ΕΛΛΑΔΑ

ΑΘΗΝΑ: Νέες χαλαρώσεις στα ελληνικά capital controls

ΑΘΗΝΑ: Νέες χαλαρώσεις στα ελληνικά capital controls

Mε απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου τροποποιούνται οι περιορισμοί στην ανάληψη μετρητών και τη μεταφορά κεφαλαίων (capital controls) που θεσπίστηκαν το καλοκαίρι του 2015.

Συγκεκριμένα, με την υπουργική απόφαση από τα 2.300, που είναι το σημερινό όριο, το ποσό ανάληψης μετρητών αυξάνεται σε 5.000 ευρώ, ανά ημερολογιακό μήνα, ανά καταθέτη (Customer ID), ανά πιστωτικό ίδρυμα, από τα ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Επιπλέον, αυξάνεται το ποσό μεταφοράς ευρώ ή ξένου νομίσματος στο εξωτερικό από 2.300 ευρώ σε 3.000, ενώ επιτρέπεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή/και σε ξένο νόμισμα ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό.

Η απόφαση προβλέπει περαιτέρω διευκόλυνση της μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό από τα πιστωτικά ιδρύματα και από τα ιδρύματα πληρωμών. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η αποδοχή και εκτέλεση εντολών μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό έως του ποσού των 4.000 ευρώ, ανά κωδικό πελάτη (Customer ID) και ανά ημερολογιακό δίμηνο, από την 1η Ιουλίου του 2018.

Ακόμα, προβλέπονται διευκολύνσεις στις συναλλαγές νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών προς το εξωτερικό, στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, μέσω της αύξησης του ποσού που μπορούν να στείλουν στο εξωτερικό, από 20.000 ευρώ σε 40.000 ευρώ, για κάθε συναλλαγή ανά πελάτη και ανά ημέρα. Οι συγκεκριμένες συναλλαγές θα διεκπεραιώνονται απευθείας από το δίκτυο των καταστημάτων των Πιστωτικών Ιδρυμάτων.

Η υπουργική απόφαση έχει σταλεί προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και εντάσσεται στο πλαίσιο του Οδικού Χάρτη για τη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και στη μεταφορά κεφαλαίων της 15ης Μαΐου 2017. Όπως σημειώνεται από τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές, στόχος είναι η πλήρης άρση των περιορισμών το συντομότερο δυνατόν, στην κατεύθυνση της διασφάλισης της χρηματοπιστωτικής και μακροοικονομικής σταθερότητας.

KYΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top