρατείας «Κύκλοι της Γης» Ματίνα Ζησιάδου, παρουσίασε τα αποτελέσματα της εκστρατείας στον ένα χρόνο εφαρμογής της. Συγκεκριμένα, η εκστρατεία περιλάμβανε δράσεις τόσο για το ευρύ κοινό, όσο και για τους αγρότες, μεταξύ άλλων, σεμινάρια σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, εργαστήρια με αγρότες, Παγκύπριο συνέδριο για την ασφάλεια τροφίμων και την ΚΑΠ καθώς και εκπαιδευτικές επισκέψεις νέων σε μονάδες που χρηματοδοτήθηκαν από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ).

Ο Επιστημονικός Συνεργάτης της εκστρατείας Σάββας Μαλιώτης, σε παρέμβασή του μίλησε για τον Οδηγό Καλών Πρακτικών που εκπονήθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας, παρουσιάζοντας ένα παράδειγμα από επιχείρηση που επιδοτήθηκε στην Αυστρία μέσω κονδυλίων της ΚΑΠ. Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Κέντρου Προώθησης και Προβολής Παραδοσιακών Προϊόντων Μιχάλης Κραμβής έκανε αναφορά στην προσπάθεια του Κέντρου για καταχώρηση του τυριού «Χαλίτζια Τυλληρίας» ως πιστοποιημένο κυπριακό προϊόν. Τέλος, ο Σταμάτης Ρωσίδης, Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, μίλησε για την καταναλωτική διάσταση στον τομέα των τροφίμων.

Η εκστρατεία ``Κύκλοι της γης`` συγχρηματοδοτείται από την Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top