ΔΙΕΘΝΗ

Με βασική ατζέντα Γάζα, Ιράν, Βενεζουέλα και Κονγκό, συνεδριάζουν οι 28 ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες

Με βασική ατζέντα Γάζα, Ιράν, Βενεζουέλα και Κονγκό, συνεδριάζουν οι 28 ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες

Πραγματοποιείται την Δευτέρα (28/5) στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή και του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη, η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, υπό την προεδρία της Υπάτης Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Με αντικείμενο τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν (JCPOA), την πολιτική κατάσταση στη Βενεζουέλα, μετά τις προεδρικές και περιφερειακές εκλογές της 20ης Μαΐου, την κατάσταση στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τις εξελίξεις στη Γάζα και την πορεία των συζητήσεων σχετικά με τη μελλοντική εταιρική σχέση μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού (ΑΚΕ) και τις σχετικές διαπραγματευτικές οδηγίες.

Το Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει μια σειρά αποφάσεων και συμπερασμάτων χωρίς συζήτηση, συμπεριλαμβανομένων των συμπερασμάτων του Συμβουλίου σχετικά με την ενισχυμένη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας της ΕΕ με την Ασία και σχετικά με την ενίσχυση της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ).

Το Συμβούλιο θα συζητήσει ιδίως για την πυρηνική συμφωνία του Ιράν (JCPOA), μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από αυτήν, όπως ανακοινώθηκε στις 8 Μαΐου και θα δώσει συνέχεια στη συζήτηση των ηγετών της ΕΕ στη Σόφια στις 16 Μαΐου. Η συζήτηση θα βασιστεί επίσης στις ανταλλαγές κατά τις υπουργικές συναντήσεις της 15ης Μαΐου με την Ύπατη Εκπρόσωπο, τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ε3 (Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο) και τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, τον Mohammad Javad Zarif.

Στις 9 Μαΐου, η ΕΕ εξέφρασε τη βαθιά της λύπη για την ανακοίνωση των ΗΠΑ. Η δήλωση επιβεβαίωσε ότι η ΕΕ θα εξακολουθήσει να δεσμεύεται για τη συνέχιση της πλήρους και αποτελεσματικής εφαρμογής της πυρηνικής συμφωνίας όσο το Ιράν εξακολουθεί να εφαρμόζει τις σχετικές με την πυρηνική ενέργεια υποχρεώσεις της, όπως έχει κάνει μέχρι τώρα και έχει επιβεβαιωθεί από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας σε 11 διαδοχικές εκθέσεις, με την πιο πρόσφατη στις 24 Μαΐου.

Η ΕΕ τόνισε επίσης ότι η άρση των κυρώσεων που σχετίζονται με πυρηνικά όπλα αποτελεί ουσιαστικό μέρος της συμφωνίας και ότι η ΕΕ έχει δεσμευθεί να διασφαλίσει ότι αυτό θα μπορούσε να συνεχιστεί. Στη Σόφια, στις 16 Μαΐου, ηγέτες της ΕΕ συζήτησαν την απόσυρση των ΗΠΑ από την JCPOA και συμφώνησαν ομόφωνα ότι η ΕΕ θα παραμείνει στη συμφωνία όσο το Ιράν παραμένει πλήρως δεσμευμένο σε αυτήν.

Επιπλέον, οι ηγέτες της ΕΕ έδωσαν στην Κομισιόν ένα πράσινο φως για να είναι έτοιμη να δράσει όποτε επηρεάζονται τα ευρωπαϊκά συμφέροντα. Στις 18 Μαΐου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε μέτρα για τη διαφύλαξη των συμφερόντων των ευρωπαϊκών εταιρειών που επενδύουν στο Ιράν και αποδεικνύει τη δέσμευση της ΕΕ για την JCPOA. Σημειώνεται ότι όταν συζητήθηκε το Ιράν στα Συμβούλια Εξωτερικών του Μαρτίου και του Απριλίου, οι Υπουργοί Εξωτερικών υπογράμμισαν τη σημασία της JCPOA για την ασφάλεια της περιοχής και πέραν αυτής και επανέλαβαν την πλήρη ενότητά τους για τη συνεχή εφαρμογή της JCPOA. Οι Υπουργοί συζήτησαν επίσης τις ανησυχίες σχετικά με το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν και τις εντάσεις στην περιοχή.

Η κατάσταση στη Γάζα μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης της υπόθεσης της Ιερουσαλήμ, θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια του γεύματος.

Σημειώνεται τέλος ότι στο περιθώριο του Συμβουλίου ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, έχει συναντήσεις με τον Σκοπιανό ομόλογό του για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, σε συνέχεια των συνομιλιών τους στις ΗΠΑ. Ο Νικόλα Ντιμιτρόφ συναντήθηκε νωρίτερα την Ύπατη Εκπρόσωπο, ενώ θα παρακαθίσει και σε πρόγευμα εργασίας με τους 28 Υπουργούς, στα πλαίσια συναντήσεών τους με Υπουργούς Εξωτερικών χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και χωρών της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top