ΚΟΣΜΟΣ

Κατάρριψη πτήσης της Malaysia Airlines: Κατονομάστηκε ρωσική στρατιωτική μονάδα

Κατάρριψη πτήσης της Malaysia Airlines: Κατονομάστηκε ρωσική στρατιωτική μονάδα

Κατονομάστηκε ρωσική μονάδα από την οποία προερχόταν ο πύραυλος που κατέρριψε την πτήση H17 της Malaysia Airlines.

Οι διεθνείς ερευνητές αποκάλυψαν από ποια ρωσική στρατιωτική μονάδα προερχόταν ο πύραυλος, ο οποίος κατέρριψε το αεροσκάφος, που εκτελούσε την πτήση H17 της Malaysia Airlines πάνω από την ανατολική Ουκρανία, τον Ιούλιο του 2014, χωρίς ωστόσο να πουν ποιος τον εκτόξευσε.

Οι ερευνητές κατέληξαν πως ο πύραυλος Buk - Telar (η συστοιχία πυραύλων αντιαεροπορικής άμυνας ρωσικής κατασκευής), που κατέρριψε το αεροσκάφος, προερχόταν από την 53η ταξιαρχία αντιαεροπορικής άμυνας που έχει την έδρα της στο Κουρσκ, στη Ρωσία", ανακοίνωσε ο Ολλανδός ερευνητής Βίλμπερτ Παουλίσεν σε συνέντευξη Τύπου στην Ολλανδία.

"Η 53η μεραρχία ανήκε στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις", πρόσθεσε.

Το αεροσκάφος της εταιρίας Malaysia Airlines, που πραγματοποιούσε την πτήση Άμστερνταμ-Κουάλα Λουμπούρ, καταρρίφθηκε πάνω από την ανατολική Ουκρανία, που τελεί υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών, στις 17 Ιουλίου 2014 και το σύνολο
ων 298 επιβαινόντων, στην πλειονότητά τους Ολλανδοί, σκοτώθηκαν.

Μέχρι σήμερα η διεθνής επιτροπή ανέπλαθε σχολαστικά τη διαδρομή που ακολούθησε η στρατιωτική φάλαγγα από το Κουρσκ μέσω της ουκρανικής μεθορίου, χρησιμοποιώντας φωτογραφίες και βίντεο.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Παουλίσεν, ο πύραυλος Buk διαθέτει "ορισμένα μοναδικάχαρακτηριστικά που αποτελούν ένα είδος δακτυλικού αποτυπώματος για έναν πύραυλο".

Η Μόσχα έχει αρνηθεί επανειλημμένα την εμπλοκή της στην τραγωδία, για την οποία κατηγορεί τις ουκρανικές δυνάμεις.

Πριν από λίγο το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας απέρριψε τα συμπεράσματα των διεθνώνερευνητών σύμφωνα με τα οποία ο πύραυλος που κατέρριψε το αεροσκάφος ήταν ρωσικός, λέγοντας πως "κανένας ρωσικός πύραυλος "δεν πέρασε" ποτέ τα σύνορα και
κατηγορώντας το Κίεβο.

"Κανένας αντιαεροπορικός πύραυλος του ρωσικού στρατού δεν πέρασε ποτέ τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα", ανέφερε σε μια ανακοίνωση, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, το οποίο επέρριψε την ευθύνη στην "εμπλοκή ουκρανικών μονάδων που χρησιμοποίησαν πυραύλους Buk", σοβιετικής επινόησης.

Ο επικεφαλής εισαγγελέας Φρεντ Βεστερμπέκε υπογράμμισε σήμερα πως η έρευνα βρίσκεται στην "τελική φάση" της, εκτιμώντας ωστόσο ότι "υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει".

Οι ερευνητές έχουν πολλά στοιχεία και πολλές αποδείξεις, αλλά δεν είναι ακόμαέτοιμοι να κατονομάσουν υπόπτους και να απαγγείλουν κατηγορίες, είπε.

Οι ολλανδικές αρχές έχουν ανακοινώσει πως η δίκη οποιουδήποτε υπόπτουσυλληφθεί στο πλαίσιο της υπόθεσης αυτής θα διεξαχθεί στην Ολλανδία βάσει μιας συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι χώρες που συμμετέχουν στην έρευνα.

Ο Ολλανδός Υπουργός Εξωτερικών Στεφ Μπλοκ, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα τηΜόσχα προκειμένου να συζητήσει το θέμα του αεροσκάφους, εκτίμησε πως οι σημερινές αποκαλύψεις" αποτελούν "ένα σημαντικό κομμάτι του παζλ".

"Έχουμε περισσότερο `φως` όσον αφορά την πτώση του αεροσκάφους ιδιαίτερα γιατους συγγενείς των θυμάτων", υπογράμμισε.

Οι οικογένειες των θυμάτων απηύθυναν από την πλευρά τους ανοικτή επιστολή στον"ρωσικό λαό" για να εκφράσουν τη συνεχιζόμενη οδύνη τους.

"Καλούμε για άλλη μια φορά τη ρωσική κυβέρνηση να συνεργαστεί πλήρως με τουςδιεθνείς ερευνητές για την πτήση MH17 ", γράφουν σε αυτή την ανοικτή επιστολή που δημοσιεύεται στη ρωσική αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Novaia Gazeta.

"Αυτό δεν θα φέρει πίσω τις οικογένειές μας, όμως η αλήθεια μετρά, η αλήθειαυπάρχει και θέλουμε οι υπεύθυνοι να κατονομαστούν και να τιμωρηθούν."

Οι οικογένειες κατήγγειλαν επίσης "μια αισχρή και παραπλανητική εκστρατεία" σταρωσικά ΜΜΕ, μια "παραπληροφόρηση που έχει σκοπό να εκτρέψει την προσοχή και να προκαλέσει σύγχυση, να δημιουργήσει μια εναλλακτική πραγματικότητα".

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόκληση πυρκαγιών: Πως να προστατεύσουμε τα δάση μας – Οι επιπτώσεις, οι δυσκολίες και ο σεβασμός που πρέπει να δείχνουμε

Σύλληψη 18χρονου στη Λεμεσό: Αυτά βρήκε στην κατοχή του ΥΚΑΝ – Δείτε φωτογραφίες

Πυρκαγιά στην Πάφο: Τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο αργά το βράδυ - Εξετάζεται το ενδεχόμενο να προκλήθηκε από ρίψη πυροτεχνημάτων

Συνέρχεται το Εθνικό συμβούλιο την Παρασκευή - Έπιασαν τόπο οι πιέσεις της αντιπολίτευσης

Kim Kardashian: Η παράξενη απαίτηση από τους βοηθούς της, για να πιει καφέ το πρωί



Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top