ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπουργικό: Περικοπές στην άρδευση το καλοκαίρι, καθόλου στην ύδρευση τα επόμενα 2 χρόνια

Υπουργικό: Περικοπές στην άρδευση το καλοκαίρι, καθόλου στην ύδρευση τα επόμενα 2 χρόνια

Σε περικοπές στην άρδευση ύψους 30% τους καλοκαιρινούς μήνες με έναρξη την 1η Ιουλίου προχωρεί η Κυβέρνηση ως μέτρο αντιμετώπισης των μειωμένων αποθεμάτων νερού στα φράγματα λόγω λειψυδρίας.

Ωστόσο, στην ύδρευση δεν θα υπάρξουν καθόλου περικοπές νερού για τα επόμενα δύο χρόνια, όπως διαβεβαίωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής. Το θέμα συζητήθηκε κατά τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο κ. Καδής είπε πως το Υπουργείο αφού έχει επεξεργαστεί όλα τα διαθέσιμα δεδομένα που έχουν δοθεί από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων σε σχέση με τα αποθέματα νερού στους υδατοφράκτες και αφού έλαβε υπόψη του το σενάριο συνέχισης της ανομβρίας και την επόμενη χρονιά και έχει διαβουλευτεί με τις αγροτικές οργανώσεις, κατέθεσε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο την πρόταση του για την κατανομή των διαθέσιμων ποσοστών νερού στις διάφορες επαρχίες.

«Συνολικά θα γίνει μια μείωση της τάξης του 30% τους καλοκαιρινούς μήνες παγκύπρια», είπε ο κ. Καδής σημειώνοντας πως οι περικοπές στην άρδευση θα ξεκινήσουν από την 1η Ιουλίου και όχι από την 1η Ιουνίου όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί καθώς έχει ληφθεί υπόψη ότι σημειώθηκαν κάποιες βροχές και υπάρχει ικανοποίηση την τελευταία περίοδο στις ανάγκες για πότισμα.

Ο Υπουργός Γεωργίας σημείωσε πως από κει και πέρα θα τερματιστεί η παραχώρηση νερού για εποχιακές καλλιέργειες και καλλιέργειες σε θερμοκήπια, ενώ η παραχώρηση νερού για μόνιμες καλλιέργειες θα γίνεται κατά 25% για σκοπούς συντήρησης.

Επίσης, πρόσθεσε, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση Υπουργείου για τη διαμόρφωση ολοκληρωμένης στρατηγικής για βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα σε σχέση με την υδατική πολιτική και τη διασφάλιση επάρκειας σε νερό, ένα πλαίσιο στρατηγικής που θα κατατεθεί μέσα το επόμενο τρίμηνο στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο κ. Καδής ανέφερε στη συνέχεια πως μετά από αίτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει εγγραφεί για συζήτηση στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ στις 17 και 18 Ιουνίου, ως μέρος της ημερήσιας διάταξης το θέμα της συνεχιζόμενης ανομβρίας στην Κύπρο και της δυνατότητας στήριξης των Κυπρίων αγροτών από την ΕΕ. «Ευελπιστούμε ότι θα έχουμε την κατανόηση και τη στήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους μας», είπε.

Σε ερώτηση κατά πόσον θα υπάρξουν περικοπές σε νοικοκυριά για σκοπούς ύδρευσης, ο κ. Καδής απέκλεισε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τονίζοντας πως τα σενάρια που λήφθηκαν υπόψη αφορούν απρόσκοπτη παροχή ύδρευσης και φέτος και του χρόνου.

Ανέφερε πως στα πλάνα της Κυβέρνησης είναι επίσης η επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενων μονάδων αφαλάτωσης, καθώς ήδη το Υπουργικό Συμβούλιο έχει δώσει συγκατάθεση για να ξεκινήσει το Υπουργείο διαπραγματεύσεις με μονάδες αφαλάτωσης.

Όπως εξήγησε, για τη δημιουργία της νέας μονάδας αφαλάτωσης στην Πάφο, για σκοπούς επιτάχυνσης της, το Υπουργείο Γεωργίας έχει αποταθεί στη Νομική Υπηρεσία για να εξετάσει πώς μπορεί να υιοθετήσει νόμιμες αλλά πιο ευέλικτες πρακτικές που θα του επιτρέπουν να κινηθεί πιο γρήγορα. Ακόμη, είπε πως υπάρχει σε εξέλιξη έργα επεξεργασίας λυμάτων από τα οποία θα προκύπτει νερό για σκοπούς άρδευσης τόσο στη Λεμεσό όσο και στη Λάρνακα.

«Αυτά είναι έργα που θα αυξήσουν τη δυναμικότητα μας, θα αυξήσουν την επάρκεια σε νερό, καθώς και άλλα μέτρα στο πλαίσιο της στρατηγικής που θα καταθέσουμε ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου», είπε ο κ. Καδής και κάλεσε τους πολίτες και ειδικότερα τους αγρότες να αξιοποιούν τις διαθέσιμες ποσότητες νερού με φειδώ, με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να υπάρξει επάρκεια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. «Αν κάνει ο καθένας αυτό που του αναλογεί θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα για τον τόπο μας», κατέληξε ο Υπουργός.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Πόσα παιδιά γεννήθηκαν στην ΕΕ το 2022; - Η χώρα με την ψηλότερη γονιμότητα και η θέση της Κύπρου

Συναγερμός στις Αρχές: Έκρηξη σε γκαράζ οικίας σήκωσε στο «πόδι» περιοχή στη Λευκωσία - Ζημιές σε ένα όχημα

Πασαλιμάνι: Βίντεο ντοκουμέντο λίγα λεπτά μετά την κατάρρευση του κτιρίου - Το φορτηγό που σκοτώθηκε ο αστυνομικός

Ακομπλεξάριστη η Δέσποινα Βανδή: Το βίντεο στο TikΤοκ – Έτσι είναι όταν ξυπνάει



Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top