ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Οι δάσκαλοι αλλάζουν ζωές» - Τιμήθηκε η βραβευμένη Άντρια Ζαφειράκου

«Οι δάσκαλοι αλλάζουν ζωές» - Τιμήθηκε η βραβευμένη Άντρια Ζαφειράκου

«Δεν πιστεύω ότι είμαι η καλύτερη δασκάλα ή ότι υπάρχει η καλύτερη δασκάλα, απλώς νομίζω είμαι πολύ τυχερή που βραβεύθηκα γιατί αυτό που κάνουν οι δάσκαλοι σε όλες τις χώρες είναι εξαιρετικά σημαντικό», αφού αλλάζουν ζωές.

Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε στους Κύπριους εκπαιδευτικούς η ελληνοκυπριακής καταγωγής Άντρια Ζαφειράκου, η οποία βραβεύθηκε με το Διεθνές Βραβείο της Καλύτερης Δασκάλας της χρονιάς 2018 (Global Teacher Prize 2018) από το φιλανθρωπικό ίδρυμα Varkey Foundation.

Η κ. Ζαφειράκου βρίσκεται στην Κύπρο και σήμερα τιμήθηκε, σε ειδική τελετή στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού από τον Υπουργό Κώστα Χαμπιαούρη, ο οποίος σημείωσε πως στο πρόσωπο της κ. Ζαφειράκου τιμούν και τις χιλιάδες εκπαιδευτικούς της Κύπρου που δίνουν κάθε μέρα με ευσυνειδησία και αφοσίωση έναν ωραίο και δύσκολο αγώνα, ώστε να προσφέρουν στα παιδιά την καλύτερη δυνατή παιδεία.

Η κ. Ζαφειράκου τόνισε πως στη δύσκολη εποχή που ζούμε και μέσα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε, αυτό που κάνουν οι δάσκαλοι είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς αλλάζει ζωές.

Σημείωσε πως νιώθει ιδιαίτερη χαρά που βρίσκεται στην Κύπρο, και ευχαρίστησε όλους για την αγάπη που της έδειξαν από την πρώτη στιγμή που πήρε το βραβείο. Η κ. Ζαφειράκου ανέφερε πως είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτεται την αγαπημένη της Κύπρο, την οποία θεωρεί ως δεύτερη πατρίδα της.

Την πρώτη φορά, όπως είπε, είχε επισκεφθεί το νησί ως φοιτήτρια για να δει τα λευκαρίτικα κεντήματα. Ανέφερε πως έχει ρίζες της από τη Γιαλούσα από όπου ήταν η γιαγιά και ο παππούς της, αλλά και από την Αμμόχωστο, τόπο γέννησης της μητέρας της. Τα ελληνικά που μιλά τα έμαθε από τους γονείς της και την γιαγιά της, ενώ έχει ακούσει πολύ όμορφες ιστορίες για την Κύπρο από συγγενείς και φίλους.

«Θέλω να ευχαριστήσω και όλους τους συμπατριώτες μου, οι οποίοι με τα μηνύματά τους αναγνώρισαν το έργο που κάνω στο σχολείο μου στο Λονδίνο και το οποίο έγινε γνωστό με το βραβείο μου», είπε, και διαβεβαίωσε πως βρίσκεται στο πλευρό όλων των εκπαιδευτικών της Κύπρου και πως είναι έτοιμη να προσφέρει τις γνώσεις και τις εμπειρίες της στους συνάδελφους της.

Στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο Υπουργός Παιδείας είπε πως νιώθει ξεχωριστή χαρά και συγκίνηση γιατί τιμάται μια αξιόλογη προσωπικότητα και εκλεκτή εκπαιδευτικό. «Με πολύ μεγάλη ικανοποίηση καλωσορίζω στην Κύπρο και στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού την εξαιρετικό εκπαιδευτικό κυρία Άντρια Ζαφειράκου», είπε και απευθυνόμενος στην ίδια της εξέφρασε θερμά συγχαρητήρια. «Είμαστε ιδιαίτερα συγκινημένοι που αποδεχθήκατε την πρόσκληση μας όχι μόνο γιατί αποτελείτε ένα πρότυπο, παράδειγμα για όλους μας αλλά γιατί έχω την πεποίθηση ότι συμμεριζόμαστε το ίδιο όραμα για την παιδεία», πρόσθεσε.

Ο κ. Χαμπιαούρης είπε πως το Υπουργείο εργάζεται άοκνα για να προσφέρει το καλύτερο που μπορεί στα παιδιά και να τα διαπαιδαγωγήσει, ώστε να γίνουν πολίτες με κριτική σκέψη και ολοκληρωμένη προσωπικότητα που θα επιθυμούν να εργαστούν για το κοινό καλό.

Αναφερόμενος στην κ. Ζαφειράκου είπε πως διδάσκει καλλιτεχνικά στο κοινοτικό γυμνάσιο Alberton της Δημαρχίας Μπρεντ του Λονδίνου, ενός από τα πλέον πολυπολιτισμικά σχολεία στο Ηνωμένο Βασίλειο.  Σε αυτό το πολύ απαιτητικό σχολείο, «έγινε μητέρα 1400 μαθητών και κατάφερε να αγγίξει την καρδιά και να κεντρίσει το μυαλό τους ώστε να αποκτήσουν τη δύναμη να κάνουν σημαντικά βήματα στον δρόμο της μάθησης και της ολοκλήρωσης της προσωπικότητας τους».

Όπως είπε ο Υπουργός, χαρακτηριστικό της θέλησης της για επικοινωνία με τους μαθητές είναι το γεγονός ότι έμαθε βασικές φράσεις σε 35 γλώσσες, ώστε να μπορεί να επικοινωνεί άμεσα με τους μαθητές της, οι οποίοι προέρχονται από ποικίλα γλωσσικά και πολιτισμικά περιβάλλοντα. Επίσης, επισκέπτεται μαθητές της στα σπίτια τους για να κτίσει γέφυρες με τις οικογένειες, ενώ συνεργάζεται με τις τοπικές υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας και την αστυνομία για την αντιμετώπιση προβλημάτων των μαθητών και μαθητριών. «Αυτοί είναι μόνον ορισμένοι από τους λόγους που ανέδειξαν το εκπαιδευτικό της έργο και συνετέλεσαν στην βράβευσή της», σημείωσε.

Ο κ. Χαμπιαούρης ανέφερε πως ως Υπουργείο επιδιώκουν να συνεχίσουν από κοινού τη μεγάλη προσπάθεια για εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος μέσα από τεκμηριωμένο σχεδιασμό και ορθή εφαρμογή σημαντικών και αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα, συνέχισε, το Υπουργείο επιδιώκει την ανάπτυξη ενός παραγωγικού και εποικοδομητικού διαλόγου με όλους τους εμπλεκομένους φορείς, ώστε με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η εκπαίδευση.

Ο κ. Χαμπιαούρης ευχαρίστησε τέλος τον δημοσιογράφο Μάριο Καμιναρίδη, ο οποίος συνέβαλε στην επικοινωνία με την κ. Ζαφειράκου.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Καζάνει που «βράζει» είναι η Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ σε αντίποινα για το φονικό χτύπημα του δεύτερου στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει δεσμευτεί να απαντήσει στην Τεχεράνη και σταθμίζει τις επιλογές του για το τι θα κάνει. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top