ΔΙΕΘΝΗ

ΛΙΒΥΗ: Διακινητές σκότωσαν μετανάστες - Κρατούνταν παράνομα

ΛΙΒΥΗ: Διακινητές σκότωσαν μετανάστες - Κρατούνταν παράνομα

Συνολικά 158 μετανάστες, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, αποβιβάστηκαν το βράδυ της Παρασκευής (1/6) στη Σικελία, όπου σκοπεύει να μεταβεί την Κυριακή ο νέος Υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, που διαμηνύει ότι θα εφαρμόσει πολύ πιο αυστηρή πολιτική έναντι της παράτυπης μετανάστευσης.

Το Aquarius-το πλοίο που μισθώνουν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις SOS Μεσόγειος (SOS Mediterranee) και Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Medecins sans frontieres, MSF)- διέσωσε αυτούς τους 158 ανθρώπους, ανάμεσά τους εννιά παιδιά, 26 γυναίκες και 36 ασυνόδευτους ανήλικους.

Όλοι τους είχαν υποστεί αφυδάτωση και πολλοί φέρουν σημάδια κακομεταχείρισης, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η γαλλική ΜΚΟ, μια από τις τελευταίες που συνεχίζουν ακόμη τη δράση τους στη Μεσόγειο, στα ανοικτά της Λιβύης.

Στελέχη των δύο οργανώσεων στο Aquarius και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), ερωτηθέντα σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τη "φρικτή σωματική και ψυχολογική κατάσταση" στην οποία βρίσκονταν οι μετανάστες που έφθασαν στη Σικελία.

Οι αφίξεις μεταναστών έχουν μειωθεί δραστικά φέτος, αλλά "βλέπουμε κόσμο που έχει υποστεί υποσιτισμό, βασανιστήρια και κακομεταχείριση", υπογράμμισε ο Μάρκο Ροτούνο της UNHCR.

Εξάλλου, τουλάχιστον δώδεκα μετανάστες οι οποίοι προσπάθησαν να διαφύγουν από έναν καταυλισμό στη Λιβύη όπου κρατούνταν παράνομα και βασανίζονταν από διακινητές δολοφονήθηκαν από αυτούς τους τελευταίους, που χρησιμοποίησαν πυροβόλα όπλα, κατήγγειλε την Παρασκευή ο ΟΗΕ.

Η σφαγή διαπράχθηκε την 23η Μαΐου στην πόλη Μπάνι Ουάλιντ, 170 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Τρίπολης.

"Οι διακινητές ανθρώπων στη Λιβύη σκότωσαν πάνω από δώδεκα ανθρώπους και τραυμάτισαν πολλούς άλλους όταν μια ομάδα αποτελούμενη από περίπου 200 Ερυθραίους, Αιθίοπες και Σομαλούς, που βρίσκονταν σε αιχμαλωσία, αποπειράθηκαν να αποδράσουν", ανέφερε η Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) σε ανακοίνωσή της.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ διευκρίνισε ότι οι μετανάστες έπεσαν νεκροί από σφαίρες.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top