ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναφορές στην Κύπρο στο Ευρωκοινοβούλιο

Αναφορές στην Κύπρο στο Ευρωκοινοβούλιο

Οι Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις μπορούν και πρέπει να κάνουν περισσότερα για να τερματίσουν το δράμα των εκτοπισθέντων, λέει η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς, κάνοντας μεταξύ άλλων αναφορά και στην Κύπρο.

Στο πρώτο της σχόλιο για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, η κ. Μιγιάτοβιτς σημειώνει ότι μέχρι το τέλος του 2017 ο αριθμός των εκτοπισθέντων στην Ευρώπη άγγιζε τα 4 εκατομμύρια, κυρίως σε Ουκρανία, Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν, Κύπρο, Σερβία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Με αφορμή την 20η επέτειο από την έκδοση των Κατευθυντήριων Γραμμών για τους Εκτοπισθέντες από τα Ηνωμένα Έθνη, η Επίτροπος σημειώνει ότι στα τέλη του 2017 ο αριθμός τους αυξήθηκε παγκοσμίως σε 40 εκατομμύρια, από 25 εκατομμύρια που ήταν το 1997. Λέει εξάλλου ότι ο αριθμός των εκτοπισθέντων προσώπων παγκοσμίως είναι σχεδόν διπλάσιος από τον πληθυσμό των προσφύγων.

Αν και οι εκτοπισθέντες είναι κυρίως το αποτέλεσμα συγκρούσεων και αστάθειας στην Ευρώπη, η Επίτροπος αναφέρεται επίσης σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και κλιματικής αλλαγής, όπως οι σεισμοί του 2016 στην Ιταλία και οι πλημμύρες του 2014 στη Βοσνία, που είχαν ως αποτέλεσμα την εσωτερική μετατόπιση πληθυσμού.

Πολλοί εκτοπισθέντες που βρίσκονται σε αυτή την παρατεταμένη κατάσταση αισθάνονται ότι ζουν διαρκώς σε ένα μεταβατικό στάδιο, λέει. «Συχνά περιθωριοποιημένοι, με περιορισμένες δυνατότητες να απολαύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους στην πραγματικότητα, και χωρίς διαρκείς λύσεις, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η εμπειρία τους χαρακτηρίζεται από την απουσία ελπίδας» σημειώνει η Επίτροπος Μιγιάτοβιτς, ενώ παρατηρεί ότι πολλοί εκτοπισθέντες βρίσκονται στην κατάσταση αυτή για δεκαετίες.

Σε σχέση με τις υποχρεώσεις των κρατών να διασφαλίσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των εκτοπισθέντων, στη βάση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η Επίτροπος του ΣτΕ υποδεικνύει την πρόσφατη έκθεση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, τον Απρίλιο του 2018, όπου επίσης γίνεται αναφορά στην Κύπρο και στα περιουσιακά δικαιώματα των εκτοπισθέντων, στη βάση των αποφάσεων του ΕΔΑΔ.

Ως προς το θέμα αυτό, η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει ότι οι διαφορές γύρω από το περιουσιακό είναι συνήθεις μετά από συγκρούσεις και καθιστούν πιο δύσκολη την αναζήτηση επιθυμητών λύσεων για τους εκτοπισθέντες.

Στο σημείο αυτό παρατίθεται απόσπασμα της απόφασης του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Ξενίδη-Αρέστη, με την κ. Μιγιάτοβιτς να λέει ότι οι εθνικές αρχές έχουν υποχρέωση να θέσουν σε εφαρμογή αποτελεσματικούς νομικούς μηχανισμούς για την επίλυση περιουσιακών διαφορών.

Λέει επίσης ότι είναι σημαντικό να υλοποιούνται ορθά οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε εθνικό επίπεδο, ώστε να μπορούν οι εκτοπισθέντες να απολαμβάνουν πλήρως τα δικαιώματά τους.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Με εισήγηση της Ντόρας Μπακογιάννη ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για το θέμα της ένταξης του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top