ΔΙΕΘΝΗ

Β. ΚΟΡΕΑ: Ρώσοι δημοσιογράφοι στα άδυτα παλατιού του Κιμ - «Δεν είχαμε ιδέα που πηγαίναμε» - VIDEO

Β. ΚΟΡΕΑ: Ρώσοι δημοσιογράφοι στα άδυτα παλατιού του Κιμ -  «Δεν είχαμε ιδέα που πηγαίναμε» - VIDEO

Στα άδυτα ενός από τα πολυτελή παλάτια του Κιμ Γιονγκ Ουν κατάφερε να μπει συνεργείο του τηλεοπτικού δικτύου RT, που συνόδευε τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Πιονγιάνγκ.

Οι εικόνες που τραβήχτηκαν σε άγνωστη τοποθεσία κοντά στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας επιτρέπουν στο θεατή να ρίξει μια ματιά στην μοντέρνα κατοικία του δικτάτορα με τους υπέροχους κήπους και το μινιμαλιστικό ντεκόρ.

Ο Κιμ είναι γνωστό ότι διαθέτει έναν αριθμό μεγάρων σ’ ολόκληρη τη χώρα, αλλά η πρόσβαση σ’ αυτά είναι αυστηρά περιορισμένη, λόγω των μέτρων ασφαλείας που έχει επιβάλει το κομμουνιστικό καθεστώς. Σύμφωνα με τον πρώην σωματοφύλακά του, Λι Γιανγκ Κουκ, ο «Υπέρτατος Ηγέτης» έχει τουλάχιστον οκτώ παλάτια εκτός της Πιονγιάνγκ.

Ένα απ’ αυτά ήταν που επισκέφθηκε ο δημοσιογράφος του RT, Ίλια Πετρένκο συνοδεύοντας τον επικεφαλής της Ρωσικής διπλωματίας.

Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση του Ρώσου Υπ Εξ με τον Κιμ την Πέμπτη, ο Πετρένκο κι οι συνάδελφοί του συγκεντρώθηκαν στο χώρο ενός «πολυτελούς για τα δεδομένα της Βόρειας Κορέας ξενοδοχείου» κι αφού τους έλεγξαν και τους αφαίρεσαν όλες τις συσκευές επικοινωνίας, τους συνόδευσαν σ’ ένα μικρό λεωφορείο.

«Δεν είχαμε ιδέα που πηγαίναμε, ο οδηγός δεν μιλούσε ούτε Αγγλικά, ούτε Ρωσικά», λέει ο Πετρένκο. «Όσο μακρύτερα ταξιδεύαμε τόσο λιγότερους ανθρώπους βλέπαμε, μέχρι που οι δρόμοι ήταν εντελώς άδειοι αν και δεν είχαμε αστυνομική συνοδεία».

Τελικά πρόβαλε μπροστά τους ένα επιβλητικό κτίριο, διακοσμημένο με δύο τεράστια πορτρέτα του παππού και του πατέρα του Κιμ και λίγο πιο κάτω σ’ ένα πιο απόμερο μέρος εμφανίστηκε μια μικρότερη πολυτελής βίλα, το «Περίπτερο των Εκατό Κήπων», δηλαδή ο προσωπικός χώρος υποδοχής της ηγεσίας.

Δίνοντας την εντύπωση της οικοδέσποινας υποδέχθηκε τους εκπροσώπους των ρωσικών ΜΜΕ στα Αγγλικά μ’ ένα πλατύ χαμόγελο.

Στη συνέχεια βγήκε έξω κι ο ίδιος ο Κιμ, μαυρισμένος, μ’ ένα πανάκριβο ρολόι στο χέρι, δείχνοντας χαλαρός, «μακριά από την εικόνα του ανθρώπου που δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα», σημειώνει ο Πετρένκο.

https://www.youtube.com/watch?v=eeBJ0V4zRWo

Στη διάρκεια της συνάντησης ο Λαβρόφ είχε μαζί του μια ομάδα επτά διαπραγματευτών και διερμηνέων, ενώ ο Κιμ κάθισε στην άλλη πλευρά του τραπεζιού με μόνο έναν διερμηνέα για να τον βοηθάει.

Όταν τέλειωσε η φωτογράφιση οι δημοσιογράφοι οδηγήθηκαν έξω αφήνοντας τους δύο άνδρες να συζητήσουν επί περίπου μια ώρα. Μετά τη συνάντηση εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι με τον Ρώσο υπ Εξ να χαρίζει στον Κιμ ένα παραδοσιακό ρωσικό κουτί με κλειδαριά «για να φυλάει τα μυστικά του».

Πριν προλάβουν οι δημοσιογράφοι να συνειδητοποιήσουν τι συνέβαινε, τους είχαν βάλει βιαστικά σε οχήματα, τους επέστρεψαν τα κινητά τους και τους οδήγησαν κατευθείαν στο αεροδρόμιο.

«Δεν έχω λόγια. Φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι Βορειοκορεάτες δημοσιογράφοι δεν έχουν την παραμικρή ευκαιρία να πάνε στα μέρη που βρεθήκαμε», λέει ο Πετρένκο. «Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία».

iefimerida.gr 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top