ΕΛΛΑΔΑ

ΣΚΟΠΙΑΝΟ: Σε επίπεδο πρωθυπουργών το τελικό στάδιο συμφωνίας

ΣΚΟΠΙΑΝΟ: Σε επίπεδο πρωθυπουργών το τελικό στάδιο συμφωνίας

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο ονοματολογικό της πΓΔΜ μετά και την ολοκλήρωση του κειμένου συμφωνίας μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Όπως ανακοίνωσε από τη Γερμανία ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών,  «η εργασία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών έχει ολοκληρωθεί», προσθέτοντας, παράλληλα, ότι τις επόμενες μέρες θα συνεδριάζουν οι τεχνικές ομάδες και κατόπιν το θέμα θα παραπεμφθεί στους πρωθυπουργούς των δύο χωρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έχουν καταλήξει στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, αν και εφόσον οι δύο πρωθυπουργοί καταλήξουν σε συμφωνία για το όνομα.

Αυτή προβλέπει συνταγματικές αλλαγές από την πλευρά της πΓΔΜ, έγκριση από την πλειοψηφία του κοινοβουλίου ενώ στο τελικό στάδιο η συμφωνία θα επικυρωθεί και από το ελληνικό κοινοβούλιο. Παράλληλα, η πΓΔΜ θα πάρει, στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ υπό την προϋπόθεση της τελικής έγκρισης της συμφωνίας αλλά και έγκριση ένταξης στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο της Συμμαχίας στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Με δεδομένη τη συμφωνία σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, αναμένεται ακόμα και εντός της ημέρας τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ προκειμένου να καθοριστεί η κρίσιμη συνάντησή τους, η οποία θα γίνει, πιθανότατα στα μέσα Ιουνίου στις Πρέσπες.

Τσίπρας και Ζάεφ θα εξετάσου τις τρεις εναπομείνασες ονομασίες προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτές είναι το Gorna Makedonija (Άνω Μακεδονία), Severna Makedonija (Βόρεια Μακεδονία) και Nova Makedonija (Νέα Μακεδονία) με τα δύο πρώτα να εξασφαλίζουν τον γεωγραφικό προσδιορισμό που επιθυμεί η ελληνική πλευρά.

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση θα επιμείνει στις δύο απαραίτητες προϋποθέσεις του erga omnes (χρήση έναντι όλων) και της συνταγματικής αναθεώρησης.

KYΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top